Hugo Schalkers doet vrijwilligerswerk bij onder andere het Filmhuis Lumen (Foto: Koos Bommelé)
Hugo Schalkers doet vrijwilligerswerk bij onder andere het Filmhuis Lumen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Hugo Schalkers

Algemeen

DELFT - De 70-jarige Hugo Schalkers zet zich met passie in als vrijwilliger voor het Filmhuis Lumen en Buddy Netwerk. "Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen, want ik geniet er optimaal van."

Door Svjetlana Zivkovic

"Toen ik ruim drie jaar geleden in Delft kwam wonen, ben ik begonnen bij Delft voor Elkaar als chauffeur op de BUDD-bus", vertelt Hugo. "Ik ben een jaar lang werkzaam geweest als vrijwillig BUDD-bus chauffeur. In mijn tijd hier ben ik met ouderen één dag in de week op stap geweest en heb ik heel veel leuke uitjes mogen rijden. We hebben veel gezien en gedaan en bovenal erg veel plezier gehad. Via Delft voor Elkaar kwam ik in contact met het Vrijdagmiddag Filmcafé in het Filmhuis Lumen. Eens in de vier weken ben ik daar gastheer voor filmliefhebbers met een wat gevorderde leeftijd. Door het Filmcafé kwam ik natuurlijk veel vaker in Lumen. De sfeer is daar zo leuk en fijn, dat ik daar "gesolliciteerd" heb als vrijwilliger. Na een inwerkperiode draai ik daar nu al ruim twee jaar één of twee keer per week films. Helaas ligt dat nu uiteraard in verband met het coronavirus stil, maar ik hoop dat we de draad snel weer op kunnen pakken en dat we weer vele films kunnen draaien."

Buddy
"Naast het draaien van films, ben ik ook al tweeënhalf jaar buddy van twee mensen. Dit gaat uit van stichting Buddy Netwerk, een organisatie die trainingen voor buddy's verzorgt en buddy's en 'maatjes' met elkaar in contact brengt. Het buddy zijn betekent dat je gedurende een jaar wekelijks of tweewekelijks contact hebt met je maatje. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, ga je daar thuis langs om te praten. Regelmatig hoor ik dat mensen dat eigenlijk heel erg fijn vinden. Vaak hebben ze ook ondersteuning uit een professionele hoek, zoals schoonmaken en verzorging. Dat wordt enorm gewaardeerd, maar de schoonmakers en verzorgers hebben vaak geen tijd voor een wat langer en persoonlijker gesprek. Als het kan, ga ik ook op pad met mijn maatje om even een frisse neus te halen. Je doet er mensen goed mee en bent ook onder de mensen. Dat is zeker heel erg leuk. Ik geniet ervan om mensen te ontmoeten en te leren kennen. Ik hoop het vrijwilligerswerk daarom ook nog vele jaren te doen en ik hoop nog vele mensen te mogen ontmoeten met bijzondere verhalen waar we over kunnen praten. Het maakt me blij en je betekent iets voor een ander. Daar doe ik het voor."

Wat is stilzitten?
Voordat Hugo begon met deze bijzondere vormen van vrijwilligerswerk, had hij ook nog nooit gehoord van stilzitten. "Toen ik in 2015 met pensioen ging, ben ik naar het Griekse eiland Lesbos vertrokken om daar twee maanden te helpen bij de opvang van vluchtelingen die daar in gammele bootjes aankwamen. Ik werkte daar voor de stichting Bootvluchteling en reed op een mobile medische post. Samen met artsen, verpleegkundigen en mensen die het water in gingen om de boten op te vangen, hebben we in die twee maanden duizenden vluchtelingen kunnen helpen. Onwijs bijzonder en indrukwekkend. In mijn vrije tijd, dus naast al het vrijwilligerswerk, doe ik ook een hele hoop. Teveel om op te noemen zelfs. Nee ik kan absoluut niet stilzitten en ben altijd bezig. Ik verveel me nooit en dat is een goed gevoel."

Buddy Netwerk
Eind 1991 werd besloten een zelfstandige stichting op te zetten: het Aids Projecten Buro. Vrijwilligers, met de nieuwe term ‘buddy’s’, hadden toen veelal dezelfde seksuele geaardheid als en namen het op voor mensen (maatjes) met HIV en AIDS. De buddy’s geven steun en begrip; solidariteit van mens tot mens. Ondertussen bleek de ontwikkelde werkwijze, Buddyzorg, zeer goed in te zetten voor mensen met (andere) ernstige en/of chronische ziektes. Eind jaren negentig is daarom de doelgroep verbreed naar mensen met een chronische en/of levensbedreigende ziekte.

Oproep
Ken jij een vrijwilliger die het verdient om in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!