Henk Lukassen is de Delftse Beloftencompetitie na tien jaar als commissielid nog lang niet zat en hij kijkt uit naar weer een nieuwe jaargang, waarin dinsdagavond wordt afgetrapt. (foto: Roel van Dorsten)
Henk Lukassen is de Delftse Beloftencompetitie na tien jaar als commissielid nog lang niet zat en hij kijkt uit naar weer een nieuwe jaargang, waarin dinsdagavond wordt afgetrapt. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Nieuwe opzet moet Delftse Beloftencompetitie aantrekkelijker maken

Algemeen

DELFT - Waar voor de meeste regioploegen de reguliere competitie dit weekend weer start, wordt dinsdagavond voor het eerst sinds maanden weer afgetrapt in de strijd om de Delftse Beloftencompetitie. Tot tevredenheid van Henk Lukassen.

Door: Alphons de Wit jr. 

Lukassen loopt al heel wat jaren mee in het organiserend comité van de competitie. "Ik had het er toevallig pas nog met mijn vrouw over. Ik denk dat ik het al tien tot vijftien jaar doe." Lukassen houdt het zolang vol doordat hij met een fijn team werkt. "Guus Heemskerk is voorzitter en penningmeester, Roel van Dorsten zorgt voor de website en we hebben Nico van Velzen er nog bij als commissielid op afstand; zowel letterlijk als figuurlijk, want hij woont in Veenendaal. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het aanstellen van de scheidsrechters. Daar gaat nog best wat werk in zitten."

Nieuwe competitieopzet
Waar afgelopen jaar al een wijziging in de competitie werd doorgevoerd door naar het niveau te kijken in de poule-indeling, valt de organisatie dit jaar -min of meer noodgedwongen- terug op een andere competitieopzet. "En ik denk dat dit helemaal niet verkeerd uitpakt. Waar we vorige jaar de tweeëntwintig deelnemende ploegen indeelden in twee poules van zeven en één poule van acht, werken we nu door een aantal afzeggingen met vier poules van vier clubs."
Deze nieuwe opzet brengt een aantal voordelen met zich mee. "In de afgelopen jaren zagen we dat elftallen naarmate het seizoen vorderde en ze niets meer voor hadden om te spelen, veel makkelijker afzegden voor wedstrijden. Dat gebeurde voornamelijk na de winterstop. Nu we in poules van vier ploegen spelen, vinden de poulewedstrijden nog vóór de winterstop plaats en spelen de poulewinnaars na de winterstop nog een halve finale tegen elkaar. De winnaars van deze halve finales staan tegenover elkaar in de finale. Als andere clubs na de winterstop nog tegen elkaar willen oefenen, kunnen ze dat onderling regelen."
Als data voor de drie wedstrijden staan voorlopig 22 september (aanstaande dinsdag), 27 oktober en 24 november gepland. De nieuwe indeling maakt Lukassens taak een stukje eenvoudiger. "Doordat er minder deelnemende clubs zijn, zijn er per speelronde ook minder scheidsrechters nodig. Daarnaast zal het aantal clubs dat wedstrijden laat schieten naar alle waarschijnlijkheid een stuk kleiner zijn, omdat er in een poule van vier bijna altijd iets is om voor te spelen. Daarbij zijn drie wedstrijden een stuk makkelijker in het schema in te plannen dan zes of zeven wedstrijden."

Herstart
Al met al kan Lukassen niet wachten tot het balletje weer gaat rollen. "Op zaterdag fluit ik mijn eigen wedstrijden bij de jeugd en op zondag ben ik leider bij het tweede elftal van DHL. Het is fijn dat alles weer een beetje begonnen is."
Voor wat betreft het coronavirus maakt de organisatie zich niet extra zorgen. "We hebben bij het opstellen van het programma gekeken naar hoe de KNVB de zaken aanpakt. Hieruit blijkt wel dat de clubs het virus uiterst serieus nemen en waar dat mogelijk is maatregelen treffen. Dat geldt voor de wedstrijden in het weekend en dat zullen ze tijdens avondwedstrijden ook doen."
Al met al is Lukassen trots op de competitie zoals 'ie er nu staat. "Ons uitgangspunt was in eerste instantie om met zoveel mogelijk 015-ploegen te spelen. Dat lukt aardig, al doet er ook een aantal clubs van buiten die regio mee. Gelukkig zijn dat clubs die prima binnen de competitie passen. Het mooie is ook dat niet wij, maar de clubs beslissen als er nieuwe aanmeldingen voor de competitie zijn. Daarnaast beschikken we over een lijst met goede scheidsrechters op wie we elke keer weer een beroep kunnen doen. Ten slotte hebben we met RODI Media en DSW Zorgverzekeraar heel fijne sponsors die er dit jaar voor zorgen dat van de deelnemende clubs geen financiële bijdrage wordt verwacht. Ook is het natuurlijk prachtig dat de ontwikkeling van jonge spelers centraal staat."
Ondanks deze constatering merkt Lukassen wel dat er door de jaren heen wat is veranderd. "In vroeger jaren werd de competitie echt gebruikt om de spelers te laten wennen aan het voetballen in de senioren. Tegenwoordig zie je vaak dat er ook veel selectiespelers worden ingezet. Veel clubs hebben sowieso veel spelers tot hun beschikking. Je ziet wel ploegen die tijdens de eerste drie speelrondes ruim dertig spelers op het veld hebben gebruikt. Dan is het zonde als je later in de competitie afzegt omdat je geen elftal op de been kunt brengen."
Dinsdagavond staat de eerste speelronde dus weer op het programma. Wilt u weten waar er gevoetbald wordt, kijk dan op: https://delftsebeloftencomp.nl/.