Zorgpersoneel van De Bieslandhof is niet gerust op de huidige situatie (Foto: Koos Bommelé)
Zorgpersoneel van De Bieslandhof is niet gerust op de huidige situatie (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Zorgmedewerkers in Delftse verpleeghuizen zijn bang'

Algemeen

DELFT – Door het coronavirus is er een hoge werkdruk in de Delftse verpleeg- en verzorgingshuizen. Er wordt veel van de zorg verwacht. Familie kan niet op bezoek komen, er zijn geen vrijwilligers om te ondersteunen, medewerkers zijn ziek thuis en er zijn zieke bewoners. Het is een tijd waarin angst overheerst bij het zorgpersoneel van zorginstelling Pieter van Foreest, waar ze aangeven onvoldoende te worden beschermd tegen het virus.

Door Cheyenne Toetenel

“De horeca heeft geen gasten meer, de stad kreunt door het wegblijven van toeristen en sportclubs krijgen financiële klappen. Maar wat écht intens verdrietig is, is het stille lijden van de zorgwerknemers in de verpleeghuizen”, stelt een bezorgde moeder die anoniem wil blijven ter bescherming van haar dochter. “Zij werkt in De Bieslandhof, waar zij en haar collega's in nare situaties terechtkomen. Zij die met plezier werken voor dementerenden, zij die het wegvallen van familie opvangen, zij die zorgen voor de dagelijkse verzorging zoals eten, drinken, wassen en kleden. Zij lijden onder de hoge werkdruk en doen dit vaak ook nog eens zonder gezichtsbescherming. Mondkapjes zijn volgens leidinggevenden nog niet nodig op de afdeling.” Volgens deze bron wordt er onvoldoende voor de harde werkers in de zorg opgekomen en durven werknemers uit angst voor het verlies van hun baan niets naar buiten te brengen. "Mijn dochter en de anderen zijn daardoor verbaal minder weerbaar tegen hun leidinggevenden, maar het is tijd om de noodklok te luiden. Hier in Delft maken we beademingsapparaten, desinfectiemiddelen en mondmaskers. Hoe is het dan toch mogelijk dat het personeel van De Bieslandhof zonder mondbescherming hun werk moet doen? En dan te bedenken dat hier ook bedrijfsartsen werken, zij zwijgen in alle talen. Daarbij komt dat medewerkers pas bij hoge koorts toestemming krijgen om thuis te blijven, waardoor velen zelf onnodig besmettingsgevaar lopen én mogelijk kwetsbaren ziek kunnen maken. Terwijl veiligheid het belangrijkste is dat een werkgever zijn personeel moet bieden, schort er van alles aan."

Richtlijnen
Woordvoerder van Pieter van Foreest, Ilonka Ouwendijk, laat weten dat het een lastige tijd is voor zorginstellingen. "We doen er met elkaar alles aan om de best mogelijke zorg te blijven bieden aan alle bewoners, maar het is zwaar. Er wordt veel van ons verwacht, er is veel landelijke reuring en dat maakt het niet makkelijker." Door het coronavirus is er een grote behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen, niet alleen bij Pieter van Foreest maar ook landelijk. "Omdat er een schaarste is aan deze producten, heeft het kabinet een landelijke aanpak vastgesteld. Deze week is de verdeelsleutel aangepast, waardoor er ook meer aandacht is voor de verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen." Zij geeft aan dat Pieter van Foreest tot dusver beschikt over voldoende persoonsbeschermende middelen om volgens de landelijke richtlijnen in te zetten. "Er wordt hard gewerkt om deze voorraad op peil te houden, want de voorraad gaat hard. Ook het inzet- en testbeleid gaat volgens de richtlijnen van het RIVM. We zijn blij dat de capaciteit om dit te kunnen doen is uitgebreid, waardoor ons personeel nu terecht kan op de testlocatie van GGD Haaglanden. We zetten samen met de collega’s alles op alles om elkaar te steunen in deze moeilijke tijden."