Rinske Wessels - raadslid voor Groen Links
Rinske Wessels - raadslid voor Groen Links Foto: Willem de Bie

Politiek: Rinske Wessels (GL)

Algemeen

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt verdeeld zijn: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Rinske Wessels van GroenLinks.

Welke opleiding heeft u genoten?
Na mijn basis- en voorgezet onderwijs in de Achterhoek te hebben genoten, ben ik bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gaan volgen. Na mijn bachelor en een jaar uitwisseling in Madrid, ben ik naar Delft gekomen en heb daar de masters Architectuur en Bouwtechniek afgerond.

Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
In voorjaar van 2017, de vooravond van de landelijke verkiezingen, zat ik vanwege zwangerschapsverlof thuis. Ik ben me toen verder in ons politieke systeem gaan verdiepen en werd geattendeerd op de cursus "Ja, ik wil in de Raad" die in opdracht van de toenmalige raad door 'ProDemos' werd gegeven. Ik wilde beter begrijpen hoe ons politieke systeem werkte. Na deze cursus is het balletje gaan rollen en heb ik me verkiesbaar gesteld.

Waarom koos u voor uw partij?
GroenLinks was voor mij een logische keuze omdat we ons inzetten voor zowel een groenere als sociaal inclusieve wereld. De zorg voor de natuur heb ik van huis uit meegekregen. Met mijn vader heb ik als puber ontwerpen zitten maken voor een autonoom en circulair huis. Tijdens mijn studie liep duurzaam bouwen als een rode draad door alle projecten heen. Na mijn opleiding heb ik 1,5 jaar in Bolivia gewerkt aan een onderzoeksproject voor huisvesting op basis van microcrediten. Daar zijn mijn ogen geopend voor het werken aan een inclusieve wereld, een samenleving voor iedereen.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
In maart 2018 ben ik verkozen tot gemeenteraadslid. Ik was de eerste nieuwkomer op onze verkiezingslijst. Met pijn in mijn hart ga ik in de raad van 30 januari afstand doen van mijn zetel. Het raadswerk in combinatie met het draaiende houden van mijn eigen bedrijf en de komst van een tweede kindje, zijn voor nu te veel. Gelukkig word ik opgevolgd door Cheraldine Osepa. Ik heb er alle vertrouwen in dat de fractie van GroenLinks de ingezette verandering door blijft zetten.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Ik zet me vooral in op de energietransitie en klimaatadaptatie. Energietransitie gaat over hoe we van het aardgas af gaan, zo veel mogelijk hernieuwbare bronnen voor energieopwekking gebruiken en zo veel mogelijk besparen op de energie die we nodig hebben. Klimaatadaptatie betreft het zoveel mogelijk verminderen van gevolgen van klimaatverandering. Denk aan het beter kunnen opvangen van heftige regenbuien zodat regenwater niet bij huizen naar binnen komt.

Ik vind beide onderwerpen uitdagend. Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van Delft in het perspectief van het veranderende klimaat. Ze hebben zowel ruimtelijke impact - hoe passen we de aanpassingen en toevoegingen in onze verstedelijkte stad - als ook invloed op het sociale: hoe zorgen we dat iedereen goed in al deze veranderingen mee komt.

Daarnaast heb ik cultuur in mijn portefeuille. Na jaren van bezuiniging door alle overheden op cultuur, ontstaat er langzaam weer wat meer ruimte. Investeren in cultuur door overheden, zowel in grotere instellingen als 'theater de Veste', 'OPEN' en 'Prinsenhof', als kleinere lokale initiatieven als het Rietveldtheater en cultuur in de wijken, vinden we van groot belang voor de leefbaarheid van onze stad.

Tenslotte heb ik me in de afgelopen tijd ingezet om luchtkwaliteit en de invoering van 5G ook op de politieke agenda te zetten, door het organiseren van politieke cafés en stellen van schriftelijke vragen. Zo is luchtkwaliteit weer onder de aandacht gekomen. Ambtelijk worden nu een aantal stappen voorbereid en deze zullen vanuit mijn fractie op de voet worden gevolgd. De invoering van 5G is een complexer vraagstuk, omdat de beslissingen nu op landelijk niveau worden genomen. Echter het uitrollen van de infrastructuur is wel degelijk lokaal voelbaar.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, m.a.w. wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Delft heeft een klimaatadaptatiestrategie op laten stellen. Samen met STIP, D66 en CU hebben we gezorgd dat deze strategie concreter is gemaakt en er financiering voor is vrij gemaakt. Aanvullend heb ik aandacht gevraagd voor het onderwerp droogte, een onderwerp wat veelal nog is onderbelicht. Concreet betekent dat we hiermee Delft nog beter tegen de verandering van het klimaat gaan inrichten.

Om onze stad energieneutraal te krijgen in 2050 zullen we de aankomende jaren vele beslissingen moeten nemen. Denk hierbij aan aanleggen van warmtenetten en het plaatsen van zonnepanelen op onze daken. Met onze fractie hebben we voorgesteld om een raadswerkgroep 'Energietransitie' op te starten zodat we op inhoud goed zijn aangehaakt bij wat er in Delft en de regio gebeurt en op ons af komt. We verwachten daarmee gezamenlijk op de juiste momenten in de raad de goede afwegingen en beslissingen te kunnen nemen.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Als GroenLinks hebben we ons ingezet op het veranderen van het vergadermodel waar in 2020 mee geëxperimenteerd gaat worden. Door herkenbaar op iedere donderdag te vergaderen en meer ruimte in de agenda te maken voor overleg met burgers en initiatiefnemers, willen we de betrokkenheid van de raad vergroten en breed gedragen besluiten nemen. Ik zal dit vanuit de zijlijn met grote interesse blijven volgen.