Wethouder Schrederhof (derde van links) omringd door vertegenwoordigers van de marktpartijen op het voormalige voetbalterrein. (foto: PR)
Wethouder Schrederhof (derde van links) omringd door vertegenwoordigers van de marktpartijen op het voormalige voetbalterrein. (foto: PR)

Bekende nieuwbouwlocaties in Delft tellen straks veel middeldure huurwoningen

Algemeen

DELFT – Middeldure huurwoningen zijn vooral bestemd voor mensen die vanwege een te hoog inkomen niet terecht kunnen in een sociale huurwoning.

Of voor mensen die niet willen of kunnen kopen. Dan wel voor mensen die liever huren, omdat zij zich niet voor lange termijn aan een stad willen of kunnen binden. Middeldure huurwoningen zijn woningen met een huurprijs tussen de 720 en 950 euro. De Gemeente Delft wil dat op termijn 13 procent van de huurwoningen in Delft een middeldure huur heeft. Dat is nu nog 8 procent. Op grote nieuwbouwlocaties, zoals in SchieOevers, rond het Reinier de Graaf Gasthuis en ook op het voormalige Delfia-terrein zet de Gemeente in op 20 procent middeldure huur.

Actieplan
Om deze doelen te kunnen bereiken, heeft de Gemeente een Delfts Actieplan Middenhuur in het leven geroepen. Hier is aan het begin van de maand de symbolische aftrap voor gegeven in de voormalige kantine van voetbalvereniging Delfia. Deze handeling werd uitgevoerd door wethouder Schrederhof van Wonen, WMO en Sport. Op het voormalige voetbalterrein verrijzen naar verwachting onder andere woningen in het middeldure huursegment. "Deze woningen zijn er dus te weinig op de Delftse woningmarkt", aldus de Gemeente. "Het actieplan is gemaakt en gepresenteerd omdat met marktpartijen als bouwers, ontwikkelaars en corporaties afspraken noodzakelijk zijn." De afspraken over nieuwbouw van woningen met een middeldure huur komen in nauwe afstemming met beleggers, ontwikkelaars en woningcorporaties tot stand. De Gemeente Delft zet in op een duurzame samenwerking met deze partijen. Door deze afspraken over middeldure huur worden de huurprijzen voor langere tijd gematigd. Hierdoor zullen ook de woningen bij de juiste doelgroepen terecht komen. Ook zijn afspraken gemaakt over de gewenste kwaliteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid van de woningen.

De koopwoningmarkt
In het andere segment van de woningmarkt, de koopwoningmarkt, was er de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt. De cijfers over het vierde kwartaal van 2019 werden eerder deze maand gepresenteerd in de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Wat zeiden die cijfers over de koopwoningmarkt? Aan het einde van 2019 is het aantal transacties gestabiliseerd voor bestaande koopwoningen. De koopprijzen voor bestaande koopwoningen groeien iets minder hard. Het aantal verkochte woningen op de nieuwbouwmarkt zit de afgelopen twee jaar zelfs in een licht dalende trend. Omdat er geen omslag in deze trend is te verwachten, komt de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt verder onder druk te staan. Een geringe doorstroming van huishoudens op de koopwoningmarkt zorgt direct voor minder kansen voor instromers.

Koopprijsstijging
Uit de meest recente gegevens van zowel de NVM als het CBS blijkt dat de koopprijzen voor bestaande koopwoningen blijven stijgen. De mediane koopprijs, geregistreerd door de NVM, komt in het vierde kwartaal van 2019 circa 3,3 procent hoger uit dan in het vorige kwartaal en 8,0 procent hoger dan een jaar geleden. De gunstige economische ontwikkelingen faciliteren vooralsnog een verdere koopprijsstijging in het komende jaar van naar verwachting 4 tot 6 procent. Door het gebrek aan woningaanbod en de sterk gestegen verkoopprijzen worden de koopwoningen voor meer starters en middeninkomensgroepen onbetaalbaar. Huren kan dan een alternatief zijn.