Connor met zijn trainer Cor Mol van Kyokushin Karate Delft (Foto: Koos Bommelé)
Connor met zijn trainer Cor Mol van Kyokushin Karate Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Karate is eigenlijk een heel sociale sport'

Algemeen

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 15-jarige Connor Klein Velthuis. Hij heeft van jongs af aan verschillende vechtsporten beoefend en doet nu met veel plezier aan Kyokushin karate.

Door Bianca Poort

Connor zit in de tweede klas van het Hof van Delft van het CLD. In zijn vrije tijd is hij graag bezig met karate. Op maandag- en donderdagavonden traint hij bij Kyokushin Delft, onder leiding van Sensei Cor Mol.

Oefenen
"Karate is prima te combineren met school", vertelt Connor. Vooral in deze tijd, waarin hij vooral online lessen volgt en bijna de hele middag vrij is. "'s Middags ga ik meestal even oefenen. Dat is nodig als je goed wil worden, want je moet veel uit je hoofd leren. Je moet de verschillende weringen, stoten en trappen goed kennen. En dan heb je ook nog Kata, dat zijn een soort bewegingspatronen die je ook moet kennen." Het aantal namen van bewegingen die je moet weten, hangt samen met de kleur van je band. "Je begint met de witte, dan krijg je nog de oranje, blauwe, gele, groene, bruine en uiteindelijk de zwarte band. Ik heb nu de blauwe band", informeert Connor. Om een andere kleur band te krijgen, moet je eerst examen doen. "Op zo'n examen moet je de verschillende trappen en weringen kunnen toepassen. Je begint met maar één serie. En daar komt steeds meer bij", aldus Connor. "Het zou leuk zijn om ooit de zwarte band te halen, maar ik hoef er verder niet echt iets mee te bereiken. Ik vind het gewoon een leuke sport en wil graag fit blijven."

Kyokushin karate
Connor maakte voor het eerst echt kennis met een vechtsport toen een vriend van hem vertelde dat hij wilde judoën. Ze zijn een keertje gaan kijken en hebben zich toen samen voor judolessen opgegeven. "Dat heb ik vijf jaar met plezier gedaan, maar op een gegeven moment was het klaar. Ik vond het gewoon niet zo leuk meer", vertelt Connor. Hij is toen, op aanraden van een andere vriend, begonnen met Shotokan karate. "Dat is een wat rustigere vorm van karate, waarbij het meer gaat om de oefeningen en bewegingen", legt Connor uit. "Maar dat vond ik eigenlijk ook al gauw saai worden, dus toen ben ik op Kyokushin karate gegaan. Deze vorm van karate is fysieker en meer gericht op contact. Je doet dus ook oefeningen en bewegingen, maar gaat ook sparren." Wedstrijden heeft hij nog niet zoveel gedaan. "Vorig jaar deed ik mee aan een toernooi, maar dat ging niet zo goed. Er was niemand in mijn gewichtsklasse", vertelt Connor. "Er zou een paar maanden geleden ook een toernooi zijn, maar dat ging vanwege corona niet door. Maar het lijkt me leuk om volgende keer weer mee te doen."

Sociale sport

Gelukkig kan er ondanks alle coronamaatregelen wel gewoon getraind worden. "Maar dan uiteraard zonder te sparren of een andere vorm van fysiek contact te hebben. We staan buiten, op anderhalve meter van elkaar, op een matje oefeningen te doen", aldus Connor. Eén van de leukste dingen aan deze trainingen vindt hij de groep waarmee hij sport. "We zijn met ongeveer dertig mensen en er zitten mensen in de groep van heel verschillende leeftijden. Jongens, meisjes, mannen en vrouwen - alles door elkaar. Ik train bijvoorbeeld samen met mijn broertje en vader." In zo'n gemengde groep is het belangrijk om te luisteren en je goed naar elkaar aan te passen. "Je geeft aan wanneer het er te hard aan toegaat. En als je dat goed doet, maakt het eigenlijk niet zoveel uit met wie je gaat sparren. Ook al kom je heus wel eens met een blauwe plek thuis." Naast respect voor elkaar is er ook een flinke portie discipline nodig om aan karate te doen. "Je moet veel verschillende bewegingen kennen en daarnaast hard trainen. Behalve het oefenen van al die bewegingen ben je ook gewoon veel bezig met conditie- en krachttraining."

Respect
Echte blessures heeft Connor nooit opgelopen. Dat komt voor een groot deel omdat respect een belangrijk punt is binnen Kyokushin karate. "Je hebt allemaal verschillende rituelen waar je je aan moet houden. Je begint de training bijvoorbeeld met een bepaalde opstelling, waarbij de hoogste banddragers vooraan staan. Je hebt respect voor elkaar en voor je eigen lichaam. Dus als je tijdens een training toch geblesseerd raakt, is dat eigenlijk meestal omdat jij of je tegenstander een fout maakt", aldus Connor. "Een vechtsport zoals karate heeft een beetje een bepaald imago, maar eigenlijk is het een heel sociale sport."

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!