Stichting PerspeKtief, gevestigd aan de Vulcanusweg 277, moet haar 'bedrijfsvoering' danig opkrikken
Stichting PerspeKtief, gevestigd aan de Vulcanusweg 277, moet haar 'bedrijfsvoering' danig opkrikken

Stichting Perspektief belooft beterschap na onvoldoende uit Quickscan

Algemeen

DELFT - De Stichting Perspektief scoorde onvoldoende na een Quickscan van de GGD Haaglanden over meldingen in de periode januari 2018 tot en met juni 2019. De stichting krijgt van de gemeente tot 1 april 2020 de tijd om verbeteringen door te voeren.

Door Ruud Stift

De Stichting, die crisisopvang, begeleid zelfstandig wonen, nachtopvang, opvang bij huiselijk geweld en dagbesteding in haar portefeuille heeft, raakte enige tijd geleden in financieel zwaar weer. Bestuurder Barbara Berkelaar stapte na een bewind van negen jaar op. Haar opvolger Miriam Heringa erkent de problematiek, maar laat weten dat de weg omhoog ingezet is.
"We zijn al een tijdje met de gemeente in gesprek, al vanaf het voorjaar. Op 12 december volgde een update en werd de prognose voor aankomend jaar besproken. We zijn overgestapt op een nieuwe koers. Dit kost tijd, maar dat de zorg eventueel buiten de regio zal worden aanbesteed, daarvan is geen sprake. De medewerkers van Perspektief richtten zich vooral op hulpverlening en minder op het registreren van calamiteiten en/of incidenten. Om dit in betere banen te leiden is een expertiseteam ingesteld. Wij moeten verantwoording afleggen aan financiers, onze cliënten, de gemeente en andere betrokken partijen. Het gaat hierbij vooral om kwaliteitsdoeleinden, een strakkere monitoring. We zitten in de lift en doen wat we beloofden te gaan doen. Het grote verlies kunnen we niet op korte termijn wegpoetsen, daar is de gemeente van op de hoogte. De komende maand wordt besproken welke verbeteringen van ons verwacht worden."

Quikscan
De gemeente schrok van de resultaten van de Quickscan Perspektief die op 29 oktober aan het college van B&W is verstrekt. De aanleiding van het onderzoek was om een totaalbeeld te krijgen van de verrichtingen van Perspektief: risico's in kunnen schatten en richting aan handelen geven. Dit alles middels een quickscan van onderzoeksrapporten die Toezicht Kwaliteit Wmo in deze regio opleverde. Hierbij wordt bestaande informatie (rapportages calamiteiten en signaalonderzoeken) geanalyseerd. De quickscan moest een feitelijk, genuanceerd beeld over de kwaliteit van dienstverlening van Perspektief opbouwen, om eventuele problemen op te sporen.

Uitkomsten
De constateringen van de GGD Haaglanden: 1. De tijd tussen calamiteit en de melding en de kwaliteit van de melding is onvoldoende 2. Samenwerking met vaste en incidentele ketenpartners en andere aanbieders is onvoldoende 3. Onvoldoende inspelen en oppakken van signalen voorafgaand aan de calamiteit 4. Onvoldoende inzet, alertheid, controle en bevoegdheid van het personeel 5. Onvoldoende overdracht en intake van cliënten 6. Onvoldoende naleving en bekendheid van protocollen/werkinstructies 7. Onvoldoende match tussen aanbod en problematiek 8. Onvoldoende leervermogen/ opvolgen en borging van voorgestelde verbetermaatregelen 9. Onvoldoende zorgvuldigheid en volledigheid van registratie/documentatie.
Bestaansrecht
De gemeente verwacht van een zorgaanbieder met een kwetsbare doelgroep als cliënt dat zij hecht aan kwaliteit van zorg en dat zij haar bedrijfsvoering op orde heeft. Het onvoldoende oordeel roept vragen op over het bestaansrecht van de organisatie en haar toekomst. Vooral het ontbreken van voldoende leervermogen is zeer verontrustend. Het volledig staken van de dienstverlening zou een onevenredig grote impact hebben op de kwetsbare doelgroep die cliënt is bij Perspektief. Perspektief is op dit moment de grootste aanbieder van zorg op het gebied van Beschermd Wonen, op korte termijn is geen passend alternatief te vinden voor alle cliënten. De gevolgen zijn daarom niet goed te overzien.

Wethouder Karin Schrederhof: "We zien dat Perspektief inmiddels een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd die laten zien dat zij de resultaten uit de Quickscan serieus neemt, open staat voor verandering en hier ook naar handelt. Er is een nieuwe bestuurder aangesteld, er vond een wisseling plaats in de Raad van Toezicht en er zijn verbetermaatregelen voorgesteld en in gang gezet. Een gezonde ontwikkeling is dat Perspektief in de gesprekken die na de quickscan hebben plaatsgevonden reflectie toont op de uitkomsten hiervan. Perspektief krijgt de kans om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. Ik ga er vanuit dat Perspektief de komende maanden alles zal doen om zichtbaar te verbeteren. De verbeteringen worden getoetst aan de kritieke prestatie-indicatoren (KPI's). Er wordt ook stevig ingezet op contractmanagement en monitoring. Vanaf 2020 zetten wij in op meer spreiding van cliënten over aanbieders in de regio."