De politie is extra alert in de wijk Poptahof. (Foto: PR)
De politie is extra alert in de wijk Poptahof. (Foto: PR)

Onrust door jongeren in Poptahof

Algemeen

DELFT - Het was maandagavond 17 augustus onrustig in de wijk Poptahof. De politie was met extra mankracht aanwezig. Echt grote ongeregeldheden deden zich niet voor. “Het is niet te vergelijken met de Schilderswijk”

Het afgelopen weekend gingen er op social media oproepen rond om te komen rellen in Delft. Er zou zelfs sprake zijn van een oproep tot het plunderen van Winkelcentrum In de Hoven. De politie nam de oproepen serieus en was op maandagavond met veel mankracht aanwezig in de wijk, waar zich veel groepjes jongeren hadden verzameld. Tot echte rellen kwam het niet. Wel gedroegen de jongeren zich uitdagend en werd er vuurwerk afgestoken. De politie heeft een vijftal aanhoudingen verricht. Na middernacht leek de rust wat weergekeerd, maar later in de nacht ging een deelscooter in vlammen op. De onrust roept associaties op met de rellen in Utrecht en Den Haag, maar volgens politiewoordvoerder Hilda Vijverberg zijn de incidenten niet vergelijkbaar: “Er is geen geweld tegen de politie gebruikt en er zijn, afgezien van de scooter, evenmin grote vernielingen aangericht. We houden de social media goed in de gaten en dat gaf inderdaad aanleiding tot het besluit om extra aanwezig te zijn.” Maar de wijk 'blauw verven' is volgens Vijverberg niet genoeg: “We zoeken het liefst verbinding met de jongeren, vandaar dat naast de (wijk)agenten ook jongerenwerkers en het buurtpreventieteam zijn ingeschakeld.”
Niettemin zijn niet alle winkeliers en bewoners er gerust op. In het winkelcentrum is extra beveiliging aanwezig. De politie houdt de verschillende sociale mediaplatforms nauwlettend in de gaten, omdat oproepen tot ongeregeldheden daar circuleren. “Als er concreet wordt gedreigd, dan gaan we achter de persoon achter dat account aan”, aldus Vijverberg. “En mocht er weer aanleiding toe zijn, dan passen we opnieuw de politie-inzet in de wijk aan."