Lennard Faas kwam van jongs af aan bij DHL, maar besteedt nu zijn vrije uurtjes vooral op de tennis- of de golfbaan. (foto: Roel van Dorsten)
Lennard Faas kwam van jongs af aan bij DHL, maar besteedt nu zijn vrije uurtjes vooral op de tennis- of de golfbaan. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Lennard Faas?

Algemeen

DELFT - Lennard Faas (54) speelde voornamelijk bij DHL, maar maakte een uitstapje naar DHC.

Faas groeide op aan de Storklaan. "Mijn vader was vanuit Warmond naar Delft verhuisd om bij de Gist- en Spiritusfabriek te gaan werken. Als goed katholiek ging hij bij DHL voetballen en datzelfde gold later voor mijn broer Paul en mij. Op straat voetbalde ik meestal met mijn buurjongen Harry Garnaat."

- Hoe beviel het bij DHL?
"Dat ging ontzettend goed. Ik trok veel op met Ruud Schalkwijk en Harm van Schie, die op jonge leeftijd door de bliksem werd getroffen. Dat had destijds veel impact op mij. We hadden een leuk elftal en waren vaak op de club. Het was daar altijd leuk met Gerard Laurier en Theo van Spaandonk. Mijn trainers waren o.a. Kees Overgaag, Cees Adegeest en Ton Ros. Het leuke is dat ik inmiddels golfles van Cees krijg."

- Wanneer maakte je de stap naar de senioren?
"Al op mijn zestiende mocht ik meedoen met de selectie van trainer Jan van den Oever; eerst in het tweede en later ook in het eerste. Op zaterdag speelde ik in de jeugd en op zondag bij de senioren."

- Met wie speelde je er samen?
"Met mannen als Cees Adegeest, Alex Nieuwenhout, René Zwaard, Rob Hoefnagel, en mijn broer Paul, die mijn voorbeeld was. Dat was dus wel heel bijzonder. We hadden een goed elftal en de sfeer was top. Het voelde een beetje aan als een semi-studentenvereniging met een hoog Stanislasgehalte."

- Bleef je altijd bij DHL?
"Nee, ik heb rond mijn vijfentwintigste een uitstapje van twee jaar naar DHC gemaakt, omdat mijn broer er in een vriendenelftal speelde. Echter het bloed kroop toch waar het niet gaan kon en keerde ik terug naar DHL. Daar heb ik de laatste twee jaar in het tweede elftal gevoetbald met een lichting talentvolle jonge jongens. Mede dankzij de teambuilding van de trainer Slobodan Dutina werden we met het tweede kampioen."

- Welke wedstrijden staan je bij?
"Ten eerste is dat de beslissingswedstrijd in de nacompetitie tegen VOC op het terrein van TOGB. Alle clubs in Delft waren uitgespeeld, dus heel de Delftse voetbalwereld stond langs de lijn. We speelden onder Bram Panman, voor mij de beste trainer onder wie ik heb gespeeld, en ondanks het feit dat ik een nogal grillige spits was, gaf hij me veel vertrouwen. In die wedstrijd kreeg ik een penalty en schoot ik tevens de winnende binnen. De krant kopte de dag erna 'FAAS VELT VOC', dat was natuurlijk prachtig. Een andere memorabele wedstrijd was die tegen BTC. Toon Brakus was er trainer en er liepen nogal wat oud-profs rond. Ze hadden nog geen wedstrijd verloren en in de hal vroeg Brakus 'Tegen wie spelen we eigenlijk?'. Veel meer was er niet nodig om ons tot op het bot te motiveren: twee uur later waren ze met 4-1 afgedroogd."

- Wat doe je nu nog?
"Ik tennis en golf nog veel en ik vind het leuk om te vermelden dat ik via mijn werk de Raboclub Support cheque aan de club heb mogen overhandigen bij de opening van de nieuwbouw. De club zit weer in de lift en ik vind het jammer dat mijn vader, die tot zijn dood voor de club actief is geweest, dit niet meer heeft mogen meemaken. Hij zou ontzettend trots zijn! Ten slotte heeft mijn dochter mijn voetbalgenen overgenomen. Bij DHL was er destijds niet zoveel jeugd, dus ben ik tot haar twaalfde trainer en leider bij Concordia geweest. Inmiddels speelt ze bij Lyra."