Kijk eens opnieuw naar de Nieuwe Kerktoren met Maarten ‘t Hart
Kijk eens opnieuw naar de Nieuwe Kerktoren met Maarten ‘t Hart

ARCHITECTUUR & STEDENBOUW - literaire wandeling door Delft

Algemeen

DELFT - In de derde literaire wandeling van ‘Delft tussen de regels’ hoor je hoe de ontwikkeling van de stad en de architectuur lof en kritiek uitlokken bij schrijvers. Zo schrijft Dirk Coster over ‘de barok der leelijkheid’ als in Delft Art Nouveaupanden gebouwd worden. In het verhaal ‘Het ontsnapte land’ van Geert Mak beschrijft de hoofdpersoon de stad zo: ‘een levende kijkdoos, vol grachtjes en pittoreske hoekjes, kalenderplaten waar je tot in lengte van dagen doorheen kon dwalen.’

De audiotour begint bij de Oostpoort, slingert door de binnenstad en eindigt bij het Agnetapark. Hij verschijnt 10 oktober op www.delfia-batavorum/audiotours.

Herinneringen aan Filmhuis en Hotel Centraal
Noem onder Delftenaren het vroegere Filmhuis of Hotel Centraal en de herinneringen komen direct bovendrijven. Delftse schrijvers helpen je daarbij in hun romans. Jan van der Mast laat de hoofdpersoon in zijn roman Films, vaders en neuzen vertellen over de begintijd van het Filmhuis in de Kromstraat. En Gerdy van der Stap laat haar roman Nestspel zich afspelen in het Delft van de jaren 60 met o.a. het drukbezochte café-restaurant van Hotel Centraal aan de Wijnhaven.

Van Meegeren als architect
Meestervervalser Han van Meegeren studeerde een blauwe maandag bouwkunde in Delft. Dat in de stad een gebouw staat dat hij ontwierp, is maar bij weinigen bekend. De audiotour voert je langs zijn enige prestatie als architect.

Met schrijversogen
Schrijvers laten ons welbekende gebouwen met andere ogen bekijken. Kijk eens opnieuw naar de Nieuwe Kerktoren met Maarten ‘t Hart; met Simon Vestdijk naar het Stadhuis; en met Kees van Kooten naar de Scheve Jan. Dit en nog veel meer in audiotour 3.

DELFT TUSSEN DE REGELS twaalf literaire wandelingen

In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes.

Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema in de vorm van een audiotour. Die kunt u gratis downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum www.delfia-batavorum.nl. Daarna kan de wandeling op de zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.
Twee historische data markeren het begin en het einde van het project. De start was op zaterdag 15 augustus 2020 met de lancering van eerste audiotour 75 jaar vrijheid. Afsluiting is op zaterdag 10 juli 2021 met de verschijning van laatste audiotour De moord op Willem van Oranje. Delft op Zondag besteedt elke maand aandacht aan de nieuwe wandeling.
De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurmakers bedacht, gemaakt en geproduceerd: auteur Margriet van Bebber, acteur Piet van der Pas en componist/audio-engineer Titus Leeuw. Informatie: Margriet van Bebber +31640416802

Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds en de historische vereniging Delfia Batavorum. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden. Uw vrijwillige bijdrage is welkom bij de initiatiefnemer van de literaire wandelingen Rotaryclub Delft-Vermeer. De bijdragen worden bestemd voor het goede doel: KinderAcademie Delft. Elke donatie is welkom. Richtlijn: 10 euro p.p. per wandeling op rekening NL39 INGB 0663 9476 34 van St com service rotaryclub Delft-Vermeer o.v.v. KinderAcademie.

Afbeelding