Logo delftopzondag.nl
Martine Venema en Harry van Adrichem, beiden van Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier, lieten van zich horen tijdens het protest (Foto: Koos Bommelé)
Martine Venema en Harry van Adrichem, beiden van Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier, lieten van zich horen tijdens het protest (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Delftenaren protesteren tevergeefs tegen parkeertransitie

DELFT - De gemoederen liepen de afgelopen weken hoog op rondom de parkeertransitie. Inmiddels hebben meer dan 1500 mensen de petitie tégen het parkeerplan getekend en hebben tientallen Delftenaren donderdag deelgenomen aan een stil protest. Ook deze laatste poging om het gemeentebestuur tot inkeer te brengen bleek tevergeefs. De raad stemde in met het voorstel.

Door Cheyenne Toetenel

De demonstranten zijn het niet alleen oneens met de inhoud van de transitie, maar ook met de volgorde waarop het plan tot stand is gekomen. Ondanks de regen kwamen er toch aardig wat mensen naar de Markt om hun onvrede kenbaar te maken. De demonstratie vond plaats voorafgaand aan de raadsvergadering, waar over het plan in kwestie werd gediscussieerd. Wethouder Martina Huijsmans, van Ruimtelijke ordening, Mobiliteit en Dienstverlening, ging met enkele demonstranten in gesprek. Daarna beloofde zij tijdens een korte toespraak de bewoners in de komende periode op de hoogte te houden van de voortgang van het plan. Volgens de ene demonstrant verkocht Huijsmans niet meer dan een hoop 'gebakken lucht', de ander vond het dapper dat ze er tóch stond ondanks alle harde kritieken.

Impact
In een laatste poging om het besluit te vertragen, organiseerde de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier deze demonstratie. "Een plan dat zo veel impact heeft op Delft, bespreek je eerst met de bewoners", aldus Harry van Adrichem, bestuurslid van de organiserende belangenvereniging. "Een groot gedeelte van Delft heeft geen idee wat ze te wachten staat. Ons verzoek aan de raad is dan ook om nee te zeggen tegen het voorstel, of de besluitvorming in ieder geval uit te stellen. Een goed besluit is geen besluit!" Jan Peter de Wit van Groep Stoelinga beaamt dit. "Het is een ondemocratisch voorstel. Het berust totaal niet op enige participatie vanuit de stad. Het college loopt ver voor de troepen uit." Voor Gerrit Jan Valk van het CDA gaat de besluitvorming ook te snel. "Het voorstel bevat zeker een paar interessante gedachtes, maar ook nog te veel open eindjes. Het college wil te veel en te snel." SP-raadslid Lieke van Rossum neemt het college kwalijk dat bewoners zijn overvallen met het plan. "Dat terwijl de stad van ons allemaal is." Coalitiepartijen verdedigen het voorstel en wijzen juist op de mogelijkheden die het biedt. GroenLinks-fractievoorzitter Frank van Vliet: "De stad krijgt een kwaliteitsimpuls. We maken meer plek op straat voor spelende kinderen, groen en bankjes. We verleiden bewoners om voor 300 euro per jaar in de parkeergarage te parkeren, we dwingen ze niet."

Buitenspel
Een paar uur later bleken het protest en de woorden van burgers en oppositieleden tevergeefs. Het voorstel werd kort na middernacht aangenomen tijdens de raadsvergadering. Een motie van afkeuring - gezamenlijk ingediend door Groep Stoelinga, ChristenUnie, Stadsbelangen Delft, CDA en SP - werd verworpen. Valk voelt zich buitenspel gezet door de coalitiepartijen. "Alle moties van de coalitiepartijen worden omarmd, die van de oppositiepartijen ontraden. Wij worden als oppositie gepasseerd, en hetzelfde geldt voor de burgers." Organisator van de demonstratie, Van Adrichem, geeft vrijdagochtend aan een kater te hebben overgehouden aan de avond ervoor. "De macht ligt nu bij het college en aan de bewoners is volledig voorbijgegaan. Dat is een grote teleurstelling, want we hebben er veel energie ingestoken." Huijsmans sluit af met de woorden dat vanaf nu stapje voor stapje wordt gekeken naar waar en hoe het parkeerplan wordt doorgevoerd. "Er liggen veel kansen om de stad een kwaliteitsimpuls te geven. Het woord parkeertransitie zegt het al, het is een verandering die plaatsvindt over een langere periode."

Meer foto's van de demonstratie zijn te vinden op www.delftopzondag.nl.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten