Hellen en Marius Jonker overhandigen de Doorkijker aan Jully Clemensia; Derrick Leeuwin is er ook blij mee (Foto: Koos Bommelé)
Hellen en Marius Jonker overhandigen de Doorkijker aan Jully Clemensia; Derrick Leeuwin is er ook blij mee (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Talent eerst ontdekken en daarna ontwikkelen'

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij "De binnenplaats van een huis in Delft" van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand is Jully Clemensia de Doorkijker.

Door Michael Reuser

Jully Clemensia werd 39 jaar geleden geboren op Curacao. Op haar derde verhuisde ze naar Nederland waar ze opgroeide in Delfzijl in Groningen. Twaalf jaar geleden toog ze richting Den Haag om vier jaar geleden neer te strijken in Delft. Ze verdient de kost als overblijfmoeder bij de tussenschoolse opvang en is daarnaast één dag in de week te vinden in zwembad Kerkpolder waar ze als vrijwilliger zwemles geeft. De rest van haar spaarzame vrije tijd zet deze moeder van vijf zich in voor de stichting CanIDream.

Gelukkig
Jully gaf een aantal jaren dansles via Delft voor Elkaar. Toen haar zoon zich in de zomer van 2018 aanmeldde voor een project bij CanIDream en er toestemming werd gevraagd van de ouders, was de verbinding snel gelegd. "Ik voelde meteen een goede klik. De doelgroep sprak mij aan en de projecten ook. Elke jongere heeft talent, het gaat er om dát aan de oppervlakte te krijgen. Wat ben je?, wie ben je?, wat wil je?. We gaan in op beroepenoriëntatie en in de basis ook op pure zelfkennis. Het gaat erom talenten eerst te ontdekken en daarna te ontwikkelen. Als een kind na zo'n ontdekking lacht en gelukkig is, dan word ik ook blij, dan smelt ik". CanIDream organiseert allerlei projecten voor jongeren. Jully is bij bijna al die projecten betrokken: organisatorisch, in de voorbereiding, als informatieve schakel. "Ik houd van kinderen, groot en klein. Ik kan bij deze activiteiten mezelf weer kind voelen. Dat is echt heel prettig. Ik heb veel geduld en houdt ook van initiatief nemen, de leiding pakken", zo verwoordt ze haar drijfveren.

Music Capital
CanIDream zat de eerste paar jaar bij Sranti aan de Motorenweg. Sinds dit jaar houdt de stichting domicilie aan de Mozartlaan in de voormalige kantine van Delfia dat naar Kerkpolder verhuisde. "Een perfecte locatie", meent Jully. "Het grote merendeel van de jongeren woont in de Buitenhof en voor mijzelf is het ook wel prettig, zo dichtbij (Chopinlaan, red)". Haar geheim? "Het moet je passie zijn. Je moet meeleven, meevoelen, meedenken en je kunnen verplaatsen in hun denkwereld. Ook belangrijk: je moet iets begrijpen van de moderne communicatie. Als iemand iets 'dom' vindt, is het niet handig dat negatief te interpreteren, dan sla je de plank mis". Binnenkort staat er een nieuw project op de kalender: Eind januari start Music Capital 2020. Twintig weken lang gaan de deelnemers op zondagmiddag aan de slag om een muzikaal evenement op te zetten; van ontwikkeling tot planning en uitvoering. "Het gaat daarbij om samenwerken, reflectie, inspiratie", weet Jully Clemensia. "Mijn rol is helpen, coachen, enthousiasmeren, opvangen, zeg maar de geestelijke support. Ik kijk onder meer naar groepsdruk en -dynamiek en stuur waar nodig een beetje bij. Maar het meeste doen de deelnemers zelf en dat is waar het om gaat. Dat ze zichzelf in allerlei nieuwe situaties leren kennen en nieuwe skills bij zichzelf ontdekken."

Drie pijlers
CanIDream ontstond in 2016 naar aanleiding van een groot voetbaltoernooi in de Buitenhof en is sinds juni 2017 officieel een stichting. De stichting, opgericht door Glen Weisz jr., Dwight Lont en Derrick Leeuwin, heeft als doel om jongeren van 12 tot 18 jaar steun, motivatie en inspiratie te bieden bij het ontwikkelen van hun persoonlijke talenten. CanIDream rust op drie pijlers: sociabiliteit, toekomstgerichtheid en bewustzijn van het eigen gedrag. Er staan twee mensen officieel op de loonlijst – voor coördinatie, administratie en continuïteit. De rest van het operationeel team – coaches, ondersteuners, projectleiders en inspirators – is vrijwilliger. Er zijn projecten op het gebied van sport, schrijven of muziek en er worden af en toe ook bootcamps georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de webstek van de stichting:
https://www.canidream.nl.

Nieuwe doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Voor alle eerdere Doorkijkers: kijk op bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar delftsebruggen@xs4all.nl.