<p>Sydnee gaat samen met zijn team voor de winst!</p>

Sydnee gaat samen met zijn team voor de winst!

'Ik wil professioneel basketbal spelen in het buitenland'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Sporter Sydnee Bijlsma (16) is hard bezig met trainen om uiteindelijk professioneel basketbalspeler te kunnen worden. Hij is begonnen bij DAS Delft en speelt op het moment bij Lokomotief in Rijswijk.

Door Juliano van der Knaap

Nu studeert Sydnee aan het Stanislas Dalton in Delft, daar zit hij in zijn examenjaar van de MAVO. Wanneer hij niet aan het basketballen is speelt hij op zijn Playstation en spreekt hij af met vrienden. “Afspreken met vrienden doe ik graag, door de trainingen is dit nu iets minder. Ik speel in mijn vrije tijd vooral het spel 2K, dit is een basketbalspel waar ik best goed in ben. Daarnaast speel ik regelmatig Rocket League en Call of Duty”, zegt Sydnee.

Sportverleden
De sporter begon op zijn achtste met basketbal, de liefde voor de sport is begonnen door een vriend van zijn toenmalige school. “We wilden vaak samen afspreken na schooltijd, omdat hij steeds naar zijn training toe moest gaan was dit zelden mogelijk. Hij volgde deze lessen bij DAS in Delft. Op een gegeven moment ben ik meegegaan naar deze vereniging om hier een proefles te draaien. Ik vond dit zo leuk dat ik deze sport vandaag de dag nog steeds met plezier doe! Het leuke aan de sport is dat het altijd verschillend is, je moet altijd aanpassen op het veld. Voor deze sport moet je heel creatief zijn. Je moet bijvoorbeeld allemaal manieren bedenken om te kunnen scoren of om langs de tegenstander te kunnen komen tijdens wedstrijden.” Sydnee heeft toen hij jonger was aan een aantal andere sporten gedaan voordat hij in de basketbalwereld terechtkwam. “Ik heb op tennis gezeten bij de Delftse Hout en bij vereniging DHL deed ik aan voetbal. Daarnaast heb ik American Football gespeeld in Amsterdam. Dit was bij de vereniging waar mijn vader vroeger op heeft gezeten.”

Clubs
Het sporttalent speelt nu bij DAS Delft, maar speelt nu op hoger niveau bij Lokomotief in Rijswijk. “Ik had het zeker naar mijn zin bij de vereniging. Het was er vooral heel gezellig, wat het ook zo leuk maakte. Drie jaar geleden ben ik bij beide clubs gaan spelen met een dubbele licentie, dit heb ik tot vorig jaar gedaan. De reden hiervoor was om door te groeien in de sport. Bij deze vereniging speel ik nu op landelijk eredivisie niveau onder 18, dit is het hoogste niveau in Nederland.” Het basketballen ging Sydnee zo goed af dat hij uiteindelijk in een selectieproces terecht is gekomen en kon beginnen met trainen in Amsterdam. Hier was hij vaak op het veld te vinden. “De bedoeling was dat ik daar in de buurt op kamers bleef wonen in Amsterdam, zodat ik hier wedstrijden kon spelen en dagelijks mee kon trainen. Omdat ik nu mijn examenjaar volg in Delft leek het mij erg lastig, daarom train ik daar nu nog maar af en toe.” Omdat hij een tijd geleden geselecteerd werd voor de Orange Lions Academy, (het nationaal talentprogramma voor basketballers) was de kans aanwezig dat hij geselecteerd kon worden voor het Nederlands team, door corona is dit voorlopig stopgezet.

Progressie
De basketballer is goed bezig en heeft een doel voor ogen. “Mijn eerste stap was het spelen bij Lokomotief, die stap is in ieder geval gezet. Ik speel nu mee bij Heren 1 waar ik erg blij mee ben. Het trainen bij de Orange Lions Academy is ook iets waar ik tevreden mee ben. Nu wil ik meer stappen blijven maken, ik zou graag professioneel in het buitenland willen basketballen.” In de Verenigde Staten is deze sport enorm, toch blijft Sydnee liever binnen Europa spelen: “Vaak draait het in Amerika vooral om de show en leer je daardoor een stuk minder dan in Europa, hier focussen ze zich meer op het trainen als een team. Als land zou Spanje een interessante optie kunnen zijn. Hier kan ik nog grotere stappen blijven maken.” Om dit te kunnen verwezenlijken is Sydnee op het moment veel aan het oefenen . “Mijn lengte is 1 meter 93, voor de meeste mensen is dit vrij lang. Voor deze sport valt het best wel mee, het kan daarom iets moeilijker zijn om goed te kunnen dunken. Daarom ben ik hier tegenwoordig veel voor aan het oefenen. Tegelijkertijd ben ik bezig om sterker te worden in mijn benen, wat goed van pas kan komen op het veld.” De sport kent vele professionele spelers die een voorbeeld zijn voor de jonge basketballers. “Ik kijk zeker op naar LeBron James”, laat Sydnee weten. Hij is een professionele Amerikaanse basketbalspeler die op hoog niveau speelt bij de Los Angeles Lakers. “Ik vind hem een atletische en snelle speler. Hij is goed in passen en heeft een brede visie.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl

Meer berichten