Gerda Melema (r) draagt het kunstwerk over aan Ingrid Verwiel (l) bij de Vierhovenkerk, waar ISOFA - SchuldhulpMaatje Delft spreekuur heeft (Foto: Koos Bommelé)
Gerda Melema (r) draagt het kunstwerk over aan Ingrid Verwiel (l) bij de Vierhovenkerk, waar ISOFA - SchuldhulpMaatje Delft spreekuur heeft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Denken in oplossingen, dat is mijn kracht'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 17) Ingrid Verwiel.

Door Cheyenne Toetenel

Haar ontslag in 2013 sloeg Ingrid niet uit het veld. Integendeel zelfs; Ingrid volgde een opleiding in de schuldhulpverlening, vond een leuke vrijwilligersfunctie bij ISOFA-SchuldHulpMaatje Delft en later een tweede bij Stichting Op-Nieuw die uitmondde in een betaalde baan. Bij Op-Nieuw werkt Ingrid nu vier dagen per week om jongeren een toekomst te bieden en de vijfde doordeweekse dag besteedt zij - ook na zeven jaar nog - met veel passie en plezier aan het vrijwilligerswerk bij ISOFA.

Schuldhulpmaatje
De Delftse Interkerkelijke Stichting voor Ondersteuning bij Financiën en Administratie (ISOFA) is in 2012 opgericht en komt voort uit het Interkerkelijk Sociaal Fonds. Tientallen vrijwilligers, waaronder Ingrid, bieden hulp aan mensen die ondersteuning en begeleiding nodig hebben op financieel en administratief gebied. “De problemen van de cliënten zijn van uiteenlopende aard, maar de nadruk ligt vooral op schuldenproblematiek en het niet goed kunnen omgaan met financiën”, vertelt Ingrid. “Je krijgt te maken met mensen met een taalbarrière of personen die lastig kunnen omgaan met de moderne digitale wereld, maar ook met studenten en bijvoorbeeld weduwen of weduwnaars waarvan de partner de administratie altijd deed.” Schuldhulpmaatjes helpen deze mensen aan huis. Daarnaast is er het spreekuur Administratie en het inloopspreekuur Poen & Papier in de Vierhovenkerk, waar Ingrid ook actief mensen de nodige hulp biedt.

Denken in oplossingen
Ingrid is gedurende haar gehele werkcarrière veelvuldig in contact geweest met mensen, want dát is wat haar aanspreekt. “Dat begon al in het wijkcentrum waar ik lange tijd heb gewerkt, waar mensen kwamen voor een kopje koffie en een praatje. Van veel mensen ving ik op dat zij tegen bepaalde zaken aanliepen in het leven. Ouderen en werkelozen, velen deelden hun problemen met mij. Ook toen al merkte ik dat het helpen van personen iets is wat in mij zit, ondanks dat dit op dat moment niet zozeer tot mijn werkzaamheden behoorde. Op het moment dat iemand mij iets vertelt of vraagt, denk ik direct in oplossingen. Toen ik de kans kreeg een opleiding te volgen, kwam ik op schuldhulpverlening. Daar kan ik mijzelf nuttig in maken, dacht ik toen. Dat ik gelijk had is de afgelopen jaren wel gebleken, want er is veel vraag naar schuldhulpmaatjes in Delft.”

Vuilniszakken vol
Hoe zorgelijk een financiële thuissituatie kan zijn, heeft Ingrid meermaals gezien. “Als iemand zijn of haar post niet openmaakt, groeit de stapel. Na een paar weken is het een tasje, en na een paar maanden een vuilniszak vol met ongeopende brieven. Samen zoeken we naar een systeem om de administratie te ordenen; afzender bij afzender en kleur bij kleur. Wekelijks openen we een aantal brieven, totdat de volledige stapel is weggewerkt. Het is fijn om van die zakken vol brieven een klein schoenendoosje te maken. Hulpvragers dragen vaak een enorme rugzak met zich mee. Dat ik eraan kan bijdragen dat die rugzak steeds een stukje lichter wordt, geeft mij voldoening. Het is wel constant weer een uitdaging. Die uitdaging succesvol afronden en zorgen dat hulpvragers weer licht zien aan het einde van de tunnel, daar krijg ik positieve energie van.” Graag deelt Ingrid met de lezers dat zij zich niet moeten schamen voor hun financiële situatie. “Als iets niet lukt, kun je dit beter aangeven voordat de problematiek groter wordt. Het is belangrijk om niet in het negatieve te blijven hangen. Hulpvragers hoeven niet langer de koppen in het zand te steken, want samen kunnen we toewerken naar een positieve situatie. Hulpvragers zullen dan uiteindelijk minder zorgen aan hun hoofd hebben, waardoor zij weer een toekomstperspectief hebben en zich meer kunnen focussen op het gezin of het vinden van werk.”

Nieuwe Doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij gemaakt met artikelen en foto’s over/van alle eerdere Doorkijkers: kijk daarvoor op www.bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar: delftsebruggen@xs4all.nl.