Jos werkt met veel plezier bij KopieKoffie (Foto: Koos Bommelé)
Jos werkt met veel plezier bij KopieKoffie (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een Gouden Rand: Jos Stift

DELFT - De 61-jarige Jos Stift verloor een paar jaar terug haar baan, maar heeft inmiddels haar plekje gevonden binnen KopieKoffie. Als barista voorziet zij gasten van de lekkerste cappuccino's én draagt zij bij aan verbinding in de wijk.

Door Cheyenne Toetenel

Een print- en koffiezaak waar je graag wilt zijn, waar mensen zich gezien voelen en die een positieve sfeer en leven brengt in Buitenhof. Dat was de droom van oprichters Francien Nijenhuis en Harmen van der Laan, beiden inwoners van de wijk. Twee jaar geleden startten de twee met het initiatief en kwam Jos bij toeval met hen in contact. "Ik liet mijn hondje uit en vroeg mij met al mijn nieuwsgierigheid af wat er gaande was bij het pand. Meteen vond ik het een geweldig initiatief; een sociale onderneming in de wijk. Een paar maanden later trad ik in dienst als vrijwilliger."

Sociale onderneming
KopieKoffie is een sociale onderneming die niet draait op subsidies, maar zelf financieel moet rondkomen. Het doel is niet maximale winst, maar maximale sociale impact op een financieel gezonde manier. "We doen ons best om positiviteit in de buurt te brengen", vertelt Jos. Zij is van origine Delftse, maar woont pas een paar jaar in Buitenhof. "Je hoort vaak negatieve berichten over de wijk, maar nu ik hier zelf woon zie ik dat het allemaal reuze meevalt. Die criminaliteit waar mensen het vaak over hebben zie je eigenlijk vrijwel niet terug. Het probleem dat hier wel heerst, is het gebrek aan verbinding. In deze wijk wonen veel mensen per vierkante kilometer en toch hebben zij nauwelijks een band met elkaar. Bij KopieKoffie zetten we ons in om deze mensen meer met elkaar in contact te brengen." Verbinding wordt gestimuleerd door het team van KopieKoffie, waaronder een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook Jos zelf behoort daartoe."Voorheen werkte ik als administratief medewerker, maar daar was ik uiteindelijk bovenformatief. Ik was als laatste in dienst getreden en moest er daarom als eerste uit. Natuurlijk solliciteer ik nu wel naar bepaalde functies, maar door mijn leeftijd is het lastig om nog een betaalde baan te vinden." Toch blijft Jos niet stilzitten. "As je dan toch andere dingen wilt leren en bezig wilt zijn, dan graag op een positieve manier zoals hier bij KopieKoffie. Het uitgangspunt bij KopieKoffie is ook dat de vrijwilligers op een gegeven moment doorstromen naar een betaalde baan. De ervaringen die wij in de tussentijd opdoen bij kopieKoffie is alleen maar goed om mee te nemen in het leven. En je wordt er gelukkiger van dan van thuis zitten!"

Diversiteit
Jos werkt nu anderhalf jaar als barista en gastvrouw bij KopieKoffie. "Het is heerlijk om met mensen om te gaan, ze te helpen en informatie te verstrekken. Jong en oud, studenten en zakenlui, diverse culturen, je komt in contact met een zeer brede groep. Zowel gasten als vrijwilligers vormen een goede afspiegeling van de wijk. Je ziet ook dat steeds meer mensen ons gaan ontdekken. We proberen met het team continu iets positiefs neer te zetten, dus dat KopieKoffie een steeds groter succes wordt is fantastisch." KopieKoffie streeft naar laagdrempeligheid en gezelligheid. "Dat lijkt te werken, want ik hoor veelvuldig van gasten dat een bezoekje aan ons voelt alsof ze in een warm bad terechtkomen. Zij vinden het fijn om zo'n tentje en een terrasje in de eigen wijk te hebben. De buurtbewoners stellen zich steeds meer open naar ons én elkaar. Dat het KopieKoffie lukt om dit te bereiken, maakt het voor mij echt een onderneming met een gouden randje!" Het mooiste vindt Jos dat mensen voortdurend terugkeren na een eerste bezoek. "Vaak komen ze dan samen met anderen, omdat ze KopieKoffie graag aan kennissen willen laten zien. Dat maakt mij trots."

Burendag
In coronatijd heeft het werk bij KopieKoffie even stilgelegen, maar inmiddels kun je er van maandag tot en met vrijdag weer terecht voor een broodje, zelfgemaakte koek of natuurlijk dat kopje koffie. Zaterdag 26 september is de zaak ook geopend voor een gezellige burendag. "Een speciaal kinderprogramma staat klaar met verrassingsoptredens en je kunt ook nog in hoogwerker stappen om jouw eigen buurt vanuit de lucht te zien. Leuk toch?!"

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten