<p>Adrie (r) en Willem Jan nemen de Stolpersteine liefdevol onderhanden. (Tekst & Foto: EvE)</p>

Adrie (r) en Willem Jan nemen de Stolpersteine liefdevol onderhanden. (Tekst & Foto: EvE)

(Foto: EvE)

Een daad van liefde en herinnering

DELFT - Adrie Dumaij en Willem-Jan Pijnacker Hordijk van Stichting herinneringsstenen Delft, gingen woensdag 23 september op de knieën voor de jaarlijkse ‘poetsdag’ van de ‘Stolpersteine’ in en nabij Delft.

Stolpersteine of struikelstenen houden de herinnering levend aan de joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de concentratiekampen. De meesten kwamen nooit terug. Op de stenen staan naam en geboortedatum van de persoon, en de datum van deportatie en hun dood. De struikelstenen zijn gemaakt van messing. Dat maakt ze weerbestendig, maar de buitenlucht heeft natuurlijk wel invloed. Na verloop van tijd worden de stenen donkerder en moeilijker te lezen. Daarom is er ieder jaar een ‘poetsdag’ waarop de stenen een schoonmaakbeurt krijgen. Koperpoets doet wonderen. Willem Jan en Adrie poetsten de stenen aan de Rotterdamseweg (Lina Feldmann) en aan het jaagpad (Anna Visbach-Blom, Salomon Visbach en Frederika Visbach-Aardewerk).

Scholieren
Dit jaar gingen de bestuursleden zelf op de knieën. Maar eigenlijk làten ze het liever doen. Niet uit luiheid: “Het mooiste is als dit gedaan zou worden door scholieren”, zegt Willem Jan Pijnacker Hordijk, zelf werkzaam in het onderwijs. “Zo worden ze bepaald bij wat er gebeurd is. Want zij zijn degenen die in de toekomst moeten voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.” “Hopelijk volgend jaar”, voegt Adrie Dumaij er aan toe. De scholieren krijgen dan volgend jaar wel meer werk, want in november komen er maar liefst twintig nieuwe Stolpersteine bij in Delft: in de Choorstraat, de Julianalaan en aan de Spoorsingel. Initiatiefnemer van de Stolpersteine, de Duitse kunstenaar Günter Demnig, komt ze persoonlijk leggen. De Stichting Herinneringsstenen Delft organiseert ook andere activiteiten om de herinnering aan de weggevoerde Delftenaren levend te houden. Kijk voor meer info op
https://herinneringsstenendelft.nl.

Meer berichten