Theaterwandeling Orestes 'godin Athene' tijdens een eerdere Maakweek (Foto: Fred Leeflang)
Theaterwandeling Orestes 'godin Athene' tijdens een eerdere Maakweek (Foto: Fred Leeflang) (Foto: )

Levend kunstwerk in Poptahof

DELFT - Aan het eind van de herfstvakantie, op zaterdagavond 24 oktober, komt van zes tot half zeven in het Poptapark het kunstwerk ‘Arachne’ tot leven tussen de 14 zes meter hoge palen die centraal in het Poptapark staan.

Het kunstwerk verbeeldt hoe volgens de Griekse mythologie spinnen ontstaan zijn. Het is de schuld van de zelfbewuste weefster Arachne. Arachne was zo goed in weven dat godin Athene haar uit jaloezie voor eeuwig liet weven, ze veranderde Arachne in een spin. Het kunstwerk wordt ‘s middags in de herfstvakantie in het park gemaakt met buurtbewoners en met iedereen die mee wil doen. Het is alweer de dertiende creatie die ‘Delftse Maakweken’ elke mei- en herfstvakantie maakt van een verhaal uit de Griekse oudheid. In de tent van beeldend kunstenaars Roos Duyvestijn, Gertruud Kocken, Gonny Stuut en Paul Zijp wordt getimmerd en geknutseld. Geleidelijk ontstaat het landschapskunstwerk. Myrrhe Michorius en Frank Koenen maken met de deelnemers zogenaamde tableaux vivants, scènes die het verhaal verbeelden. CircusKabel is er met de circusspeelplaats. Tijdens het avondeten worden de plannen voor de volgende dag gesmeed.

Arachne
Deze herfstvakantie staat het verhaal van de zelfbewuste Griekse weefster Arachne centraal. Arachne is beroemd om haar weefkunst. Het is prachtig wat ze weeft. Mensen zeggen: ‘Arachne kreeg les van godin Athene’. ‘Echt niet!’ zegt Arachne, ‘Ik leerde het mezelf. Ik weef beter dan godin Athene. Laat ze maar langskomen, dan zul je het zien.’ Iedereen schrikt: ‘Laat Athene jou maar niet horen!’ En dan komt godin Athene polshoogte nemen, vermomd als oud vrouwtje. Arachne daagt godin Athene uit tot een weefwedstrijd. En Arachne wint, zeer tot ongenoegen van de godin. Iedereen kan zich nog aanmelden, deelnemers, gastoptredens en vrijwilligers. Ook organisatoren, fotografen en technici zijn van harte welkom. Aanmelden of informatie? Zie www.maakweken.nl, bel 06-28273746 of mail naar info@maakweken.nl.

Doe-agenda
Vanwege de coronamaatregelen is de bezichtiging van het levend kunstwerk niet fysiek bij te wonen, maar wel digitaal via het YouTubekanaal ‘Delftse Maakweken’. De creatieve vakantieweek zelf gaat wel door in het Poptapark, van maandag 19 oktober tot en met zaterdag 24 oktober van 13.30 uur tot 16.00 uur. Dit is gratis en voor alle leeftijden en er is een vrije inloop. Met dank aan de gemeente Delft, Fonds 1818, Delftse fondsen, Unit 71B The Place to B Hoven Passage, Poptaland, Delft on the Move, CircusKabel, Stunt, Things to make and do, tick.

Meer berichten