<p>Daan in actie op de judomat (Foto: Koos Bommel&eacute;)&nbsp;</p>

Daan in actie op de judomat (Foto: Koos Bommelé) 

(Foto: KOOS BOMMELE)

‘Het voelt voor mij als een soort kleine familie!’

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Daan Martens (12) zit al sinds zijn vijfde op judo. Hij heeft hier erg veel plezier in en heeft tijdens toernooien al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen.

Door Juliano van der Knaap

Daan studeert op dit moment aan het Reinier de Graaf, daar zit hij op de MAVO. Hij heeft het er hier enorm naar zijn zin. Zijn favoriete vak op de school is gym, het is dus een sporter in hart en nieren. Naast het bezig zijn met judo vindt hij het erg leuk om in zijn vrije tijd te gamen. “Ik speel als ik thuis ben een hoop spellen, nu heb ik vooral plezier tijdens het spelen van de spellen Battlefield 5 en Among Us.”

Sporten
“Toen ik heel klein was zat ik op voetbal, ik had het niet echt naar mijn zin. Om deze reden ben ik samen met mijn ouders gaan zoeken naar een nieuwe sport. Mijn moeder heeft vroeger zelf aan judo gedaan, daarom vonden mijn ouders het een leuk idee om mij hiervoor in te schrijven. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij Budo Gouweleeuw, hier had ik het gelijk naar mijn zin”, laat Daan weten. Hij heeft in het begin les gehad van Joop Gouweleeuw, de oprichter van deze vereniging. Door de leuke en leerzame lessen van Joop is hij enorm enthousiast geworden over de sport, die hem veel heeft gebracht. Joop is helaas niet meer onder ons, maar is zeker een grote inspiratiebron geweest voor de judoka’s op de vereniging. Op dit moment volgt Daan nog steeds zijn lessen bij Budo. “Het leuke aan deze vereniging is dat iedereen elkaar kent, we zijn allemaal bevriend samen en we gaan vaak met elkaar om. Omdat wij zo hecht zijn met elkaar voelt het voor mij als een kleine familie!”. Het jonge talent vindt de sport vooral zo leuk door de trainingen die er en de wedstrijden die er hard aan toe gaan. “Ik vind het zeker geen zachte sport, het is gewoon een lekker harde sport en dat vind ik er juist zo tof aan! Zelf merk ik ook dat de oefeningen tijdens de trainingen ook nog eens heel goed zijn voor mijn conditie. “

Toernooien
Op dit moment heeft Daan heeft de blauwe band, het niveau ligt dus best hoog. “Af en toe kan het moeilijk zijn omdat je meer moet kunnen. Ik werk hard en leer veel tijdens de lessen, dus dat komt zeker goed. Nu ben ik drie keer per week aan het trainen.” Omdat er een aantal coronagevallen in de buurt waren is Daan meer regionale trainingen gaan doen. “Ik train samen met andere judoka’s uit Zuid-Holland van hetzelfde niveau, die vaak meedoen aan toernooien door het hele land.” De judoka heeft op deze jonge leeftijd al best wat prijzen in ontvangst mogen nemen. “Door corona zijn er op dit moment minder wedstrijden, wel heb ik voor de crisis een aantal prijzen gewonnen. Ik ben bijvoorbeeld eerste, tweede en derde geworden op toernooien en heb een collectie aan medailles.” Samen met zijn teamgenoten heeft Daan meegedaan aan het Nederlands kampioenschap, waar hij de derde prijs heeft gewonnen. Hij is tot nu toe het meest trots op deze prestatie. “Wij hebben als een groep deelgenomen aan het NK, verdeeld over verschillende gewichtsklassen. Elke klasse moest hier een wedstrijd tegen elkaar spelen. Na deze selectie aan wedstrijden worden uiteindelijk alle scores die behaald zijn bij elkaar opgeteld. Daaruit worden de winnaars van het kampioenschap bepaald.

Doelen
Daan heeft momenteel een duidelijk doel voor ogen. “Ik wil graag een nog betere conditie opbouwen. Omdat ik best klein ben vind ik de heupworpen lastig, dit is soms lastig voor mij tijdens wedstrijden. Ik ben hard aan het oefenen zodat ik deze worp nog beter kan gebruiken. Mijn focus voor de toekomst ligt nu op het halen van de zwarte band, dit is erg belangrijk voor mij. Natuurlijk zou het mij ook cool lijken als ik ooit een Nederlands of Europees kampioen kan worden in de toekomst.” Er zijn een hoop grote Nederlandse judoka’s die dit bereikt hebben, een van deze judoka’s is een voorbeeld voor Daan. “Als ik een voorbeeld zou mogen kiezen is dat wel Mark Huizinga. Zijn talenten zijn vind ik echt abnormaal goed!”

Het leger
Het sporttalent is bijna dertien jaar oud, maar heeft al een plan bedacht over wat hij later als werk zou willen doen in de toekomst. “Het zou echt geweldig zijn als ik later bij het leger mag komen werken. Als ik een functie in het leger zou mogen kiezen, zou ik zeker weten willen starten bij de mariniers.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten