Een van de meerdere cameratorens die op de TU Delft campus zijn geplaatst
Een van de meerdere cameratorens die op de TU Delft campus zijn geplaatst

Commotie om cameratorens bij de TU Delft

Algemeen

DELFT - Recentelijk zijn er een aantal cameratorens geplaatst op de campus van de TU Delft. Over deze cameratorens is commotie ontstaan.

Door Juliano van der Knaap

De TU Delft heeft verschillende maatregelen getroffen om de campus veilig te houden met oog op de coronamaatregelen. Zo worden er thuislessen gegeven en zijn er eenrichtingsroutes op de campus ingesteld. Wat vooral opviel is dat er een aantal cameratorens zijn geplaatst op het terrein van de universiteit. Deze torens zijn geplaatst om drukke plekken op de locatie in de gaten te kunnen houden. Of dit nou echt een positieve toevoeging is aan de campus, daar zijn de meningen over verdeeld. Zo hebben de Delftse politieke partijen D66 en STIP er hun bedenkingen bij.

Cameratoezicht
“We kunnen ons goed voorstellen dat de TU zich beraadt op de coronamaatregelen en de 1,5 meter op de campus”, aldus D66-commissielid Melanie Oderwald-Ruijsbroek. “D66 is altijd terughoudend bij het inzetten van cameratoezicht ter bescherming van ieders privacy. We zijn blij dat we voor de gewone openbare ruimte in de stad een beslisboom vastgesteld hebben in 2016 voor de inzet van camera’s. De raad wordt daardoor geïnformeerd over de inzet en verlening van het plaatsen van camera’s en de ‘boom’ zorgt ervoor dat die altijd tijdelijk, doelgericht en in verhouding staat tot de veiligheidsproblematiek. Op de TU campus kan iedereen komen, ook mensen die er niet studeren of werken. Op het campusterrein van de TU is de Delftse beslisboom voor een goede balans tussen privacy en nut en noodzaak helaas niet van toepassing.” Oderwald-Ruijsbroek zou graag zien dat het college met de TU in gesprek gaat over de camera’s en deze balans, omdat zij vindt dat camera’s in heel Delft alleen mogen als andere, lichtere, manieren voor toezicht op de afstandsmaatregel niet werken. “Misschien werkt bijvoorbeeld een extra surveillanceronde ook om de gezondheids- en toezichtdoelen te bereiken en is het zware middel van de camera’s overbodig. Bovendien is een van de TU camera’s gericht op de openbare ruimte en is het de vraag of dat mag.”

Raadsvragen
Ook STIP heeft twijfels bij de nieuwe camera’s. Namens beide partijen is daarom een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders. Daarin zijn vragen gesteld over de maatregelen die getroffen zijn. “Wat STIP en D66 betreft is het niet logisch dat er direct camera’s worden gebruikt om te bekijken of mensen genoeg afstand houden. Mensen zijn herkenbaar in beeld, wat implicaties heeft voor hun privacy. Dit geldt zowel voor de openbare ruimte van de Gemeente Delft, als voor het openbaar toegankelijk terrein van de TU Delft.” Beide partijen vragen zich af of er overleg is geweest met de gemeente met betrekking tot het plaatsen van de camera’s. Verder vragen de politieke partijen zich af of het college op de hoogte is van de camera’s die zijn geplaatst door de TU Delft. En als dat het geval is: Wat vindt het college van de mogelijke privacyschending die deze maatregel met zich meebrengt? Ook zijn er vragen gesteld over Delftenaren die niet studeren aan de TU Delft, aangezien dit terrein openbaar te bezoeken is. Het is nu wachten op een reactie van het college.

Studenten
Ook de studenten van de TU Delft is de maatregel niet ontgaan. De veranderingen brengen veel vragen met zich mee. Daarom hebben verschillende studenten hun mening geuit over de maatregelen. Zo zijn er studenten die de maatregelen ‘onzin’ of ‘eng’ noemen. Verder vraagt een deel van de studenten zich af of deze veranderingen wel plaats mogen vinden in verband met de privacywetgeving. Of dat het mogelijk is om eventuele alternatieven te gebruiken.

Verklaring
Een woordvoerder van de TU Delft zegt in een reactie: “Er zijn camera’s geplaatst op de campus van de TU Delft, om de bewegingen op de campus te monitoren. Vanaf de start van het collegejaar zal het drukker worden op de campus, hierbij moet gelet worden op regels van het RIVM.” Hier hoort bijvoorbeeld het houden van afstand bij, een van de manieren om hierop te letten is het gebruik van camera’s. “Op acht plekken zijn camera’s geplaatst waarmee een groot gedeelte van de campus wordt bekeken. De beelden worden niet opgeslagen en kunnen uitsluitend live worden bekeken vanuit de meldkamer van de TU Delft. Het doel van de camera’s is het waarborgen van de gezondheid van de studenten, medewerkers en bezoekers door vroegtijdig te kunnen signaleren dat het op plekken te druk wordt om 1,5 meter afstand te kunnen houden. We kunnen dan op tijd ingrijpen en bijvoorbeeld verkeersstromen omleiden of campusbezoekers aanspreken om de 1,5 meter in acht te nemen.”