<p>Alyscha en Jet gaan een flinke afstand afleggen op hun tandem (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Alyscha en Jet gaan een flinke afstand afleggen op hun tandem (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een Gouden Rand: Alyscha Horsten en Jet Beek

DELFT - Alyscha Horsten (18) en Jet Beek (19) gaan 239 kilometer fietsen voor Alzheimer Nederland. Niet op de racefiets, maar samen op de tandem. “Dat maakt het een stuk zwaarder, maar ook gezelliger!”

Door Cheyenne Toetenel

De meiden kennen elkaar van de basisschool, studeren beiden verpleegkunde en hebben veel dezelfde interesses. Dat maakt dat de twee al jarenlang een hechte vriendschap hebben. Zo hecht zelfs, dat zij het aandurven om samen een flinke afstand te gaan fietsen voor het goede doel. “We fietsen eind november van Delft naar het Drielandenpunt.”

Tandem
Het idee om een flinke afstand te gaan fietsen - op een tandem - kwam spontaan in Jet op. “Na een telefoontje naar Alyscha was ook zij enthousiast en zijn we op zoek gegaan naar een tandem. We hebben er eentje in Rijswijk op de kop getikt, via Marktplaats. We moeten hem nog wel een beetje pimpen zodat hij lekker gaat opvallen, want hij is nu nog een beetje saai!” Gek genoeg hebben de meiden geen enkele ervaring met fietsen, maar toch hebben ze er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Alyscha: “Fietsen is nieuw voor ons. Onze interesse is eigenlijk pas in coronatijd aangewakkerd. Jet appte mij zo nu en dan om te vragen of ik een stukje wilde fietsen, aangezien we toch allebei niets te doen hadden. We zijn het steeds leuker gaan vinden. Zo leuk, dat we zo’n lange fietstocht aandurven met elkaar.” Jet denkt dat het een flinke uitdaging gaat worden. “Maar daar houden we van! In elk geval hebben wij onze conditie mee. We sporten beiden veel; ik volleybal bij Delta en Alyscha hockeyt bij Hudito. Door het vele trainen hebben we onze beenspieren mee, al is fietsen wel wat anders. De vraag is nog maar hoe het met de spierpijn gaat lopen, maar opgeven dat doen we zeker niet. Het fietsen wordt zwaar, maar we hebben er wel heel veel zin in.”
Bijna alles is inmiddels geregeld. “We hebben onze route uitgestippeld en we krijgen shirtjes en spandoeken van Alzheimer Nederland”, vertelt Alyscha. “Ik moet alleen nog even een wielrenbroekje regelen, haha!” Jet vult aan: “En we moeten nog een beetje oefenen. Telkens als wij samen op pad gaan pakken we de tandem. We fietsen steeds een stukje verder om langzaam op te bouwen, maar het is belangrijk dat we komende maand nog even éxtra goed gebruiken om te trainen.”

Oma’s
Met een verpleegkundeopleiding is het niet verrassend dat mensen helpen in ze zit. Maar dat de meiden nu juist gaan fietsen voor Alzheimer Nederland, heeft ook een reden. “Allebei hebben wij een oma die lijdt aan Alzheimer, dus we weten wat deze ziekte aanricht”. vertelt Jet. “Mijn oma woont sinds kort bij ons thuis, zodat we haar kunnen ondersteunen.” Alyscha vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de ziekte. “Het voelt alsof je machteloos bent, als je iemand met alzheimer van dichtbij meemaakt. Bij mijn oma kunnen we niet ingrijpen of medicijnen toedienen die zorgen dat ze beter wordt. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we Alzheimer Nederland steunen, en eraan bijdragen dat meer onderzoek naar de ziekte kan worden gedaan. Hopelijk komt er in de toekomst een medicijn waarmee al die mensen met alzheimer geholpen kunnen worden, en je ook als familie niet meer hoeft toe te kijken hoe iemand alsmaar verder achteruit gaat.”

Steun
Het idee is om de afstand in drie dagen af te leggen. “De eerste dag fietsen we naar Tilburg, de tweede naar Roermond en de derde het laatste stukje de Vaalserberg op. De laatste loodjes zullen het zwaarst wegen, met de tandem de helling op.” De meiden leggen de afstand met zijn tweeën af en zullen bij de finish worden opgewacht door familie. Maar ook u, lezer van Delft op Zondag, kunt de meiden steunen. “Mensen kunnen doneren via www.gofundme.com/f/fietsen-voor-alzheimer, of onze facebook- en Instagrampagina ‘Fietsen voor alzheimer’ volgen voor meer informatie over onze actie. Fijn ook als zij onze posts willen delen, zodat onze bekendheid toeneemt en we weer geld kunnen ophalen voor Alzheimer Nederland.” Het streefbedrag is 2000 euro, waarvan de twee inmiddels al meer dan driekwart hebben opgehaald. “Maar hoe meer hoe beter, dus blijf vooral doneren voor onderzoek naar alzheimer!”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten