Beeldvormende bijeenkomst 'incidentele festiviteiten' (foto: Willem de Bie)
Beeldvormende bijeenkomst 'incidentele festiviteiten' (foto: Willem de Bie) Foto: Willem de Bie

Raadsleden, horeca en muzikanten in gesprek

Algemeen

DELFT - Ze waren er donderdagavond bijna allemaal, de betrokkenen bij de discussie over muziek tijdens kleine evenementen in de stad: de horeca, de muzikanten, muziekliefhebbers, raadsleden en ambtenaren. Grote afwezige waren de bewoners, de groep die er het meeste mee te maken heeft. En dat is jammer volgens initiator Guus Mentink: "Zij ervaren overlast en juist met hen zou breed de discussie gevoerd moeten worden. Die discussie gaat over het geluidsvolume van kleine optredens, bijvoorbeeld een jazz trio op een terras op zondagmiddag. Nu mag het geluid niet versterkt worden; dan kom je dus geeneens boven het gekeuvel op het terras uit, zeker niet als zanger".

Punten en komma's
Een horecaondernemer heeft nu een aantal 'punten' per jaar voor festiviteiten met muziek. Afhankelijk van de plaats, de tijd en het geluid kost elke activiteit punten; een systeem waar niemand vrolijk van wordt. Gisteravond waren alle aanwezigen het eens: dit kan en moet anders. Guus Mentink: "Zo jammer dat er geen bewoners waren om samen te overleggen, hoe mooi wil je het hebben: horeca, muzikanten en raadsleden bij elkaar, een unieke kans om je standpunt te verduidelijken!". Wellicht is een punt van bewoners dat er per saldo te veel, vooral grote activiteiten op de agenda staan.

Decibels
De vraag is hoe nu verder. "Het is een goed begin in het democratisch proces. Dit was informatief, volgende week praat de Raadscommissie erover en daarna neemt de Raad een besluit. Vanavond was ook de horeca goed vertegenwoordigd en dat is belangrijk, zij zijn de de uitvoerder van de regels". Een van de aanwezigen benadrukte dat het niet alleen moet gaan over decibels: "Muziek is een belangrijke factor in het cultuuraanbod; laten we zorgen dat we dat niet laten ondersneeuwen in deze discussie". De betrokken raadscommissie vergadert a.s. donderdag om 19:30 uur in de raadszaal. (WdB)