Emma in actie bij haar hockeyclub (Foto: Koos Bommelé)
Emma in actie bij haar hockeyclub (Foto: Koos Bommelé) (Foto: Koos Bommelé)

Emma heeft een hockeyhart

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Hier horen ook hockeyers bij. Waaronder de 19-jarige Emma van der Velden uit Delft, zij speelt bij het dameselftal van hockeyclub Hudito in Delft.

Door Juliano van der Knaap

Emma woont in Delft en is dagelijks bezig met sport, op dit moment speelt zij hockey op hoog niveau en studeert Sportkunde.

Verleden
"Toen ik jonger was heb ik een hoop verschillende sporten gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld aan zwemmen, turnen en atletiek gedaan. Ik heb altijd individuele sporten gedaan. Op een gegeven moment kwamen mijn ouders en ik op het idee om wat anders te proberen en een teamsport te gaan doen in plaats van een individuele sport. Ik kwam bij hockey terecht en keek bij de hockeyclub Ringpass en bij hockeyclub Hudito in Delft. Bij Hudito kon ik gelijk terecht. Ik kende helemaal niemand op de vereniging, toen ik eenmaal begon bij de club was het erg gezellig en ik werd al snel door iedereen geaccepteerd. Dit wende heel snel. Ik begon met hockey om mijn negende. Daarnaast heb ik getennist bij tennisschool Delftsdubbel. Toen ik op een gegeven moment naar de C moest was dit moeilijk te combineren. Ik trainde een aantal keer per week en had ook nog wedstrijden die gespeeld moesten worden. Daarom ben ik mij verder gaan focussen op hockey."

Studie
"Ik heb afgelopen jaar de opleiding sport en bewegen afgerond op het ROC Mondriaan op de locatie Zuiderpark in Den Haag. Mijn basisschool en middelbare school periode heb ik hier doorgemaakt in Delft. Momenteel studeert Emma HBO Sportkunde aan de Haagse Hogeschool. "Ik heb sporten altijd al leuk gevonden, elke sport vind ik interessant. Het lijkt mij dus leuk als ik hier mijn werk van zou kunnen maken. Als dat dan iets met hockey te maken heeft zou dat helemaal leuk zijn, maar andere sporten vind ik net zo leuk! Ik combineer het sporten met mijn opleiding, dit kan soms best druk zijn. Naast het sporten ben ik namelijk ook hockeycoach. Hiervoor heb ik een andere opleiding gevolgd, ik gaf eerst namelijk les op het speciaal onderwijs. Daarop zitten kinderen van een middelbare schoolleeftijd die een verstandelijke beperking hebben. Ik vond dit erg leuk om te doen maar ik zag mijzelf in de toekomst liever iets anders doen. Wat ik heb geleerd op de opleiding qua lesgeven kan ik nu toepassen op deze opleiding en tijdens het coachen op de hockey."

Voortgang
"Het leuke aan hockey is om lekker met het team te spelen, het is een hecht team en ik vind de sport gewoon erg leuk om te doen. Verder het gewoon fijn om op het veld bezig te zijn met de stick en de bal. Ik ben begonnen in de E8 omdat ik mij als laatste ingeschreven had, daarna heb ik vanaf de D in het eerste team gezeten. Sinds vorig jaar speel ik bij Dames 1, ik ben vanuit de jeugd doorgegroeid naar het eerste team. Dit was iets wat ik graag wilde bereiken, ik vond het echt supergaaf dat ik in Hudito 1 kwam. Als jeugdteam kijk je namelijk van jongs af aan al op naar het eerste team en was het een droom om mee te trainen en door te stromen." Als sporter zijn er pluspunten en minpunten. "Mijn positie op het veld is spits, mijn kwaliteit hierin is dat ik vooral dichtbij de cirkel ben en bij het goal. Zo kan ik gemakkelijk de acties afmaken. In de wedstrijd wisselt het continu door, dus de acties die je maakt kunnen verschillen. Waar ik aan moet werken is de balsnelheid, het niveau is in de jaren zoveel hoger geworden dat mijn balniveau ook omhoog moet. Ik speel namelijk net een jaartje bij dit team, maar ik ben hard aan het trainen! Qua coaching is mijn pluspunt dat ik technische kennis heb van het veld, dit kan ik de jongere mensen meegeven. Het uitleggen ervan kan ik verbeteren, dit ga ik nu allemaal extra leren bij mijn cursus."

Toekomst
"Zolang het mogelijk is wil ik zelf hockeyer blijven en spelen in het eerste team, dit wil ik blijven combineren met het coachen. Wanneer ik ouder ben wil ik na het hockeyen het coachen blijven vasthouden. Ik vind het ook belangrijk om dan daarin stappen te maken. Ik ben nu bezig met het volgen van hockeytrainer cursus drie, daarmee kan ik hogere teams training geven. Later zou ik wat willen betekenen voor de jongere groepen, ik wil dan graag de jongeren begeleiden en meegeven wat ik heb geleerd tijdens het hockeyen. Verder vind ik het vooral belangrijk dat het een mogelijkheid is voor iedereen om te kunnen sporten als zij dat willen."

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten