Jurmain Blanchard wil de top bereiken
Jurmain Blanchard wil de top bereiken

'Ik wil het Nederlands elftal halen'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Wij hebben hier een grote selectie sporters, waaronder de 18-jarige Delftenaar Jurmain Blanchard. Momenteel speelt hij op hoog niveau voetbal bij het jeugdeftal van Vitesse Arnhem.

Door Juliano van der Knaap

De Delftse Jurmain Blanchard is dagelijks bezig met voetballen, in de ochtend staat hij vroeg op om te vertrekken richting Arnhem. Dat is de plek waar hij momenteel traint voor het jeugdelftal van Vitesse.

Verleden
“Ik ben geboren in Amsterdam, later ben ik in Delft gaan wonen. Toen ik acht jaar was begon ik met voetballen, dit begon door mijn opa, die was zelf voetballer, hij speelde in Suriname. Door hem is de liefde voor voetbal ontstaan. Ik speelde bij Vitesse Delft. Daar heb ik in totaal twee jaar gevoetbald. Vervolgens ben ik een tijdje gestopt. Op een gegeven moment werd ik gescout door de voetbalclub DHC in Delft. Hier heb ik vier seizoenen gespeeld. Toen ik vijftien jaar ben ik overgestapt naar ADO Den Haag. Daar moest ik wel wennen. Het niveau was namelijk een stuk hoger dan bij DHC. Uiteindelijk wende dit.”

School
“Op het moment dat ik bij ADO Den Haag speelde zat ik op de middelbare school, dit was goed te combineren met het voetbal want hier waren goede afspraken over gemaakt. Dit ging dus niet ten koste van mijn school. Eerst zat ik op het Delfland College, verder heb ik ook op het Stanislascollege gezeten in de vestiging aan de Krakeelpolderweg. Daar werd ik na school opgehaald door ADO Den Haag en ik werd ook weer thuisgebracht. Ik kreeg genoeg ruimte om mij te ontwikkelen, bij ADO Den Haag ontwikkelde ik me zo goed dat ik na twee jaar een contract aangeboden kreeg door Vitesse Arnhem.”

Reizen
“Ik reis elke keer naar Arnhem voor de trainingen. Dit is een lange afstand, ik heb daar geen problemen mee. Ik woon namelijk in Delft en in Arnhem, vanaf Delft kan het soms zwaar zijn om te reizen. Het is redelijk ver, maar dat vind ik niet erg. Ik weet namelijk waarvoor ik het doe, het is erg leuk hier en ik wil graag mijn droom verwezenlijken om profvoetballer te worden. Ik ben op dit moment hard bezig om dit doel te bereiken.”

Vrijheid
“Alles is leuk aan deze sport. Ik vind het vooral fijn dat je vrij bent op het veld, je kan doen wat je wilt. Ik word elke dag goed begeleid en geholpen door de club waar ik momenteel speel. Ook is het erg fijn dat het team erg hecht is met elkaar, we zijn met elkaar bevriend geworden. Dat heeft zijn voordelen, hierdoor spelen wij namelijk een stuk beter op het veld. Buiten het voetbal om heb ik genoeg vrije tijd, dit is erg fijn. Ik kan daardoor bijvoorbeeld met mijn vrienden afspreken, dat is iets wat ik regelmatig doe wanneer ik niet voetbal.”

Kwaliteiten
“Mijn belangrijkste kwaliteit is mijn snelheid. Ik sta erom bekend dat ik razend snel ben op het voetbalveld. Mijn positie op het veld is linksbuiten spits. Ik passeer gemakkelijk andere spelers door mijn snelheid. Ik ben tweebenig en dat is in het moderne voetbal een groot voordeel. Verder ben ik aan het oefenen met koppen. Ik kan wel hoog springen maar koppen is lastig. Ik werk er hard aan om die kwaliteit te verbeteren.”

Toekomst
“Op dit moment speel ik bij het jeugdelftal van Vitesse, ik wil hierna graag mijn debuut maken bij het eerste elftal van Vitesse Arnhem. Ik vind het erg fijn om hier nu te spelen. Verder is het een droom van mij om mijn debuut te maken bij het Nederlands elftal. Als ik ouder ben zou het mij leuk lijken om te voetballen in buitenland, daar zijn veel leuke voetbalclubs. Ik kijk op dit moment niet op naar andere clubs. Ik kijk wel op naar een voetballer, mijn voorbeeld is momenteel Cristiano Ronaldo. Hij is de beste voetballer van dit moment, ik kijk heel erg naar hem op. Als ik later een grote voetballer ben zou ik ook een voorbeeld willen zijn voor andere voetballers. Op dit moment lopen er veel jonge talenten op de Delftse voetbalvelden. Ik wil ze laten zien dat als je een droom hebt dat je die kan behalen, ik kom deze jonge talenten vaak tegen. Hier houd ik vaak een praatje mee, ik zou ze graag willen helpen in de toekomst. Later zou ik trainer of zaakwerknemer kunnen worden, hier ben ik nog over aan het nadenken. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik mijn doelen binnen het voetbal heb behaald wanneer ik ouder ben.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!