Jully Clemensia geeft de Doorkijker door aan Dima Akhras; Derrick Leeuwin en Sara Aljabi zijn getuige (Foto: Koos Bommelé)
Jully Clemensia geeft de Doorkijker door aan Dima Akhras; Derrick Leeuwin en Sara Aljabi zijn getuige (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Vrouwen moeten uit hun bubbel komen'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in de doolhof die maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij 'De binnenplaats van een huis in Delft' van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand is Dima Akhras de Doorkijker.

Door Michael Reuser

Dima Akhras vluchtte in 2015 voor het oorlogsgeweld uit Syrië. Met hulp van de Nederlandse ambassade in Beiroet reisde ze naar Nederland, haar zoon en dochter achterna. Samen met man en dochter (het derde kind) belandde ze in Delft. Dima studeerde Engelse literatuur in Damascus en doceerde er 15 jaar Engels aan een middelbare en een hogeschool. Ze was actief in het sociaal domein en gaf onder meer cursussen aan vrouwen om zich te ontwikkelen. En passant bekwaamde de 45-jarige Syrische zich in NLP (Neuro-Linguistisch Programmeren) en haalde ze een diploma op het gebied van 'human development and family issues'.

Sensitiviteit
Twee jaar na de gezinshereniging begon het te schuren. Dima had moeite met integreren en last van eenzaamheidsgevoelens. "Ik had het idee dat als ik mensen zou helpen, het ook beter met mij zou gaan. Omdat in Nederland alles erg georganiseerd is, kwam al snel het idee van een stichting oprichten." En zo zag stichting Joury het licht. "Een joury is een roos, een bloem die oorspronkelijk uit Syrië stamt. Dit verwijst naar de activiteiten van de stichting, de verspreiding van schoonheid, mooie geuren en kleuren en dan gerelateerd aan de sensitiviteit van de vrouw." Joury stelt zich ten doel om Arabische vrouwen te helpen integreren, ontplooien, een plek in de Nederlandse maatschappij te vinden. De bijeenkomsten zijn steeds vaker in de Nederlandse taal en hebben thema's als 'de verschillende rollen van mannen en vrouwen in Nederland', 'opvoeding van je Nederlands sprekende kinderen', 'werk of studie vinden', 'wat als de vrouw slimmer is dan de man' of 'eenzaamheid en integratie'. "Als ervaringsdeskundige kunnen we makkelijker empathie opbrengen", meent Dima, die regelmatig ook zelf bijeenkomsten leidt.

Vrijheid
In Delft gaat het om plusminus dertig vrouwen, die ook intensief contact houden via Facebook. Ze helpen elkaar waar nodig, bijvoorbeeld bij het vertalen van brieven. "De deelnemers zijn stuk voor stuk enthousiast, ze waarderen de veilige sfeer en de peer-to-peer support." En de mannen? "Joury denkt na over parallelle activiteiten voor de mannen. Emanciperen doe je immers samen. Maar door een gebrek aan financiën staat dat vooralsnog op een laag pitje", weet Dima. "We zijn ons wel aan het verdiepen in subsidies en fondsen, maar dat is ingewikkeld", valt dochter Sara haar bij. "We hebben tot nog toe één keer subsidie gehad voor een spreekuurproject. Dat dekte de helft van de kosten." De tweede poot van Joury wordt gevormd door de weekendscholen. Zo'n zestig Delftse kinderen komen elke week in het DAC (Dagactiviteitencentrum van Doel) aan de Van Adrichemstraat bij elkaar voor Arabische les en andere activiteiten. "Denk aan knutselen, zingen of dansen", vertelt Sara. "Maar we hebben het ook over het leren accepteren en respecteren van elkaar. Vrijheid is immers een hoog goed. We houden ze van de straat, want daar leren ze alleen maar slechte dingen." De stichting Joury heeft haar weg in de Nederlandse maatschappij inmiddels wel gevonden. Ze werkt samen met de 8 maart-beweging en met de Delftse Buur. Maar de grootse uitdaging de komende tijd wordt de financiering. Of, zoals Dima Akhras het verwoordt: "het is belangrijk dat vrouwen uit hun bubbel komen. Joury geeft ze daar graag een kans. Maar huren en reizen kost geld en de familie kan niet eeuwig bij blijven springen."

De stichting Joury is opgericht in 2017. Het bestuur wordt gevormd door Dima Akhras (voorzitter), Sara Aljabi (secretaris), Omar Aljabi (penningmeester), Dalya Habbal (2e secretaris). Joury organiseert – met vele vrijwilligers – integratiebijeenkomsten voor vrouwen met een Arabische achtergrond (Irak, Somalië, Tunesië, Marokko, Egypte, Syrië, Libanon) en kijkt daarbij uitdrukkelijk niet naar religie, huidskleur of politieke overtuiging. De stichting verzorgt daarnaast de zogenaamde 'weekendscholen' voor Nederlandse kinderen met een Arabische achtergrond. Er zijn activiteiten in Delft, Amsterdam, Utrecht, Hoofddorp, Uithoorn en Zoetermeer. In Den Haag wordt nog gezocht naar een geschikte locatie. Meer informatie over de stichting Joury is te vinden op internet: https://www.facebook.com/StichtingJouryofficalpage en/of https://www.linkedin.com/company/stichtingjoury/