Léon Braat was als voetballer vaak de verbindingsman en is dat in zijn huidige werk bij de KNVB ook. (Foto: Roel van Dorsten)
Léon Braat was als voetballer vaak de verbindingsman en is dat in zijn huidige werk bij de KNVB ook. (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Léon Braat?

Algemeen

DELFT - Léon Braat (37) maakte als voetballer de succesjaren bij DSVP en Vitesse Delft mee.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat goed, ik ben onlangs vader van een zoon geworden. Dat levert wel wat slapeloze nachten op, maar dat hoort erbij. Ik werk als verenigingsadviseur bij de KNVB. Ik ben de verbindingspersoon tussen KNVB, gemeenten en de verenigingen. Ik werk voornamelijk op bestuurlijk niveau, als verenigingen ergens een knelpunt hebben kijk ik of ik dat kan helpen oplossen. Dat kan via een gericht direct advies, maar soms heb ik daar expertise van buitenaf voor nodig."

Braat begon als voetballer bij DSVP: "Ik was een jaar of 6, 7 toen ik bij de F-jes ben begonnen. Ik heb heel mijn jeugdtijd bij DSVP doorgebracht, op één jaar na. Ik heb een tussenstop bij Sparta meegemaakt. Dat was in de B-junioren, nu noemen wij dat Onder-17. Bij Sparta ben ik niet geslaagd, dus ben ik na een seizoen weer teruggekeerd bij DSVP. Bij DSVP heb ik vanaf mijn zestiende in het eerste elftal gespeeld, onder anderen met Laurens Sandell, Marcel Rensen, Michiel van Atten en keeper Hendrik Jan Huisman. DSVP had toen veel spelers uit eigen geledingen. Nico Herbert was de trainer die mij bij het eerste elftal haalde, een jaar later kwam Wim van Zinnen. Onder Wim werden wij kampioen van de Derde Klasse en promoveerden wij naar de Tweede Klasse. DSVP was in 18 jaar tijd géén kampioen geworden, dan is het altijd leuk om het wel te worden."

- Toch vertrok je bij DSVP?
"Ja, rond mijn twintigste werd ik door Peter Klomp, trainer bij Vitesse Delft, gevraagd om naar Delft te komen. Bij Vitesse speelde ik onder anderen met Rudi Smit, Aldo Carta, Stefan Berkhout, Michael Righarts, Dion de Lijser en Wouter van der Kolk. We hadden best wel een goede ploeg en promoveerden via de nacompetitie naar de Hoofdklasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal. In mijn periode bij Vitesse Delft heb ik nooit lager dan de Eerste Klasse gespeeld. Hoewel Vitesse Delft in die tijd een carroussel had aan trainers en spelers heb ik het er altijd reuze naar mijn zin gehad. Ik heb mij er altijd thuis gevoeld en vrienden voor het leven aan over gehouden.
In mijn laatste seizoen bij Vitesse heb ik een zware blessure aan mijn achillespees opgelopen. Die blessure heb ik in het begin onderschat, de revalidatie is moeizaam verlopen. Ik merkte dat ook toen ik weer kon voetballen, dat het niet meer ging zoals ik gewend was. Ik ben toen weer naar DSVP teruggegaan. Peter Klomp was inmiddels trainer bij DSVP, dat maakte het voor mij ook een stuk makkelijker om terug te keren. Bij DSVP hadden wij één grote vriendenploeg en werden wij, totaal onverwacht, ook nog eens kampioen van de Tweede Klasse."

- Wat voor type speler was je?
"Ik was een schaduwspits met scorend vermogen. Verder creatief, ik probeerde altijd mijn medespelers vrij te spelen. Ik was wel aanvallend ingesteld, het verdedigen lag mij niet zo."

- Hoe kijk je terug op je carrière?
"Met twee kampioenschappen bij DSVP en een promotie bij Vitesse Delft eigenlijk best wel goed. Al heb ik, als ik eerlijk ben, bij Vitesse Delft ook een degradatie meegemaakt."

- Wat doe je nu nog?
"Ik voetbal nog steeds, in het derde elftal van DSVP. Vooral met mijn vrienden uit mijn jeugdtijd. Met dat vriendenteam zijn we ook al een paar keer kampioen geworden. Ik ben verder nog lekker sportief bezig, want ik tennis nog wat én ik ga af en toe wielrennen." (RvD)