Colin Venema speelde jarenlang als aanvaller en middenvelder in het vlaggenschip van Wippolder, maar nu zorgt hij als rechtsback voor de aanvallende impulsen. Hopelijk leidt het dit jaar tot promotie. (foto: Roel van Dorsten)
Colin Venema speelde jarenlang als aanvaller en middenvelder in het vlaggenschip van Wippolder, maar nu zorgt hij als rechtsback voor de aanvallende impulsen. Hopelijk leidt het dit jaar tot promotie. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Voor Wippolder is het tijd om de stap naar de eerste klasse te zetten

Algemeen

DELFT - Wippolder is het seizoen uitstekend begonnen. En dat smaakt naar meer, vindt Colin Venema. De nieuwe rechtsback in het elftal van trainer Ronald Hes vindt het de hoogste tijd om door te stoten naar de eerste klasse.

Door Alphons de Wit jr.

Bij de seizoensopening werd Excelsior ‘20 met 1-4 verslagen, de week erna werd ESTO op een 3-0 nederlaag getrakteerd en zondag moest Concordia eraan geloven (1-2).
‘We zijn het seizoen goed begonnen en ondanks dat we niet alle ploegen goed kennen, denk ik dat promotie naar de eerste klasse ons doel moet zijn. Sinds we in de tweede klasse spelen, zijn we een keer derde geworden en een keer vierde, maar hebben we ons nooit voor de nacompetitie geplaatst. Dat is natuurlijk wel heel jammer. Ik denk dat het, na onze promotie van de vierde naar de tweede klasse weleens tijd wordt.”

Goed georganiseerd
Volgens Venema heeft het huidige elftal alles om succesvol te zijn. “Zo zag je zondag ook dat we heel goed georganiseerd kunnen spelen. Ronald Hes heeft een ontzettend positieve spelopvatting, waarbij we bij balverlies de tegenstander meteen onder druk zetten. Daarnaast zetten we in balbezit van de tegenstander hoog druk en staan de backs heel hoog. Dit leidt tot attractief voetbal, waarbij we vaak veel kansen creëren en weinig weggeven.”
Tot op heden resulteerde dat in negen punten uit drie wedstrijden. “Afgelopen zondag tegen Concordia begonnen we bijvoorbeeld erg sterk en kwamen we verdiend op voorsprong. Nog voor rust maakten zij onverwachts gelijk en de tweede helft hanteerden zij de lange bal, waardoor ze best gevaarlijk leken. Uiteindelijk hebben we niks meer weggegeven en maakte Niels van der Windt de winnende treffer. Ik ben erna ook niet meer bang geweest dat zij langszij zouden komen, al moet ik zeggen dat zij een heel leuk jong elftal hebben. Dat verbaasde me wel.”

Nieuwe rol
Wat Venema ook enigszins verbaasde is zijn nieuwe rol in het elftal van trainer Ronald Hes. “In het verleden was ik rechtsbuiten en ik heb ook een tijd als rechtshalf gespeeld. Sinds dit seizoen ben ik rechtsback en dat bevalt me, ondanks dat het in het begin wel even wennen was, eigenlijk verrassend goed. Bij onze manier van voetballen -en dat zie je sowieso in het moderne voetbal- zijn de backs heel belangrijk, omdat ze niet alleen verdedigen, maar ook een belangrijke rol spelen in het aanvalsspel. Dat bevalt me wel, want ik ben vaker aan de bal dan ik eerder was.”
Hoewel onverwacht, komt de nieuwe positie de 26-jarige alleskunner niet helemaal uit de lucht vallen. “Want twee seizoenen geleden raakte Roy van Oudenaarde geblesseerd en moest ik zijn positie overnemen. Dat ging verrassend goed en toevallig was dat een wedstrijd, waarbij Ronald Hes, die toen nog niet onze trainer was, ons kwam bekijken.”

Trainers
Met Ronald Hes heeft Wippolder nu een andere trainer dan met zijn voorganger Marcel de Letter, die acht jaar hoofdtrainer was bij Wippolder en Venema zeven jaar geleden bij de selectie haalde. “Hij hield zich meer bezig met de hele club, terwijl Ronald Hes meer bezig is met het eerste elftal. Marcel zag in de jeugd dat er mooie tijden zouden aanbreken en is gaan bouwen. Dat heeft hij geweldig gedaan en daar plukt de huidige trainer nu ook de vruchten van.”
Ronald Hes focust zich meer op het voetbal. “En daarin is hij heel duidelijk in wat hij van ons verwacht. Het leidt tot hartstikke aantrekkelijk voetbal en de resultaten zijn ook goed.”
Venema vindt het jammer dat niet iedereen daarvan kan genieten. “Want het is toch wel heel jammer dat we zonder publiek spelen. Wij hebben toch een harde kern die ons er op moeilijke momenten vaak doorheen sleept. Mede daardoor komen tegenstanders vaak niet graag naar de Pauwmolen. Bij ons zorgt het voor een troosteloze sfeer, maar voor die supporters is het ook niet leuk; ook voor hen is het iets om een week naar uit te kijken. Aan de andere kant ben ik blij dat we nog voetballen, want ik zou niet weten wat ik anders met mijn zondag aan zou moeten.”
Als het aan Venema ligt, blijft hij nog heel wat jaren actief bij Wippolder. “Ondanks dat ik pas 26 ben, ben ik één van de meer ervaren jongens van de selectie. We hebben een heel leuke mix tussen jonge en wat oudere gasten en dat klikt geweldig. Zolang ik het niveau aankan, wil ik hier zeker blijven spelen. Wippolder is mijn club en met mensen als Daley Uythof en Ricardo van Heyst speel ik al heel mijn leven samen. Het is grappig dat Ricardo begon als linksbuiten en ik als rechtsbuiten en dat we nu beide backs zijn. Misschien dat wijsheid op het veld toch met de jaren komt en we wat minder onbezonnen zijn. We begonnen zeven jaar geleden in de vierde klasse en hopelijk promoveren we dit jaar naar de eerste.”