Ook in de binnenstad worden de schaarse groene plekjes opgezocht (Foto: Ben Kuipers)
Ook in de binnenstad worden de schaarse groene plekjes opgezocht (Foto: Ben Kuipers)

Grote behoefte aan groen in de Delftse binnenstad

Algemeen

DELFT - Nu iedereen naar advies in de buurt van zijn of haar woning blijft en graag beweegt om gezond te blijven, zien we dat het goed druk is in de parken van Delft. Wie 's avonds een ommetje maakt door de Delftse Hout ervaart dat het daar drukker is dan in de binnenstad. Groen in de stad staat altijd al hoog op de agenda van veel Delftenaren, en nu neemt de belangstelling daarvoor nog meer toe.

Door Cheyenne Toetenel

In tijden van corona ziet ons leven er anders uit dan voorheen. We proberen de drukte zoveel mogelijk te vermijden en velen brengen eerder een bezoekje aan een park dan aan de binnenstad. Een wandeling of picknick op een groene plek wordt nu meer gewaardeerd dan voorheen. Maar hebben wij wel voldoende van die groene plekken in Delft? Velen vinden van niet.

Binnenstad
"In de Delftse binnenstad is te weinig groen", vindt Delftenaar Frans Geerlink. "Je ziet veel steen en asfalt en nauwelijks bomen, struiken en parkjes. Dat kan wat mij betreft veel beter." Juist daarom besloot Geerlink zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de stichting Delft Bloeit. "Op die manier kan ik mijn ideeën voor de stad uiten. Zo zie ik de Gasthuisplaats graag groener, wat voor mij nu echt de rotte kies van de binnenstad is. Ik weet dat dit een moeilijk verhaal is binnen de Delftse politiek en dat de gemeente er druk mee bezig is om deze plek efficiënter in te delen, maar wat mij betreft is de efficiëntie niet het enige belangrijke punt. Minder parkeerplaatsen en meer groen zouden deze plaats zoveel meer uitstraling geven." Een wens van Geerlink is een mooi openbaar parkje in het centrum van Delft, of het vergroenen van de straten door Gentse groenslingers. "Het toevoegen van groen is zo belangrijk in een stad. Groen zorgt voor het welbevinden van de inwoners, minder hittestress, het dempen van de waterafvoer en meer biodiversiteit."

Groenideeën
Frank van Vliet, fractievoorzitter van GroenLinks Delft, ziet dat meer Delftenaren een tekort aan groen ervaren in de stad. "Dat heeft ons ertoe gebracht om met de inwoners van Delft in gesprek te gaan over het vergroenen van de stad. Groen maakt de stad gezond en leefbaar. Dat besef groeit nu sterker dan ooit. Daarom organiseren we de komende woensdagavonden digitale groensessies voor iedereen die wil meedenken over het vergroenen van Delft. Het kan op groot niveau, maar juist ook op zeer gedetailleerd niveau. Het gaat erom dat samen concrete plannen worden gemaakt voor onze stad, wijken en straten." Zelf houdt Van Vliet zich veelvuldig bezig met de vraag hoe en waar groen kan worden gecombineerd met de bouw van nieuwe woningen. En hoe je ervoor zorgt dat iedereen in Delft een park om de hoek heeft om gemakkelijk de natuur op te kunnen zoeken. "Dit soort vraagstellingen zullen aan de orde komen tijdens de digitale sessies. Elke sessie begint met een inspirerend verhaal van een kenner, zoals landschapsarchitect Ben Kuipers en ‘urban desiger’ Dirk van Peijpe van de Urbanisten."

Verbinden
Landschapsarchitect Ben Kuipers vindt het voor een historische compacte stad als Delft helemaal niet verkeerd hoeveel parken er zijn, maar ziet ook veel gemiste kansen. "De afgelopen weken heb ik flink wat afgefietst en duidde ik op veel plekken waar we de kwaliteit van de stad kunnen verbeteren. Minder steen, meer groen. Dat is wat er op die plekken moet gebeuren. Je ziet nu te veel verharding, metersbrede paden terwijl het ook een smal pad met een groenstrook zou kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Prinses Beatrixlaan, die aan beide kanten bestaat uit twee banen die gemakkelijk terug kunnen naar een enkele asfaltbaan. In dat geval houd je automatisch meer ruimte over voor groen. Dat zou ook de omliggende wijken goed doen. Waar de wijken Voorhof en Buitenhof nu worden doorbroken door een harde grens, kunnen ze met elkaar worden verbonden door er een groenere plek van te maken. Daarnaast kan de Spoorzone wel wat beplanting gebruiken. Het gebied is mooi, maar het kan beter worden benut door meer bomen te laten groeien. En wat te denken van de toegangsweg vanaf de A13 tot aan de Oostpoort. Dat is nu een ongezellige weg, maar deze biedt veel mogelijkheden. Een groene wandelroute langs het grachtje zou een sterke kwaliteitsverbetering met zich meebrengen. Als je de huidige barrière kunt opheffen, wandel je op een prachtige manier hartje Delft in."

Wil je meedenken over hoe Delft daadwerkelijk groener kan worden gemaakt? Meld je dan aan voor de eerste groensessie via Zoom op 20 mei, of ook meteen voor die op 27 mei en 3 juni, door te mailen naar willeke.vandegroep@gmail.com.