Roland voor de huidige winkel op Voldersgracht 24
Roland voor de huidige winkel op Voldersgracht 24

Het Gezicht Achter: Van Domburg

Algemeen

DELFT - De familie van Domburg onderneemt al sinds 1935 op de Voldersgracht. Roland van Domburg (56) gaat inmiddels ook al 45 jaar mee en is de derde generatie. Zijn postzegel- en muntenwinkel is een mekka voor de ware verzamelaars, dus niet vreemd dat zij van heinde en ver naar Delft komen.

Door Cheyenne Toetenel

De oorsprong van het bedrijf gaat waarschijnlijk nog veel verder terug dan 85 jaar geleden. Rolands overgrootmoeder had voor die tijd namelijk al jaren een tabakswinkel op het Vrouwjuttenland. Toen zij stopte met de zaak in 1935, zetten Rolands grootouders de winkel voort. Dat deden zij niet op de oorspronkelijke locatie, maar in een winkel op de Voldersgracht 25. Sinds die tijd is er veel veranderd. Wat in de kern een tabakswinkel was, werd in de jaren ‘60 door Rolands grootmoeder uitgebreid met munten en postzegels. De zaak had er inmiddels een bekende buurman bij; Rolands vader met zijn stomerij op nummer 24. In dat pand werd later de tabakszaak gevestigd, waardoor in 1975 naar wens van grootmoeder Van Domburg op nummer 25 een zelfstandige postzegel- en muntenwinkel ontstond. “Vanaf die tijd ben ik, op 12-jarige leeftijd, mee gaan lopen in de winkel”, vertelt Roland. “Nadat mijn grootmoeder begin jaren '80 stopte in de zaak, heb ik samen met mijn vader het bedrijf voortgezet en uitgebouwd. In 1987 verhuisde de winkel van nummer 25 naar nummer 28. Na het overlijden van mijn vader in 2008 heb ik het alleen opgepakt, waarop in 2013 een laatste verhuizing volgde van nummer 28 naar nummer 24."

Verzamelaar
Dat Roland besloot de zaak over te nemen, kwam niet als een verrassing. “Ik verzamelde als klein kind van een jaar of 6 al postzegels, net als veel andere jongeren in die tijd. Al die afbeeldingen van staatshoofden, dieren en andere thema’s vond ik maar wat interessant. Niet dat het mij op die leeftijd ging om het verhaal hoor, maar meer om de hoeveelheid postzegels. Hoe meer je er had, hoe leuker het was. Pas op latere leeftijd ging ik mij verdiepen in de achtergronden, waardoor ik er nu op een hele andere manier naar kijk.” Verzamelen doet hij zelf niet meer. “Ik moet bij die vraag altijd denken aan de oud-wielrenner Gerrie Knetemann. Hij zei altijd: ‘Als ik een vrije dag heb, dan ga ik niet fietsen.’”

Plezier
Ondanks dat Roland al 45 jaar meedraait in de zaak, doet hij het werk nog altijd met plezier. “Dit werk is echt een avontuur. Elke week vraag je jezelf weer af wat je deze week gaat verkopen en vooral wat je aangeboden zult krijgen uit nalatenschappen of van verzamelaars die ermee stoppen. Dat maakt de hele handel spannend en afwisselend.” Tegenwoordig vind je bij Van Domburg niet meer alleen postzegels, munten en biljetten, maar ook modelauto’s. “Op een postzegelbeurs in Engeland verkocht een handelaar ook postauto’s, die ik heb aangeschaft voor in de etalage. Voor we het wisten verkochten we deze en dat is uitgebreid met andere modelauto’s. Het zijn vaak auto’s waar mensen vroeger in gereden hebben, wat dan ook vooral de wat oudere doelgroep aanspreekt.” Maar ook de jongere doelgroep weet de winkel tegenwoordig steeds vaker te vinden. “Waar veel jongeren vroeger geïnteresseerd waren in postzegels en munten, veranderde dat met de opkomst van de computer en andere moderne vrijetijdsbestedingen. Toch weten wij deze groep nu juist weer te bereiken, met ons assortiment Funko poppen. Dat zijn figuren uit televisieseries, games, cartoons en binnenkort ook sport. Dit is een trend die ontzettend leeft onder de jonge generatie."

Bijzonder
Vroeger had Van Domburg een vaste kern klanten die regelmatig kwamen. Nu is dat nog een kleine groep, maar daarbuiten bereikt de winkel veel anderen. "Niet alleen passerende bezoekers en toeristen, maar ook mensen vanuit andere delen van het land die ons online hebben gevonden en speciaal voor ons een dagje naar Delft komen.” Een product dat de aandacht trekt van veel toeristen en waar Roland ook erg trots op is, is het groene souvenirbiljet met daarop het gezicht van Willem van Oranje. “Het idee is om jaarlijks vijf biljetten op de markt te brengen met Delftse iconen erop, gedrukt bij drukker Joh. Enschedé met toestemming van de Europese Centrale Bank. Het eerste collectorsitem is dus al op de markt. Als de coronacrisis voorbij is, komt hier een machine te staan waar je zo’n 0 euro souvenirbiljet kunt uithalen. Ik vind het bijzonder dat ik als winkelier zo nauw betrokken ben bij deze productie.” Maar wat volgens hem écht de aandacht trekt, zijn de schaalmodellen van de Citroën DS19 die in de etalage staan, ook wel de Snoek genoemd. “Dat is een van de mooiste iconische auto’s die er waren eind jaren ’50 en roept bij velen emoties en verhalen op. Terecht mijn favoriete objecten in deze winkel!"

Het pand in 1962, toen nog de stomerij van Rolands vader