Vooral in Tanthof-Oost slaat de vergrijzing hard toe en hebben starters nu weinig kansen een woning te vinden (Foto: Koos Bommelé)
Vooral in Tanthof-Oost slaat de vergrijzing hard toe en hebben starters nu weinig kansen een woning te vinden (Foto: Koos Bommelé)

'Woningen van senioren zijn de hoop van starters'

Algemeen

DELFT - In Delft is sprake van krapte op de woningmarkt. Vooral starters en jonge gezinnen vinden maar moeilijk een geschikte woning. Een betere doorstroming op de huizenmarkt kan hiervoor een oplossing bieden, denkt politiek Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Starters en jonge gezinnen die vanuit Delft verhuizen naar omliggende gemeenten, omdat zij geen geschikte woning kunnen vinden. Een zorgelijke trend, vindt Martin Stoelinga van Groep Stoelinga. “Het hoort niet zo te zijn dat rasechte Delvenaren hun stad moeten verlaten, maar toch gebeurt het. Eén van de oorzaken lijkt het gebrek aan doorstroommogelijkheden. Senioren wonen vaak te ruim, omdat ze in het huis blijven waar ze voorheen met het gezin woonden. Deze woningen zijn de hoop van starters. Als voor de ouderen passende woonruimte geboden kan worden, ontstaat naar verwachting ruimte voor jongere woningzoekenden. Het probleem is echter dat geschikte woonruimte nu nauwelijks bestaat.” Het initiatiefvoorstel ‘Passende woonvormen voor ouderen’, begonnen bij Joëlle Gooijer van ChristenUnie Delft, is bedoeld als eerste stap om hier verandering in te brengen. Dit voorstel is door de raad unaniem aangenomen.

Concrete voorstellen
“Gewenst is dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen en thuiszorg wordt ingezet, maar de woonvormen waarin dat kan zijn de afgelopen tien jaar niet van de grond gekomen”, vertelt Gooijer. “Daardoor is een gat ontstaan tussen het thuis wonen en het verzorgingshuis. Om bij te dragen aan een oplossing voor dit probleem, hebben wij als ChristenUnie een initiatiefvoorstel met concrete voorstellen opgesteld en deze samen met het CDA, de PvdA, GroenLinks, Stadsbelangen Delft, Groep Stoelinga en Onafhankelijk Delft ingediend.” Gooijer ziet een gericht onderzoek naar wijken als eerste stap. “Wij willen eind van het jaar weten in welke wijken de hoogste nood is. Daarnaast willen we hardere prestatieafspraken, ook met corporaties en ontwikkelaars. Ook stellen wij voor een voorrangsregeling bespreekbaar te maken en in elk bouwplan af te wegen of er ruimte is voor seniorenwoningen.” Het concrete doel van Gooijer is dat er de komende jaren daadwerkelijk gebouwd gaat worden voor de oudere doelgroep.

Wijken
Gooijer is van mening dat in álle Delftse wijken geschikte woningen van de grond moeten komen. “Ouderen willen vaak blijven wonen in de wijk waar zij het naar hun zin hebben en een netwerk hebben opgebouwd. Doordat zij in veel gevallen niet worden verleid om een seniorenwoning te betrekken, of die mogelijkheid simpelweg niet bestaat, zitten velen van hen nu in te grote woningen. Die groep laten zien dat er iets beters voor ze op de markt komt, is nu de uitdaging.” Gooijer denkt dat zo’n aanpak in bepaalde wijken harder nodig is dan in andere wijken. “Denk aan Tanthof, waar mensen ouder worden en nog geen mogelijkheid hebben om een geschikte woning te betrekken in de eigen wijk. Het is van belang dat we - in samenspraak met deze doelgroep - zorgen voor nieuwe mogelijkheden.”

Doorstroming
Nieuwe woonvormen voor senioren zullen naar verwachting ook positieve gevolgen hebben voor starters. “Zodra ouderen een geschikte woning betrekken, komen de grotere woningen vrij en komt doorstroming op gang. Beide groepen zijn daarom gebaat bij het initiatiefvoorstel.” Het belooft een spannende tijd te worden, stelt Gooijer. “Ons voorstel is nog geen heimachine of bouwkraan, dit is nog steeds boren. Uiteindelijk moeten de daden volgen. Wij gaan natuurlijk als een bok op de haverkist volgen hoe dit verder gaat.”

Vraag en aanbod
De ambitie van het college is dat de Delftse woningvoorraad beter afgestemd wordt op de vraag van de woningmarkt. “Dit houdt inderdaad in dat er meer levensbestendige woningen en meer woningen voor starters en jonge gezinnen gecreëerd moeten worden”, aldus een woordvoerder van de gemeente Delft. “De gemeente is in overleg met de ontwikkelaars in de stad om juist ook voor senioren woningen te realiseren. Daar waar de gemeente zelf grond of vastgoed verkoopt kunnen aanvullende eisen gesteld worden bij de verkoop ten dienste van deze doelgroep én de starters en jonge gezinnen.” Naast doorstroming hoopt de gemeente starters en jonge gezinnen ook te bereiken door in te zetten op 15 procent sociale en 20 procent middeldure huur in grote nieuwe woonprojecten. “De bestaande woonvoorraad wordt daarnaast ook voor doelgroepen als starters en jonge gezinnen beschermd met de invoering van de omzettingsvergunning tegen verkamering. Voor starters is verder de starterslening beschikbaar waarmee koopwoningen beter in bereik komen voor deze doelgroep. Verder heeft de raad onlangs aan het college gevraagd om te bekijken of er nog een breder instrumentarium voor starters inzetbaar is.”