Sabine is vrijwilliger bij Vitalis Maatjes (Foto: Koos Bommelé)
Sabine is vrijwilliger bij Vitalis Maatjes (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Sabine van Mierlo

Algemeen

DELFT - De 23-jarige Sabine van Mierlo is vrijwilliger bij Vitalis Maatjes, de vrijwilligersorganisatie die kinderen écht weer even kind laat zijn. Zelf haalt zij ook veel plezier uit de activiteiten voor de stichting.

Door Cheyenne Toetenel

De Delftse heeft een druk bestaan. In het dagelijks leven studeert ze Technische Geneeskunde, geeft ze zwemles en doet ze aan synchroonzwemmen en kitesurfen. Toch had zij nog wat tijd over en besloot deze in te vullen met vrijwilligerswerk voor Vitalis Maatjes.

Vertrouwen
"Vitalis Maatjes is een organisatie die ze hebben opgezet om kinderen van 5 tot en met 18 jaar te koppelen aan een maatje", vertelt Sabine. "Het gaat daarbij om kinderen die in een lastige thuissituatie verkeren. Dat kan bijvoorbeeld huiselijk geweld zijn, het dealen met gescheiden ouders of een alleenstaande moeder die zo hard werkt dat de kinderen misschien net iets te weinig aandacht krijgen." Aan deze kinderen wordt een maatje toegewezen, om regelmatig wat leuks mee te gaan doen. "Dit om ze een duwtje in de rug te geven, zodat ze weer wat meer vertrouwen in het leven krijgen."

Stuiteren
Zelf kwam Sabine een jaar geleden in aanraking met de organisatie. "Ik zag een artikel voorbijkomen van een andere student die dit deed. Dat vond ik cool, dus ik heb hier en daar een beetje rondgevraagd en mij uiteindelijk aangemeld. Zelf heb ik een goede jeugd gehad. Het is mooi om dat geluk te kunnen delen met kinderen die in een minder prettige situatie leven of hebben geleefd." Werken met kinderen is niet nieuw voor Sabine. "Vanaf mijn vijftiende geef ik vrijwillig zwemles aan kinderen en op de camping heb ik veel animatiewerk gedaan. Voor kinderen is de wereld vaak nog zoveel mooier en leuker. Je kunt lekker gek doen en zelf ook weer even kind zijn." Sabine kan zich goed verplaatsen in de doelgroep. "Kinderen zijn net stuiterballetjes. Zelf heb ik ook altijd heel veel energie. Die energie kan ik kwijt tijdens mijn werk met kinderen."

Maatjes
Vitalis Maatjes kijkt goed naar welke vrijwilliger wordt gekoppeld aan welk kind. Wat is jouw karakter en wat doe je in het dagelijks leven? Bij Sabine en haar maatje lijkt de koppeling goed gelukt. "Ik ben maatje van een 7-jarig meisje, dat een paar jaar terug met haar familie naar Nederland is gevlucht vanuit Syrië. Ze is ontzettend druk, maar ook heel lief. We hebben een leuke klik." Sabine ziet haar één keer in de twee weken en in rustige studieperiodes wekelijks. "De eerste ontmoetingen kostten mij aardig wat energie. De verantwoordelijkheid die je hebt kan best vermoeiend zijn, maar inmiddels zijn wij goed op elkaar ingespeeld." De uitjes die Sabine plant met haar maatje zijn heel veelzijdig en laagdrempelig. "De eerste periode heb ik haar leren fietsen. We gaan vaak zwemmen en naar de boerderij, maar ook thuis knutselen of een taart bakken. Met slecht weer zijn we vaak bij mijn ouders te vinden om te spelen of een film te kijken. Daar vindt ze het fantastisch om de kippen te zien." Daarbij weet Sabine een leuk verhaal te vertellen. "Mijn ouders hadden een tijd terug kuikentjes, die mijn maatje natuurlijk had gezien. Na een paar maanden waren we er weer en wilde zij de kuikentjes weer zien. Inmiddels waren het kippen geworden, daar begreep ze niets van. Dat was een leuk moment!"

Indruk
En wat nou de mooiste momenten van het vrijwilligerswerk zijn voor Sabine? "Dat zijn toch wel de momenten waarop ik haar weer thuisbreng en ze heel uitbundig verhalen begint te vertellen aan het gezin. Je merkt dan echt dat ze gelukkig is. Bijvoorbeeld ook na een rondleiding door Delft, waarin we allerlei monumenten hadden gezien. Thuis kon ze heel gedetailleerd vertellen wat ze had gezien, dus de uitjes maken echt indruk op haar." Sabine is nu een jaar verbonden aan haar maatje. Het traject duurt gebruikelijk anderhalf jaar. Wat haar plannen zijn voor na het traject? "Natuurlijk vind ik het leuk om ook daarna nog contact te houden met het gezin. Daarnaast zou ik het leuk vinden om mij dan weer aan een ander maatje te verbinden, want ik haal veel plezier uit dit vrijwilligerswerk."

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!