Arjan op het sportpark van Concordia, waar ook Tennisschool Delftsdubbel gevestigd is
Arjan op het sportpark van Concordia, waar ook Tennisschool Delftsdubbel gevestigd is (Foto: )

'Het belangrijkste vind ik plezier hebben in wat ik doe'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 16-jarige Arjan Klont. Al jaren actief binnen Tennisschool Delftsdubbel, niet alleen als lid maar ook als assistent-trainer.

Door Cheyenne Toetenel

Arjan is nét klaar met zijn examenjaar op het Stanislascollege Westplantsoen, waar hij zijn VWO-diploma heeft behaald. En dat zonder het doen van eindexamens vanwege de coronamaatregelen. Maar stilzitten, dat doet hij niet. "Ik ben nu al bezig met wat opdrachten voor de twee studies die ik na de zomer ga doen aan de Erasmus Universiteit; Rechten en Economie." Daarnaast brengt Arjan heel wat uurtjes door op de tennisbaan.

Leerzaam
Hij is pas 16, maar al jaren actief binnen Tennisschool Delftsdubbel. “Ik ben begonnen toen ik een jaar of 7 was, toen ik in groep 4 zat. Ik ben er een beetje ingerold door mijn oudere zus. Zij tenniste al, dus was ik hier regelmatig te vinden met mijn ouders.” Toch heeft het nog wel wat voeten in de aarde gehad om ook Arjan lid te maken. “Ik wilde wel heel graag op tennis, maar durfde het niet omdat ik dacht dat ik het niet kon. Op de een of andere manier had ik toen niet door dat je juist op les ging om de sport te leren. Ik dacht dat je al meteen heel goed moest zijn. Uiteindelijk heeft mijn moeder mij duidelijk gemaakt dat dat niet het geval was en ben ik toch ingeschreven.” En dat inschrijven, gebeurde meteen bij Tennisschool Delftsdubbel. “Het is gewoon een leuke tennisschool met goede trainers waar je snel een band mee opbouwt en de groepjes waar ze je in plaatsen zijn ook gezellig. Dat zorgt ervoor dat het een tennisschool is waar ik echt elke dag weer met plezier naartoe ga. Ik speel nu met veel mensen waar ik al jaren mee tennis en heb aan de sport ook zeker vrienden overgehouden. Dat heb je als je samen opgroeit binnen de tennisschool.”

Solospeler
Hoewel Arjan ook geïnteresseerd is in andere sporten, houdt hij het toch bij tennis. "Basketbal en voetbal trekken me ook wel, maar ik heb zelf niet echt de behoefte aan een teamsport. Als solospeler is het fijn dat ik alles helemaal zelf in de hand heb. Ik hoef me niet te irriteren aan fouten van anderen en als er wat misgaat kan ik het volledig bij mezelf zoeken." Daarbij komt ook dat hij in tennis volgens hem het beste is. "Als ik op de baan sta en lekker in de wedstrijd zit, ik heb een goede slag en er gebeurt precies wat ik wil, geeft mij dat een goed gevoel. Het maakt je zelfverzekerd als je goed bent in wat je doet. Al is 'goed zijn' wel relatief natuurlijk!"
Ontwikkeling
In al die jaren bij Delftsdubbel, zijn de kwaliteiten van Arjan sterker geworden. En wat die kwaliteiten volgens hem zijn? "Vooral mentaal ben ik goed. Waar veel tennissers boos worden en gaan schreeuwen op het moment dat iets misgaat, blijf ik altijd kalm doorspelen. Daarnaast vind ik mijn forehand wel lekker gaan. Sowieso maakt het je sterker als je de bal goed raakt met de juiste snelheid. Dus als je iets in je hoofd hebt en je voert het precies zo uit als je bedoelt. Dat gevoel zorgt er ook voor dat je kwaliteiten verder omhoog gaan."

Competitie
Inmiddels is Arjan zo'n zes uur per week op de tennisbaan te vinden om te spelen. "Ik train sowieso op dinsdag, donderdag en vrijdag. Maar op andere dagen duik ik ook weleens de baan op, als ik zin heb om extra uurtjes te maken. En dan heb je normaal natuurlijk nog de tennistoernooien, maar dat is in deze tijd nog allemaal wat onzeker. Wel hebben we af en toe wat recreatieve wedstrijden."

Assistent
Naast het zelf trainen, is Arjan ook assistent-trainer bij de tennisschool. "Dat doe ik gek genoeg al vanaf mijn tiende jaar. Toen hielp ik bij de kleintjes van een jaar of 7, nu bij kinderen met een basisschoolleeftijd tot een jaar of 12. Ik weet natuurlijk hoe alles werkt, dus help graag mee bij de kleintjes. We spelen een beetje over en ik leg ze uit hoe bepaalde slagen eruitzien. Ik assisteer nu twee keer per week." Het leuke vindt hij dat hij de kinderen ziet groeien. "Kinderen die ik les heb gegeven zijn inmiddels niet alleen groter geworden, maar ook veel beter geworden. Het is leuk dat ik daar een soort aandeel in heb gehad."

Toekomst
In tegenstelling tot veel andere talentvolle jeugdsporters, heeft Arjan niet zozeer een specifiek doel in zijn sportcarrière. "Het gaat mij erom dat ik gewoon lekker kan blijven spelen. Plezier hebben is het belangrijkste. Waar ik eindig, zie ik wel!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten