Delftse bluesband 'SKROENK' in de jaren '70. Vlnr: Aart de Bruin, Guus van Bommel, Henk Bezemer, Marjolijn Fortuin, Johannes de Bie, Willem de Bie
Delftse bluesband 'SKROENK' in de jaren '70. Vlnr: Aart de Bruin, Guus van Bommel, Henk Bezemer, Marjolijn Fortuin, Johannes de Bie, Willem de Bie Foto: Willem de Bie

Delftse geluidsopnamen op www.luid-en-duidelijk.online

Algemeen

DELFT - Het begon, zo vertelt Willem de Bie, met het opruimen van een opslag: 'In de loop van de afgelopen jaren had ik veel audio-materiaal in dozen opgeslagen. Opnamen van bandjes waar ik in heb gespeeld, maar ook interviews die ik heb gemaakt, programma's voor Omroep Delft en de RAZO. Van foto's zou je nog een plakboek kunnen maken; met audio wordt dat lastig. Het is een website geworden: www.luid-en-duidelijk.online. Daar heb ik een begin gemaakt om de leukste, beste, gekste opnamen te ontsluiten. De inhoud is zo divers dat het ook voor anderen wellicht leuk is om naar te luisteren'.

Decennia
"Ik ben opgegroeid met muziek; zelfs in de woonwagen waar we ooit woonden stond al een piano. Ook op verjaardagen werd er vaak muziek gemaakt. Mijn broer Johannes en ik gingen dus logischerwijs al vroeg op pianoles, veel studeren met vreselijke kruisen en mollen! De laatste vijf minuten van pianoles mocht ik iets 'van mezelf' spelen, dat werd dus altijd boogie-woogie. Vond de lerares niet leuk, ze zat nog net niet met de vingers in haar oren! Later op de middelbare school speelde ik piano bij het schoolcabaret en ontstond het eerste bandje, met Guus van Bommel en broer Johannes."

Opnamen
"Ongeveer alles wat we maakten aan muziek of rare gesprekken namen we op een bandrecorder op. Gewoon, omdat het kon. En dat opnemen is er in blijven zitten; natuurlijk bij allerlei bandjes waar ik in heb gespeeld, maar ook bij ziekenomroep RAZO, Omroep Delft en Buurtradio Westerkwartier. Veel van die uitzendingen werden vooraf op band opgenomen en belandden in een of andere archiefdoos. En dat werd door de jaren heen een flinke verzameling aan banden, cassettes, md-schijfes, cd's, video's en harddisks."

Website
"Bij het opbergen van het materiaal in dozen had ik het idee 'er ooit nog iets mee te doen'. Met het opruimen van een berging zag ik hoeveel het was geworden: heel veel dozen vol. Omdat het veel materiaal is waar ook anderen in geïnteresseerd konden zijn bedacht ik een website, met de 'best of'. En dat werd dus 'luid-en-duidelijk'. Zoals vaak was het veel meer werk dan ik vooraf had bedacht, want een mooie opname is 1, maar wie, wat, wanneer en waarom? Veel contact dus met vrienden, muzikanten, radiomakers en zo meer. En nu is er een mooi begin."

Dynamisch
"Zowel van bands, radio en interviews heb ik een flink aantal opnames kunnen bewerken voor de website en kan de site van start. Het is dus een website die steeds verder zal worden aangevuld; als ik weer een flink aantal opnamen heb toegevoegd zal ik dat laten weten aan de 'luisteraars', die kunnen zich op de website melden voor het ontvangen van de nieuwsbrief."

Thuiswerk
"Een van de hoofdstukken op de website is 'Thuiswerk', daar vind je allerlei audio-knutsels die ik digitaal heb gemaakt. Soms als ondersteuning voor een video die ik in opdracht maakte, vaak omdat het erg leuk is om ook op deze manier muziek te maken. Een voorbeeld: een van mijn helden is Rob Hoeke, een boogie-woogie pianist. Voor zijn dochter Eva maakte hij ooit een bluesje, alleen piano. Die opname heb ik voorzien van een lekkere begeleidingsband, en natuurlijk opgestuurd naar Eva. Ik hoop dat er mensen zijn die het leuk vinden bepaalde bands of opnamen terug te horen..."