Tim in zijn 'mooie rotwijk'  (Foto: Koos Bommelé)
Tim in zijn 'mooie rotwijk' (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'We moeten Buitenhof meer laten bruisen'

Algemeen

DELFT - De Delftse wijk Buitenhof staat al een lange tijd bekend als een probleembuurt waarbinnen veel criminaliteit en radicalisering plaatsvindt. Dat levert veel negateve media-aandacht op. Een stigmatiserend beeld dat niet klopt volgens veel bewoners. Zij zien juist een mooie toekomst voor hun wijk, wél met de nodige investeringen.

Door Cheyenne Toetenel

De afgelopen tijd stond Buitenhof in het teken van veel negativiteit. 'Kraamkamer van het Kalifaat', kopte een bekende landelijke krant vorige zomer. De 21-jarige wijkbewoner Tim van den Broek vond dat het tijd werd voor een ander geluid, dus besloot hij een documentaire te maken over deze buurt met als titel 'Mijn Mooie Rotwijk'. Hij deelt in zijn podcast een aantal persoonlijke anekdotes en sprak met buurtbewoners die er al vanaf het begin wonen, nieuwe bewoners en initiatiefnemers. Zowel de lichtpunten als de uitdagingen van Buitenhof komen aan de orde. Al met al staat zijn podcast in het teken van optimisme. "Er is een mooie toekomst voor Buitenhof weggelegd, met een beetje hulp van binnenuit én buitenaf."

Probleemwijk
"Gemiddeld wonen er in Nederland 500 mensen per vierkante kilometer. Dat is anders in Buitenhof, waar de teller op 12.373 mensen staat", zo begint Tim zijn verhaal. "Deze wijk is berucht om een aantal zaken die verre van kinderspel zijn." Tim groeide er zelf op, maar merkte zelf niet veel van de problemen. En dat delen veel van zijn medebuurtbewoners met hem. "De samenkomst van allerlei culturen in deze wijk gaat veel beter dan de rest van Nederland denkt. Ze hebben een heel negatief beeld van de wijk, maar daar klopt niets van", aldus een dame uit de wijk.

Sfeer
In de jaren '60 werd er in Delft grootschalig ingespeeld op de behoefte aan woningen. Hoogbouw was in deze tijd hét wondermiddel tegen de woningnood. Destijds werden strenge eisen gesteld om er te mogen wonen. "Er werd persoonlijk gecontroleerd of je wel een 'net mens' was." Bewoners waren destijds zeer tevreden over hun wijk. De sfeer was goed, maar werd de laatste jaren wel minder. "De wijk Poptahof werd in de jaren '90 gebrandmerkt als probleemwijk. De gemeente gaf uiteindelijk de opdracht om verschillende flats te slopen. Honderden bewoners moesten hun flat verlaten en het eindstation werd het betaalbare Buitenhof." Verhalen over afvaloverlast, dealers en in brand gestoken auto's volgen. Ook Tim zelf erkent enkele problemen. "Groepjes jongeren hingen rond in de wijk en veroorzaakten geluidsoverlast. Vooral met Oud en Nieuw was er gedoe. De ene keer sneuvelden er plantenbakken, de andere keer de ramen van de lokale kapsalon. De kapsalon ging permanent dicht. De deuren en ramen van het pand werden dichtgespijkerd met platen. Twee jaar later zag het er nog precies hetzelfde uit."

Actie
Na veel negatieve media-aandacht vond een aantal buurtbewoners dat het tijd was voor actie, waaronder Tim. Het begon allemaal met zijn podcast. Nu deze is afgerond gaat hij een stapje verder. "Om ideeën uit te wisselen, heb ik regelmatig contact met sociaal ondernemer Harmen van der Laan. Hij probeert met zijn print- en koffiezak KopieKoffie een positieve impact te hebben op de buurt." De twee zijn van mening dat de wijk wel wat meer mag gaan bruisen. "Een mooie omgeving heeft een positieve invloed op het gedrag van mensen. Een mooi park zou bijvoorbeeld enorm bijdragen. Maar ook het studenteninitiatief van NOBIS. Een aantal oud-studenten van de TU Delft ziet Buitenhof als een plek waar veel verborgen parels aanwezig zijn, die maar door weinig mensen worden gezien. Al deze parels willen zij naar buiten brengen met een muurschildering. Als dit project een succes is, kan dit het begin zijn van een reeks." Initiatieven als deze zorgen er volgens Tim voor dat toerisme naar de buitenwijk wordt toegetrokken. "En waar toerisme ontstaat, zullen horecatentjes en winkels als paddenstoelen uit de grond schieten." De focus van de gemeente ligt volgens Tim momenteel nog te veel op de binnenstad, terwijl buitenwijken zoals Buitenhof veel potentie hebben. Maar ook wil Tim buurtbewoners aanspreken. "Ik geloof erin dat verandering in je wijk ook echt begint bij jezelf. Het mooiste zou zijn als Buitenhof een mix wordt van hoog- en laagopgeleiden, zwart en wit, jong en oud. Daar moet de gemeente in blijven investeren, maar ook wij als bewoners."

Doelstellingen
Investeren in de wijk, dat lijkt de gemeente de komende jaren te willen doen. In het programma 'Kansen voor Buitenhof' is een aantal doelstellingen opgesteld voor de aandachtsbuurten binnen Buitenhof: Het Rode Dorp, de Gillisbuurt, de Reinier de Graafbuurt en Buitenhof Noord. Het eerste doel is dat mensen in 2040 prettig wonen in Buitenhof. De wijk biedt een compleet woningaanbod, zowel in typologie als in prijsklasse. Daarnaast wordt ernaar gestreefd dat meer bewoners zelfredzaam en participerend zijn. Kwetsbare bewoners krijgen zo vroeg mogelijk gerichte ondersteuning en de jeugd moet gezond en veilig kunnen opgroeien. Het derde doel is om bewoners zich veiliger te laten voelen in Buitenhof. Overlastgevende groepen worden met een zachte hand en sterke arm structureel aangepakt. Uit het door het college vrijgegeven voortgangsrapport is op te maken dat in 2019 mooie eerste stappen richting deze doelstellingen zijn gezet: "Het eerste binnenterrein in het Rode Dorp, dat samen met bewoners ontworpen is, is opgeleverd. De banenmarkten, waar op een laagdrempelige manier werkzoekenden maar ook ‘nuggers’ (niet uitkeringsgerechtigden) aan werk geholpen zijn, heeft nu zelfs een stedelijke editie. Het ambitiedocument Kansen voor een Sterk Gillis is vastgesteld. Maar we zijn ons ook bewust van valkuilen, het gemak van denken in je eigen vertrouwde discipline en het feit dat sociaal en fysiek een eigen taal spreken.”

Benieuwd naar de podcast van Tim? Beluisteren kan via www.soundcloud.com/tim-van-den-broek-236598187/mijn-mooie-rotwijk