De leerkrachten van de Jan Vermeerschool dragen hun boodschap: 'Open, maar zeker niet tevreden'
De leerkrachten van de Jan Vermeerschool dragen hun boodschap: 'Open, maar zeker niet tevreden'

Open, maar zeker niet tevreden!

Algemeen

DELFT - Waar veel scholen afgelopen donderdag en vrijdag hun deuren sloten voor wederom een lerarenstaking, werd door de leerkrachten van de Jan Vermeerschool aan de Maria Duystlaan 2 voor een andere aanpak gekozen. Zij openden juist hun deuren, óók voor het publiek.

Door Cheyenne Toetenel

"Met deze actie wilden wij een ander geluid laten horen", aldus Krista Kettner, leerkracht op de Jan Vermeerschool. "Wij wilden zichtbaar maken wat het inhoudt om leerkracht te zijn. Wij zijn bijzonder trots op ons beroep, ook al is het nu nog niet daar waar we het willen hebben." Met deze opening wilde de Jan Vermeerschool een positieve blik werpen op het onderwijs en mensen uitnodigen een lerarenopleiding te gaan volgen. "We hebben namelijk keihard mensen nodig die kiezen voor een baan in het onderwijs. Het voorspelde tekort aan gekwalificeerde leerkrachten zal 10.000 bedragen in 2025." Voor potentiële nieuwe leraren werd donderdag en vrijdag letterlijk de rode loper uitgelegd voor de Jan Vermeerschool. "Wij wilden die mensen laten weten hoe welkom zij zijn en laten ervaren hoe gaaf het is om in het onderwijs te werken, want het verbeteren van het onderwijs begint bij de basisschool!"

Werkdruk
Dat de deuren van de Jan Vermeerschool afgelopen dagen gewoon waren geopend, betekent niet dat de leerkrachten tevreden zijn met het huidige onderwijs. "We hebben nog altijd te weinig handen in de klas, waardoor de werkdruk enorm is. Wij willen onze leerlingen dolgraag extra ondersteuning bieden, maar met dertig leerlingen in een klas is dat niet te doen. Er wordt ons gevraagd om passend onderwijs, maar een passend budget krijgen wij niet. En niet alleen in de klas, maar ook erna voelen wij die druk. Het voorbereiden van lessen, vergaderen, nakijken van opdrachten en het spreken van ouders, daar gaat ook veel tijd in zitten. Die werkdruk moet drastisch veranderen. Van een gelukkige leerkracht leer je de mooiste dingen, maar veel leraren zijn nu niet gelukkig. Dat maakt het best lastig." Krista vindt het onbegrijpelijk dat het zover heeft kunnen komen. "Ik snap niet dat ze zo hebben zitten slapen bij de overheid. Waarom hebben ze dit niet zien aankomen? De rek is inmiddels volledig uit het onderwijs en er is niemand meer te vinden om de gaten op te vullen. Dat kan toch niet!"

Steun
De school kreeg veel steunbetuigingen: 'We staan achter jullie!', 'Wat een positieve actie! ', en 'Wat fijn dat jullie open zijn!', maar ook reacties als 'Ik ben ervan geschrokken dat jullie maar 9 minuten per kind per dag hebben'. Krista: "We zijn met de leerlingen in gesprek geweest over het leerkrachtentekort, wat leuke uitspraken heeft opgeleverd. Een van de kinderen zei later het onderwijs in te willen, om zo een mannelijke leerkracht met humor te worden. Een ander wil graag dat er meer leraren komen, zodat hij sneller geholpen wordt als hij een vraag heeft."

Kansen
"Wij zijn pas tevreden als ons doel, beter onderwijs voor iedereen, is bereikt en wordt gewaarborgd. Want in een land als Nederland heeft iedere leerling recht op goed onderwijs, nu maar zeker ook in de toekomst. Wij zijn een basisschool en als de basis goed is, hebben kinderen in de toekomst meer kansen op een goed en gelukkig leven."