Logo delftopzondag.nl
Noah maakt de overstap van korfbal naar basketbal
Noah maakt de overstap van korfbal naar basketbal (Foto: )

'Met een scholarship naar Amerika, dat is mijn droom'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de veertienjarige Noah Slingerland. Al sinds de welpen actief binnen de korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek, maar nu klaar voor een nieuwe uitdaging in een andere sporttak.

Door Cheyenne Toetenel

Dat Noah ging korfballen, was eigenlijk vanzelfsprekend. Zowel zijn moeder als vader beoefenden de sport op hoog niveau, bij korfbalvereniging Die Haghe. "Zij hebben twee Nederlands Kampioenschappen behaald. Mijn vader heeft zelfs in het nationale team gespeeld, dus het lijkt erop dat het korfbaltalent een beetje in de genen zit." Noah korfbalt sinds zijn vierde en ook zijn jongere broertje Yanu toonde zichzelf twee jaar later een waardig lid van de heuse korfbalfamilie. Beiden bij Fortuna in Delft. "Dat is natuurlijk een topclub binnen de korfbalwereld." Toch neemt Noah nu afscheid van zijn club. Vanaf komend seizoen schittert hij niet meer als korfballer, maar als basketballer bij de eredivisieploeg van ZZ Leiden.

Autodidact
Een plekje in de talenten onder 16 van de Leidse basketbalclub is een bijzondere prestatie, zeker omdat Noah nooit eerder actief was binnen de basketbalwereld. Hoe hij dan toch zo goed komt? "Ik heb met mijn 1 meter 94 sowieso mijn lengte mee. Ook besteed ik veel van mijn vrije tijd aan basketbal, dus ik heb het mezelf aangeleerd om goed te schieten en dergelijke. Ik train zelf veel op pleintjes en in de tuin, en bekijk veel video's van bijvoorbeeld de NBA waar ik zelf nog veel van kan leren. Maar basketbal heeft natuurlijk ook veel weg van korfbal, dus al die jaren trainen bij Fortuna helpen mij ook bij mijn nieuwe sport." Welke technieken en kwaliteiten hij dan meeneemt naar Leiden? "Door het korfballen ben ik heel sterk geworden in mijn verdediging; je man volgen, veel een-op-een verdedigen en natuurlijk het overnemen van het spel. Maar ook sprongkracht heb je nodig bij beide sporten. Bij korfbal vinden veel felle dynamische acties plaats op een hele kleine ruimte. Dit alles kan ik meenemen en inzetten tijdens het basketballen."

Eredivisie
Een basketbalcarrière starten is niet iets wat eerder in Noah is opgekomen. Dit idee ontstond pas twee maanden terug, toen hij op bezoek was bij vrienden in Amstelveen. "Zij - een echte basketbalfamilie - zagen potentie in mij. Op uitnodiging ben ik met ze gaan meetrainen en dat beviel goed." De sprong in het diepe bracht Noah veel moois. "Ik besloot mee te doen aan de selectietrainingen van ZZ Leiden. We begonnen met zo'n 150 kinderen op de zaterdag. Op zondag mocht ik terugkomen, omdat ik behoorde tot de groep mensen die in aanmerking kwamen voor het eerste en het tweede team." De coaches, het bestuur en de technische commissie waren zo onder de indruk van Noah dat zij hem aanmoedigden om verder te gaan in de sport. "Ze gaven aan dat ik talent heb." Een kleine week later kreeg Noah een telefoontje van de coach van het eredivisieteam onder 16. "Ondanks dat ik pas net kwam kijken, wilde hij mij graag in zijn team." De keuze was daarna snel gemaakt. "Korfbal vind ik een geweldige sport, maar basketbal past meer bij mij. Qua lengte, breedte en gewicht zul je in mij eerder een basketballer zien dan een korfballer."

Dromen
Hoewel Noah het korfballen achter zich laat, blijft hij altijd een hart houden voor Fortuna. "Wanneer ik kan, zal ik er altijd staan om aan te moedigen. Mijn broertje blijft er spelen en mijn vader is nog altijd actief binnen de technische commissie, dus ik zal er nog regelmatig verschijnen!" Hij kijkt ook terug op een mooie tijd met goede prestaties. Zijn mooiste moment op de club? "Het winnen van de veldfinale met de C1. Dat zal ik niet vergeten." Maar doelen voor de toekomst, die heeft hij natuurlijk ook. "Met mijn nieuwe sterke basketbalploeg hoop ik de Final four te behalen. Na dit jaar misschien ook de voorselectie van Oranje, maar dan kijk ik wel erg ver vooruit. Ik heb daarnaast altijd de droom gehad om met een scholarship naar Amerika te gaan, maar met korfbal was dat geen optie. Met basketbal is dat wel mogelijk, dus daar ga ik voor!" Wanneer zijn missie honderd procent geslaagd is? "Dan ga ik nu wel heel ver, maar de nieuwe LeBron James worden zou natuurlijk gaaf zijn. Ik vind het niet alleen goed wat hij op het veld doet, maar ook erbuiten. Hij betekent veel voor de sport - heeft grote marketingcampagnes met bijvoorbeeld Nike - maar steunt ook allerlei goede doelen met acties. Hij is een mooie basketballer om als voorbeeld te hebben."

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten