Patrick Elderhorst en Leo van Vliet hebben een passie voor het slagersvak (Foto: Koos Bommelé)
Patrick Elderhorst en Leo van Vliet hebben een passie voor het slagersvak (Foto: Koos Bommelé)

Het Gezicht Achter: Slagerij Leo van Vliet

Algemeen

DELFT - Aan de voet van de Oude Jan ligt de sfeervolle Kwaliteitsslagerij van Leo van Vliet (62). In 1942 gestart door Leo's vader en inmiddels niet meer weg te denken uit de historische binnenstad.

Door Cheyenne Toetenel

Vader Van Vliet begon met zijn zaak aan de Oude Kerkstraat 9 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. "Dat was een moeilijke tijd, weet ik van horen zeggen", vertelt Leo. "De Duitsers liepen door het pand en het vlees ging op de bon, dus het was een soort ruilhandel. Er zijn ook maanden geweest dat er helemaal geen vlees was. Zoiets kun je je nu niet meer indenken." In de begintijd werden de koeien en varkens nog geslacht door vader Van Vliet zelf, in de ruimte achter de winkel. "Die dieren kocht hij op de veemarkt, dan was het altijd handjeklap. Eerst in Rotterdam en daarna op de veemarkt in Leiden. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als klein aapie van een jaar of tien in de zaak stond toe te kijken hoe mijn vader te werk ging." Zelf slachten en uitbenen doet Leo niet meer, maar het ambachtelijk bereiden van zijn vleesproducten en vleeswaren heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen. Leo is nu zelf ook al 47 jaar werkzaam in de slagerij in de historische binnenstad. "Toen ik een jaar of vijftien was, kwam ik hier fulltime werken en ging ik daarnaast één dag per week naar school. Dan ging ik altijd op de fiets naar de slagersvakschool in Den Haag. Het was én is hard werken, maar ik deed en doe het nog altijd met veel plezier."

Familiebedrijf
In de tussentijd was er ook een tweede zaak van de familie bijgekomen, in De Hoven Passage. "Mijn vader was daar meteen vanaf het ontstaan van het winkelcentrum in Delft-Zuid bij, in 1968. Deze zaak was de eerste jaren een goudmijn, het liep als een tierelier!" Toen Leo begon, stond hij samen met de rest van het gezin in de zaak. "Mijn broers Kees, Aad en Piet hadden ook allemaal een vakdiploma. We woonden vroeger met zijn allen in het ouderlijk huis hierboven, waar ik zelf nog steeds woon. In 1982 verliet mijn eerste broer de zaak en mijn tweede broer volgde in 1992. Mijn derde broer had inmiddels zijn intrek genomen in onze vestiging in De Hoven Passage." Twintig jaar geleden splitsten de zaken in De Hoven Passage en de binnenstad op. Vanaf dat moment is Leo van Vliet officieel dé eigenaar van zijn slagerij. Zijn broer van de andere zaak, zit inmiddels niet meer in het slagersvak. "Het winkelaanbod in De Hoven Passage is de laatste jaren enorm veranderd. De groenteboer is weg, de banketbakkerij die er vanaf het allereerste moment zat en sinds elf jaar geleden ook de zaak van mijn broer. Die veranderingen zie je ook wel in de Delftse binnenstad waar ik zelf zit. Veel Hollandse slagerijen bestaan niet meer. Waar je er in de jaren zeventig nog zestig had, heb je er nu nog maar vier over."

Rechterhand
Sinds 2006 staat Leo er niet meer alleen voor. In Patrick Elderhorst heeft hij een betrouwbare rechterhand gevonden. Ook hij volgde een vakopleiding tot slager en is inmiddels niet meer weg te denken uit Slagerij Leo van Vliet. "Patrick is een manusje-van-alles. Of hij nu een broodje klaarmaakt, vleesadvies geeft of zelf worst maakt. Ik kan het gerust aan hem overlaten. Hij heeft net als ik een passie voor het slagersvak. Mensen die vragen om adviezen, helpt hij graag om iets lekkers op tafel te zetten. Daarnaast is hij een echte barbecuespecialist. Hij maakt klanten graag blij met mooie producten, waarvan hij zelf ook veel maakt. Carpaccio, gegrilde rosbief, fricandeau en ribeye, gebraden gehakt en traditionele verse braadworst."

Broodje Leo
Elf jaar terug is de zaak volledig verbouwd en voorzien van een moderne uitstraling. Van een traditionele buurtslager heeft Leo zich samen met Patrick én hun sterke team - bestaande uit vijftien man - de afgelopen jaren ontwikkeld tot een moderne slagerij, waar men niet meer alleen terecht kan voor een goed stukje vlees en het assortiment vleeswaren. "We verkopen tegenwoordig ook lekkere maaltijden en heerlijk belegde broodjes. Die broodjes zijn heel populair. De slagerij staat ook wel bekend als 'Broodje Leo'. De uitbreiding van het assortiment past goed bij onze locatie, hartje centrum. De toevoeging van de broodjes is voor ons een schot in de roos geweest, een succesformule." Maar vlees blijft natuurlijk belangrijk, dus blijft de slagerij zich ook daarbinnen ontwikkelen. "We zijn alle jaren met het vleesaanbod meegegroeid en hebben een uitstekend assortiment voor op de barbecue. Daar is het nu een goede tijd voor, want het is heerlijk weer. En door het coronavirus moeten wij toch wat meer uitpakken, om het in eigen land naar de zin te maken!"

Vader Van Vliet in zijn zaak aan de Oude Kerkstraat