Leo Quack staat na een ochtend klussen voor het het lege terras van De Sjees, dat op 1 juni waarschijnlijk weer open mag. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack staat na een ochtend klussen voor het het lege terras van De Sjees, dat op 1 juni waarschijnlijk weer open mag. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

En zo waren we zomaar weer een maand verder zonder dat er echt iets noemenswaardig is gebeurd. Begrijp me niet verkeerd; ik klaag niet, maar normaal gesproken ben ik natuurlijk een stuk meer onder de mensen dan nu het geval is. Ik sta helemaal achter de maatregelen van het kabinet.
Als je het in de media een beetje volgt, zie je dat we in Nederland ineens miljoenen virologen hebben en het mooie is dat ze elkaar allemaal tegenspreken. Wat dat aangaat doe je het als regering nooit voor iedereen goed, maar blijken de maatregelen effect te hebben. Zeker als je het vergelijkt met cijfers uit andere landen. Dan vind ik het wel heel bijzonder dat mensen zo dwaas zijn om tegen de lockdown gaan demonstreren: wanneer je je tegen de maatregelen verzet, dan is het nog maar de vraag wat de gevolgen zijn.
Als ik op tv de beelden uit andere landen zie, dan dank ik God op mijn blote knieën dat mijn naasten en ik gespaard zijn gebleven. In mijn ogen heeft dit te maken met het optreden van de regering. Verder kom ik de dagen wel door: ik klus wat in de Sjees, heb eindelijk tijd voor de puzzels in de krant, zit een uur per dag op de hometrainer en als het zonnetje schijnt, lig ik veel op het balkon.

Horeca
In Delft zien we dat ondernemers inventief worden. Naast de restaurants die sowieso al een bezorgdienst hebben, zijn er steeds meer ondernemers die hun producten aan de deur brengen. Het is te prijzen, zeker gezien het feit dat het elke dag maar de vraag is op hoeveel klandizie je kunt rekenen.
Zoals altijd gloort er ook nu licht aan het eind van de tunnel. Voorlopig zijn er genoeg medicijnen tegen niet-corona gerelateerde kwalen en het ziet ernaar uit dat de maatregelen binnenkort wat versoepeld worden. Er gaan zelfs geluiden op dat naast de scholen ook de terrassen binnenkort weer open mogen. Dat is natuurlijk geweldig nieuws, al brengt dat ook weer vraagtekens met zich mee. Hoe reageren mensen erop als anderen achter hen langs lopen? Hoe moeten de mensen naar het toilet? Wat als je na die ruim anderhalve maand van opsluiting op een terras een bekende tegenkomt en een praatje wilt maken? Het is allemaal niet ideaal.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de horeca, maar ook voor de detailhandel en de souvenirwinkeltjes. Normaal stroomt de stad vol met toeristen, maar die blijven nu ook weg.

Gemis
Daarbij is het natuurlijk ook maar de vraag of de weergoden ons gunstig gestemd zijn. De afgelopen weken is het overwegend schitterend weer geweest, waarbij de terrassen gegarandeerd vol zouden zitten. Dat doet de mensen met een horecahart pijn. De vraag is maar of dit vanaf 1 juni ook het geval zal zijn. Daarbij hebben we de Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag al misgelopen en ook met Hemelvaartsdag zijn we dicht. Vooral Koningsdag was een heel vreemde gewaarwording. Het moment dat de lockdown begon, was eigenlijk ook precies het moment waarop het voor de horeca allemaal weer hard zou moeten gaan lopen. Deze zomer zouden we natuurlijk ook het Songfestival hebben en het EK Voetbal. Bij dat soort evenementen zouden onze ondernemers zo ontzettend veel omzetten. Ik denk dat je als horecaondernemer blij moet zijn als je dit jaar quitte speelt. Ik heb er geen zicht op of er veel bedrijven zijn die het niet zullen redden in de crisis. De komende maanden, met het uitbetalen van het vakantiegeld en de aanslagen voor loonbelasting die op de deurmat zullen ploffen, zijn cruciaal.
Wat echter wel duidelijk is, is dat de horeca er helemaal klaar voor is. Veel zaken hebben de periode gebruikt om te verbouwen of hun etablissement te verfraaien, dus het publiek zal als alles open mag versteld staan!