In de Delftse Hout wordt komende zomer grote drukte verwacht, wat vraagt om onderzoek naar andere 
mogelijke zwemlocaties
In de Delftse Hout wordt komende zomer grote drukte verwacht, wat vraagt om onderzoek naar andere mogelijke zwemlocaties

'Onderzoek naar tijdelijke zwemlocaties is nodig'

Algemeen

DELFT - De zomerse temperaturen in dit voorjaar zorgen voor drukte bij de recreatieplas in de Delftse Hout. Even afkoelen in het water is geen probleem volgens verschillende instanties, maar hoe dan ook moet de anderhalve meter afstand worden gewaarborgd. Dat lijkt op bepaalde momenten lastig in het gebied, dus gaan velen op zoek naar een alternatief.

Door Cheyenne Toetenel

We kunnen dit voorjaar genieten van prachtig weer, al is dat op een andere manier dan we gewend zijn. Gesloten winkels, restaurants en terrassen zorgen ervoor dat we massaal naar natuurgebieden toetrekken, zo ook hier in Delft. "De gemeente roept op om níet naar de Delftse Hout te komen, maar alternatieven worden niet geboden", aldus Melanie Oderwald-Ruijsbroek, commissielid van D66 in Delft. "Door de drukte in dit gebied zoeken jongeren op eigen initiatief verfrissing op andere plekken. En dat is niet altijd even veilig." Oderwald-Ruijsbroek roept daarom op tot een onderzoek naar alternatieve zwemlocaties, om gevaarlijke situaties tijdens zwemmen in open water in het vervolg te voorkomen.

Gevaar
Zwemmen gebeurde de afgelopen tijd bijvoorbeeld in het Rijn-Schiekanaal en bij de Oostsingel, waar volgens omwonenden een zwemmer door een uitwijkmanoeuvre van een boot nog net niet is aangevaren. "Zeker binnenvaartuigen kunnen niet uitwijken voor zwemmers en dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties." Oderwald-Ruijsbroek vindt het niet vreemd dat mensen juist deze plekken opzoeken ter verfrissing. "De trappetjes langs de kant zijn aanlokkelijk. Mogelijk denken mensen dat ze bedoeld zijn voor zwemmers, maar dat is niet het geval. Ze zijn er ter redding." Zij ziet graag dat de gemeente door voorlichting de veiligheid bij het zwemmen bevordert. "Het is van belang om mensen meer bewust te maken van de risico's die het zwemmen op dit soort plekken met zich meebrengt."

Opschalen
Komende zomermaanden zullen meer Delftenaren dan andere jaren de zomer in Delft doorbrengen, door de angst voor het coronavirus en de onduidelijkheden rondom buitenlandvakanties. "Die thuisblijvers kunnen mogelijk de verleiding niet weerstaan om buiten de officiële zwemlocaties te gaan zwemmen. De zwemmers zijn zich op deze locaties vaak onvoldoende bewust van de gevaren." Daarbij wijst Oderwald-Ruijsbroek ook op de waterkwaliteit. "Op officiële zwemwaterlocaties wordt regelmatig gemonitord op de kwaliteit en is voor bewoners digitaal actuele informatie te vinden. Op andere plekken hangt het per water af of je mag zwemmen en is er niet een actueel systeem met gericht beheer." Oderwald-Ruijsbroek ziet graag dat wordt nagedacht over potentiële locaties die tijdens de 'coronazomer' kunnen worden opgeschaald tot gecontroleerde tijdelijke zwemlocaties. "We moeten dit jaar wat creatiever gaan denken om iedereen een veilige plek te bieden. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan Kerkpolder of het Abtswoudsepark, waar veel blauw te vinden is. Uiteraard moet onderzoek uitwijzen of deze plekken daadwerkelijk geschikt zijn voor recreatief zwemmen. Wellicht is het niet heel realistisch om te denken dat we deze zomer zomaar een tweede Delftse Hout kunnen creëren, maar we moeten hierin zoeken naar een goede balans." Oderwald-Ruijsbroek vraagt het college daarom om met het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland in gesprek te gaan over tijdelijke zwemlocaties en controle op waterkwaliteit.

Hoogheemraadschap
Woordvoerder van het Hoogheemradschap van Delfland, Thecla den Hoed, laat weten: "Het zou inderdaad fijn zijn als er meer plekken zijn waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater. Wij zijn alleen niet de partij die bepaalt wat een officiële zwemwaterlocatie is. Dat doet de provincie. Zo’n officiële zwemwaterlocatie moet aan nogal wat eisen voldoen en verschillende partijen hebben daarin een eigen rol. Onze rol is die van waterbeheerder: wij controleren de waterkwaliteit op de door de provincie aangewezen officiële zwemwaterlocaties zodat je als zwemmer weet waar het water goed is. Ook spannen wij ons -waar dat kansrijk is en waar wij samen kunnen optrekken met de locatiebeheerder- in voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Als de gemeente Delft een onderzoek wil doen naar de mogelijkheden voor nieuwe, tijdelijke zwemwaterplekken dan willen wij vanuit onze rol als waterbeheerder uiteraard graag meedenken." De woordvoerder van de gemeente Delft geeft aan dat het college de raadsvragen van D66 deze week heeft ontvangen en op korte termijn zal reageren.