Afval scheiden: men heeft nog vragen over het scheiden van PMD
Afval scheiden: men heeft nog vragen over het scheiden van PMD

Klanten tevreden over Avalex en afvalbeleid

Algemeen

MIDDEN - DELFLAND - Klanten zijn over het algemeen tevreden met Avalex en het afvalbeleid. De waardering hiervoor is in 2019 gestegen van een 6,2 naar een 7,0.

De klanttevredenheid is het hoogst in Wassenaar (7,3), Midden-Delfland (7,2) en Rijswijk (7,2). Dit blijkt uit het jaarlijkse klantonderzoek dat Avalex laat uitvoeren onder de inwoners uit de deelnemende gemeenten.

Verbeteringen
Het bestuur van Avalex is blij met de resultaten en constateert dat alle inspanningen van de afgelopen jaren
hebben geleid tot de gewenste verbeteringen en een hogere tevredenheid van de inwoners van de Avalex-
gemeenten. Inwoners uit Delft, Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Midden- Delfland zijn gevraagd om hun mening te geven over de afvalinzameling. Dankzij de resultaten van de enquête kunnen Avalex en de gemeenten gericht aan de slag om verbeteringen in de dienstverlening te realiseren. Avalex deelt de uitkomsten per gemeente met de raden. Jaarlijks wordt een klantonderzoek uitgevoerd over de dienstverlening van de afvalinzameling. Aan het onderzoek hebben 2.072 respondenten meegedaan. Dit aantal is representatief voor het gehele Avalex-gebied. Het bestuur krijgt hiermee inzicht in de mate van tevredenheid over de dienstverlening van Avalex, het beleid van de gemeenten en de scheidingsbereidheid van inwoners.

Betrouwbaar
Het legen van de ondergrondse- en minicontainers wordt als beste beoordeeld. 71% van de respondenten vindt het woord 'betrouwbaar' passend bij Avalex en 62% vindt Avalex servicegericht. Een aantal respondenten geeft aan dat ondergrondse containers vaker geleegd zouden moeten worden. Avalex is bezig om goed te monitoren of de containers echt vol zitten of dat dit zo lijkt door onterechte bij plaatsingen van afval. Avalex bespreekt dit met de gemeenten en er wordt gekeken of aanpassing van ledigingsfrequentie of verhoging van het aantal containers ter plaatse nodig is.
Inwoners, zo blijkt, willen meer informatie ontvangen over scheiding van PMD: plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken. Deze afvalsoort is het meest lastig om te scheiden, er is onduidelijkheid over wat er nu wel en wat er nu niet bij hoort. Begin volgend jaar komen nieuwe landelijke richtlijnen. Avalex en de gemeenten bereiden samen een goede communicatie voor.

Frequentie
Inwoners zijn tevreden over de frequentie van het legen van minicontainers en verzamelcontainers. Uit het onderzoek blijkt dat er geen significant verschil is tussen de tevredenheid van inwoners uit wijken waar er maatregelen zijn genomen voor betere afvalscheiding (Het Nieuwe Inzamelen, HNI) en reguliere wijken.
Bewoners geven aan beter te zijn gaan scheiden. Opvallend is dat inwoners in HNI-wijken scheiden belangrijker vinden dan inwoners die niet in een HNI-wijk wonen. De aanwezigheid van afvalvoorzieningen in de wijk heeft dus een positieve invloed op scheidingsgedrag en de houding ten aanzien van afvalscheiding. Er blijft een kleine groep (7% van de ondervraagden) die aangeeft niet te willen scheiden. Het meest wordt papier (87%), glas (85%) en Klein Chemisch Afval gescheiden (81%).
Op basis van de resultaten wordt gekeken hoe en waar de dienstverlening voor de afvalinzameling kan verbeteren.