De zitkamer van Paul Tétar van Elven (Foto: Koos Bommelé)
De zitkamer van Paul Tétar van Elven (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Alexandra Oostdijk

Algemeen

Alexandra (58) is directeur bij museum Paul Tétar van Elven in Delft. Sinds kort herbergt het museum een tentoonstelling over Arie Wassenburg.

Waarom wilde u hier op de foto?
“Dit is de salon van Paul Tétar van Elven, hier hangt een hele huiselijke sfeer. Ik vind dat deze plek het karakter van het museum erg mooi weergeeft.”

Wat is dit voor museum?
“Paul Tétar was een kunstschilder die leefde van 1823 tot 1896. Hij was docent aan de Polytechnische School, die nu de TU Delft heet. Hij was door zijn werk aan de stad verbonden en schilderde hier ook. Paul Tétar liet na zijn dood het werk uit zijn huis na aan de gemeente om hier een museum van te maken. Men mocht zijn inboedel gebruiken om dit in te kunnen richten. Het is een huismuseum wat grotendeels authentiek is gebleven.”

Wat zijn uw taken in dit Delftse museum?
“Mijn basistaak was eerst het in stand houden van het huis en dit openstellen voor publiek. We hebben dit nu veel breder getrokken, ik vind dat we nu een functie hebben in Delft. Wij vragen aandacht voor de negentiende eeuw en kunstenaars zoals Paul Tétar en Arie Wassenburg.”

Wat voor kunst staat er in jullie museum?
“Vooral de kunst van Paul Tétar zelf, hij schilderde historische schilderijen en mooie portretten.”

Voor wie is dit museum geschikt?
“Het museum is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, kunst en cultuur. Je kunt het zien als een soort tijdmachine waarmee je teruggaat naar de negentiende eeuw.”

Wie was Arie Wassenburg?
“Hij woonde in Delft en had hier een eigen kunsthandel. Zijn familie had geen geld om hem aan een kunstschool te laten studeren. Daarom heeft hij dit zichzelf aangeleerd.”

Vanwaar de tentoonstelling over Arie Wassenburg?
“We willen hiermee heel graag aandacht besteden aan de stad en zorgen dat Delftenaren weten dat wij er zijn. Hij heeft veel Delftse kunstwerken gemaakt.”

Hoe komen jullie aan deze werken?
“Wij hebben hier een aantal jaar geleden een oproep voor gedaan. Hierdoor hebben wij veel enthousiaste reacties gekregen van verzamelaars uit het hele land.”
Waarom past dit zo goed in jullie museum?
“Het is een Delftse kunstenaar, zijn werk sluit overigens heel mooi aan bij de andere kunstwerken.”

Wat zou u doen als de burgemeester van Delft?
“Ik zou meer aandacht besteden aan kunst en cultuur, wij zijn cultuurhistorisch gezien een belangrijke stad.”