Ilona en Stefan met hun nieuwe boek: Geniet Glutenvrij
Ilona en Stefan met hun nieuwe boek: Geniet Glutenvrij

Hemd van het lijf: Stefan en Ilona

Algemeen

Stefan (34) en Ilona (34) hebben hun derde kookboek uitgegeven: Geniet Glutenvrij. Daarin beschrijven zij vegetarische en glutenvrije recepten.

Waarom wilden jullie hier op de foto?
"We zijn in een park bij ons in de buurt. Zeker met deze warme dagen is het heerlijk om hier ‘s ochtends te wandelen met onze kleine dochter."

Waarom schreven jullie dit boek?

"Op onze website www.metzondergluten.com delen we sinds 2013 recepten en tips om uit eten te gaan. En we houden van kookboeken, die je vast kunt houden, doorheen kunt bladeren en die vies worden tijdens het koken. Nu zijn ook onze eigen recepten weer in een kookboek terug te vinden."

Waarom glutenvrije en vegetarische recepten?
"We eten glutenvrij omdat Ilona coeliakie (glutenintolerantie) heeft. Vegetarisch omdat we al een tijd geen vlees en zeer weinig vis eten."

Is het geen lastige combinatie?
"We hebben inmiddels ruime ervaring met glutenvrij en vegetarisch eten, dus we weten onze weg in deze keuken goed te vinden. We maken creatieve recepten waar iedereen mee uit de voeten kan."

Hoe komen jullie tot een recept?
"Inspiratie komt overal vandaan, vaak ook uit onze moestuin. Elk jaar proberen we nieuwe groenten en kruiden uit en daar maken we dan vervolgens recepten mee."

Hoe lang waren jullie bezig met dit boek?
"Best een tijdje! We doen alles zelf, van recept ontwikkelen tot opmaak en verzenden. Dat heeft een paar maanden geduurd. Het mooie resultaat is nu te koop via onze website."

Hoe verdelen jullie het werk?
"Het meeste doen we samen; recepten verzinnen, koken, proeven en fotograferen. Stefan doet de technische dingen achter de website."

Wat zijn jullie favoriete recepten?
"Moeilijke vraag! Als we moeten kiezen: appeltaart bij de koffie, maisbroodjes met pulled jackfruit als lunch, tussendoor de tomaten-bonensoep met verse munt, als diner de quiche met boerenkool en walnoten en als dessert de perencrumble. Is er dan nog ruimte voor de bananenmilkshake?"

Hebben jullie tips voor beginnende vegetariërs en glutenvrij eters?
"Begin gewoon. Probeer wat simpele recepten en leer je weg kennen in de mogelijkheden van de vegetarische en glutenvrije keuken. Dan ontdek je steeds meer mogelijkheden!"

Als wij burgemeester van Delft waren, dan…
"Parken en groen zijn zo fijn en belangrijk om in de buurt te hebben. Wat ons betreft kan er niet genoeg van zijn!"

!