Donny van Oijen was afgelopen zondag bij de seizoensouverture tegen IJsselmonde eenmaal trefzeker en hoopt dat gedurende het lopende seizoen met zijn fitheid ook zijn trefzekerheid toe zal nemen. (foto: Roel van Dorsten)
Donny van Oijen was afgelopen zondag bij de seizoensouverture tegen IJsselmonde eenmaal trefzeker en hoopt dat gedurende het lopende seizoen met zijn fitheid ook zijn trefzekerheid toe zal nemen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Donny van Oijen wordt scherper en fitter bij Full Speed

Algemeen

DELFT - Donny van Oijen is weer terug op de Delftse velden. Na zeven succesvolle seizoenen bij Katwijk en ruim twee jaar kwakkelen bij Rijnsburgse Boys meldde de aanvaller zich begin dit jaar aan bij Full Speed.

Door Alphons de Wit jr.

Afgelopen seizoen promoveerde Full Speed als lijstaanvoerder naar de tweede klasse en zondag stond de eerste competitiewedstrijd op het programma. “Het was niet normaal”, blikt Van Oijen terug. “We kwamen met 3-0 voor, maar verloren uiteindelijk met 5-6. We gaven de goals veel te makkelijk weg en dat mag natuurlijk niet. Aan de andere kant is IJsselmonde een stabiele tweedeklasser met veel technisch begaafde spelers en komen wij net kijken op dit niveau.”
Voor Van Oijen zelf had de zondag ook zijn positieve kanten. “Want ik heb de negentig minuten volgemaakt en was dinsdag in staat om weer te trainen. Ik had maandag wel aardig wat spierpijn, maar er zijn tijden geweest dat ik na een wedstrijd in het weekend een week bij moest komen. Daar word je echt niet vrolijk van.”

Kwakkelen
Het bevalt Van Oijen prima bij zijn nieuwe club. “Ik heb het idee dat ik fitter word en dat is lang geleden. In mijn jaren bij Rijnsburgse Boys viel ik van blessure in blessure. Op het moment dat ik weer fit was, kreeg ik weer andere klachten. Het was mentaal zo zwaar dat ik een paar keer per week naar de club ging, maar nauwelijks vorderingen maakte. Natuurlijk heb je het buiten het veld leuk met die gasten, maar het draait natuurlijk om wat er op het veld gebeurt.”
En dus leverde Van Oijen zijn contract in. “Ik was er klaar mee en wilde rust.” Tot het na een tijdje weer begon te kriebelen. “Ik ben een voetbaldier en ging het spelletje missen. Ik had het er met Lesley Dijksman al vaker over gehad en hij vroeg of ik mee wilde trainen bij Full Speed. Dat leek me wel wat en vanaf januari heb ik me bij de groep gevoegd. Ik begon met wat invalbeurten en dat voelde goed, al had ik er de dagen erna nog wel veel last van. Helaas zorgde de coronacrisis ervoor dat ik toch een stapje terug moest doen. Al met al ben ik hartstikke goed opgevangen door de ploeg.”

Wennen
Toch is het nog wel even wennen bij Full Speed. “Want ik ben anders gewend, zowel van mezelf als van mijn ploeggenoten. Zelf loop ik tegen beperkingen aan. Vooral de kracht in mijn benen en mijn wendbaarheid zijn nog niet zoals toen ik topfit was. Daarnaast ben ik zo ontzettend fanatiek dat ik ook van mijn ploeggenoten meer verwacht. Dat is nog wel een knop die ik om moet zetten. Datzelfde geldt overigens voor de scheidsrechters: zondag was er geen touw aan vast te knopen wat die man besliste, ook al was hij niet eens zozeer partijdig.”
Voorlopig geniet de 29-jarige aanvaller van het feit dat hij pijnloos een wedstrijd doorkomt. “Maar ik geef mezelf nog tot de winterstop om helemaal fit te worden. Als ik het idee krijg dat ik mijn oude niveau weer aantik, heb ik een stap omhoog nog niet uit mijn hoofd gezet. Dat moet dan wel op divisieniveau, want voor een paar centen in de hoofdklasse voetballen trekt me helemaal niet. Dan blijf ik liever bij Full Speed, want ik heb het hier hartstikke naar mijn zin.”

Handhaving
Dat komt ook door trainer Frank Verhaar. “Ik heb niet echt met hem besproken wat mijn plannen zijn, maar hij geeft me de ruimte en houdt rekening met me. Dat is wel heel fijn. Daarnaast hebben we een groep met jongens erbij die ook echt wel kunnen voetballen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we ons dit jaar probleemloos zullen handhaven in de tweede klasse. Of we meer willen? Ik denk niet dat dit een club is die gericht jongens gaat halen en betalen om het in de eerste klasse te redden. Ik denk ook dat je dat niet moet willen. Daarnaast is de leeftijdsopbouw in de selectie goed: we hebben een groep routiniers en een aantal talenten voor wie de tweede klasse echt niet hun plafond is. Ik probeer sommige van die jongens ook te helpen door ze te wijzen op dingen die anders kunnen, zodat ze eerder opvallen bij andere trainers. Ik heb namelijk het geluk gehad een trainer te treffen die het enorm in me zag zitten.”
Dit weekend staat voor de goaltjesdief een bijzondere wedstrijd op het programma. “Want we spelen tegen Concordia, de club waar ik in de jeugd zes jaar heb gespeeld. Of ik voor die wedstrijd extra gemotiveerd ben? Nee, want motivatie is voor mij nooit een probleem. Wel vind ik het leuk. Bij hen speelt Brad van Buuren bijvoorbeeld in de spits. Het mooie is dat hij me met zijn ouders altijd is gevolgd en dat ik hem zijn eerste stappen op het voetbalveld heb zien zetten. Dat geeft de wedstrijd voor mij wel een extra tintje.”