Hans de Bruijn is er trots op dat DVC er na jaren van hard werken als vereniging nu goed opstaat. (Foto: Roel van Dorsten)
Hans de Bruijn is er trots op dat DVC er na jaren van hard werken als vereniging nu goed opstaat. (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Hans de Bruijn?

Algemeen

DELFT - Hans de Bruijn (74) kreeg DVC op zaterdag aan het voetballen en kan daar een boek over schrijven.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat goed, we zijn net terug van vakantie. We hebben vijf weken door Nederland gevaren en dat was goed te doen. Ik ben momenteel bestuurslid Voetbalzaken bij DVC, maar dit wordt mijn laatste seizoen. Volgend jaar word ik 75 jaar, het wordt dan tijd om te stoppen. Ik hoop dan écht van mijn pensioen te gaan genieten. In de winter bij DVC voetbal kijken en in de zomer lekker met de boot weg."

- Ook bij DVC begonnen?
"Nee, dat was CSVD, voornamelijk uit geloofsovertuiging in de familie. Al mijn vrienden speelden toen al bij DVC, maar ik mocht niet op zondag voetballen. Ik ben overigens laat met voetballen begonnen, pas in de A-junioren. Ik heb een jaar in de A-junioren gespeeld, daarna ben ik naar de senioren gegaan. Bij CSVD zat ik wel in de selectie, maar speelde voornamelijk in het tweede elftal. Pas toen ik de volwassen leeftijd had bereikt heb ik de overstap naar DVC gemaakt en het bestuur van DVC weten te overtuigen om een zaterdagafdeling op te richten. Met 15 man zijn wij toen op zaterdag in de HVB (Haagse Voetbalbond - red.) begonnen. Dat team bestond uit allerlei categorieën spelers, ik was de enige die in een selectie had gespeeld. Toch presteerden wij het om in 4 jaar tijd vanuit de HVB naar de 4e klasse van de KNVB te promoveren. Na afloop van iedere wedstrijd gingen wij steevast naar 't Schouwtje van Pleun Kasdorp, dat was altijd gezellig. Al die gasten bij elkaar, het was één grote vriendengroep. We hebben toen echt een leuke tijd gehad. Het is inmiddels 50 jaar geleden, maar ik kan er een boek over schrijven."

- Wat voor type speler was je?
"Ik stond in de spits. Als je mij wilt vergelijken met een speler uit het betaalde voetbal dan was ik een type Youri Mulder. Niet erg snel, maar wel kopsterk. Ook niet erg technisch. Wij hadden met Jan Bijl en Leen van Spronsen twee snelle flankspelers, ik hoefde alleen maar op de juiste plaats te staan. Ik maakte per seizoen zo'n 20 tot 25 doelpunten, maar dat had ik vooral aan Jan en Leen te danken. Daardoor stond ik ieder jaar in het topscorersklassement van de Delftse Courant tussen mannen als Jack Vaes (DHC) en Frans van Velzen (BEC)."

"Na mijn actieve periode ben ik dankzij Dick Suiker, helaas overleden, het trainersvak ingerold. Dick zag een trainer in mij. Na de trainerscursus heb ik heel wat clubs getraind. Ik ben begonnen bij DVC-zondag, daarna RVC-zaterdag, Schipluiden-zaterdag, Lenig en Snel én SEP. Bij SEP ben ik 4 jaar trainer geweest, daar heb ik ook een hele leuke tijd gehad. Begonnen in de 6e klasse, die had je toen nog. Maar via een versterkte promotieregeling naar de 4e klasse opgeklommen. Ik ben op een gegeven moment als trainer gestopt omdat ik artrose in mijn enkels kreeg. Tennissen, dat ging ook niet meer. Gelukkig kan ik nog wel fietsen."

- Terug naar DVC?
"Niet direct, ik ben nog een tijdje bij SEP blijven hangen. Ik heb ook een tijdje niets gedaan, maar ben op een gegeven moment samen met John Makkus de F-jes bij DVC gaan trainen.
Ik ben er trots op dat ik bij DVC, toch een zondagclub van origine, een zaterdagafdeling heb gestart. Het had toentertijd de enige Delftse concurrent van CSVD kunnen worden, maar het bestuur zag dat niet zitten. We hebben met veel mensen heel wat werk verzet en de club staat er nu best goed voor. Maar we hebben veel vrijwilligers van mijn leeftijd. Het is zaak dat er nu anderen opstaan om ons stokje over te nemen." (RvD)