Belangenvereniging Binnenstad Noord wil dat het onderhoud van de openbare ruimte in de binnenstad opgeschaald wordt (Foto: Koos Bommelé)
Belangenvereniging Binnenstad Noord wil dat het onderhoud van de openbare ruimte in de binnenstad opgeschaald wordt (Foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

'Niet verder bezuinigen op het onderhoudsniveau van de openbare ruimte'

Algemeen

Belangenvereniging Binnenstad Noord luidt de noodklok

DELFT - Belangenvereniging Binnenstad Noord luidt de noodklok over het onderhoud van de openbare ruimte in Delft. In de Beheersvisie Openbare Ruimte wordt zonder kwalitatieve of kwantitatieve onderbouwing gesteld dat het tijdelijk verlagen van het onderhoudsniveau definitief wordt.

Door Ruud Stift

Secretaris Hans van Bodegom:
"Verlaging van het onderhoudsniveau heeft in 2010 plaatsgevonden ingegeven door de toen benodigde bezuinigingen. Deze noodzaak is er nu niet. De beslissing betekent achteruitgang van de gebruiks- en belevingswaarde van de openbare ruimte en werkt verloedering en uitwonen in de hand. Door het toenemend aantal inwoners en bezoekers wordt de Delftse openbare ruimte steeds intensiever gebruikt."

Voorwoord
"In het voorwoord van de beheervisie staat dat deze is opgesteld om de volgende reden: 'Het behouden of zelfs versterken van de prettige leefomgeving'. Het verlagen van het onderhoudsniveau van de binnenstad van A, goed onderhouden, schoon en netjes, naar B, basis: standaard, voldoende onderhouden, zorgt ervoor dat de binnenstad zijn functies voor de bewoners, bezoekers en toeristen minder goed kan vervullen."

Kritische reacties
Woensdag 11 december is in de overlegvergadering van de commissie Ruimte en Verkeer door meerdere fracties kritisch gereageerd op het voorstel Beheervisie Openbare Ruimte Delft. Het college wil dat beheer sober en doelmatig houden, maar in de commissie klonk ook de roep om het onderhoud van de straten en perken in Delft naar een hoger niveau te tillen. Het meest tevreden over de visie waren STIP en GroenLinks. STIP roemt de aandacht voor innovatie, circulariteit en klimaatadaptatie. GroenLinks las 'goede kernpunten in de visie' en wees op het voornemen om gedifferentieerd beheer uit te rollen in Delft. Daarbij worden wijkbewoners zelf deels verantwoordelijk voor het buurtonderhoud. Over dat laatste punt hadden nagenoeg alle fracties vragen voor wethouder Martina Huijsmans. Zij wilden weten hoe dat georganiseerd gaat worden. D66 vroeg aandacht voor de aanpak van zwerfafval en goed te kijken naar de diverse doelgroepen die gebruik maken van de openbare ruimte.

Abstract
Onafhankelijk Delft omschreef de visie als abstract en vroeg of het nog wel nodig was om op beheer te bezuinigen, de gebruiksintensiteit zou leidraad moeten zijn bij het bepalen van de mate van onderhoud en beheer. De PvdA las vooral veel ambities in de visie, maar geen kernboodschap. De SP stelde dat de stad netjes en goed onderhouden moet zijn voor alle bewoners. Niet alleen voor de bewoners in de binnenstad, terwijl wijkbewoners er zelf voor moeten opdraaien. Dat vindt de SP niet wenselijk. Stadsbelangen Delft vroeg de wethouder hoe zij wijkbewoners wil gaan activeren.

Zelfbeheer
Wethouder Huijsmans liet weten dat verhogen van het onderhoudsniveau in de hele stad structureel twee miljoen euro extra gaat kosten. In Tanthof is vorig jaar gestart met gedifferentieerd beheer. Bewoners die de handen uit de mouwen willen steken, kunnen bij De Papaver onderhoudsspullen halen. Zelfbeheer zal ook in andere wijken worden uitgerold, na gesprekken met wijkbewoners.
Van Bodegom: "Het genoemde bedrag komt uit de losse pols, zonder solide onderbouwing. Dit komt allemaal net na de vaststelling van de begroting, dus er is niets meer aan te doen. De openbare ruimte behelst groenvoorziening, bestrating, speeltoestellen, zitbankjes, lantaarnpalen en veel meer. Waarom worden de bedragen voor onderhoud niet uitgesplitst in grotere en kleinere uitgaven? Waar kan in gesneden worden? Maak de posten inzichtelijk en stel een stappenplan op om het onderhoud binnen vier jaar weer op het gewenste niveau te krijgen. Bijvoorbeeld stoepranden en bestrating. In het kader van inclusie moet iedereen, ook visueel gehandicapten, zich normaal door de stad kunnen bewegen."
In de visie wordt voorgesteld om ook het Agnetapark op te krikken naar niveau B, de overige delen van de stad blijven op C, sober maar doelmatig. Niveau C is volgens de ChristenUnie te laag. Volgens de SP betekent dit dat poep op straat blijft liggen. Er kan van bewoners niet gevraagd worden om dat op te ruimen. De VVD pleitte voor een onderhoudsniveau dat balanceert tussen schoon, heel, veilig en de kosten.

Reactie gemeente Delft:
"In tegenstelling tot wat belangenvereniging Binnenstad-Noord in haar brief aangeeft, is het onderhoudsniveau niet verlaagd.

In 2010 zijn de onderhoudsniveaus in de stad vastgesteld op niveau B voor de binnenstad en het Agnetapark, en voor de rest van de stad op niveau C. Hiervoor is ook in de begroting voldoende geld aanwezig. Omdat niveau C uitgaat van sober en doelmatig onderhoud, is de afgelopen jaren gekeken hoe hier wat extra's op kan worden gedaan. Dit wordt vormgegeven door middel van gedifferentieerd beheer, differentiatie in het onderhoudsniveau van verschillende onderdelen in de openbare ruimte. Dit gebeurt met hulp van bewoners. Hiermee is vorig jaar in Tanthof gestart. Dit heeft positieve resultaten opgeleverd en wordt nu per wijk of buurt in de rest van de stad vormgegeven. Voor gedifferentieerd beheer is twee jaar geleden extra budget in de begroting vrijgemaakt. Helaas is er onvoldoende geld beschikbaar om het onderhoudsniveau in zijn geheel te verhogen. Naar onze mening is dit echter ook niet noodzakelijk. Door middel van differentiatie krijgen de onderdelen die het meest van invloed zijn op de beleving van de openbare ruimte, en die de bewoners het belangrijkst vinden, extra aandacht."

Moties
Onafhankelijk Delft kondigt een motie aan om meer zicht te krijgen op financiën en meerkosten. CDA, ChristenUnie en Stadsbelangen Delft overwegen een motie om het onderhoudsniveau op te hogen. STIP overweegt een motie over circulariteit. Wordt vervolgd in de raadsvergadering op donderdag 19 december.