<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Rechtsback Youni de Bruin is met zijn verleden als aanvaller ook in offensief opzicht een waar wapen voor RKDEO. "En in verdediging komt het ook van pas dat ik weet hoe aanvallers denken." (foto: Roel van Dorsten)
Rechtsback Youni de Bruin is met zijn verleden als aanvaller ook in offensief opzicht een waar wapen voor RKDEO. "En in verdediging komt het ook van pas dat ik weet hoe aanvallers denken." (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Doorzetter Youni de Bruin weet zeker dat er in RKDEO veel rek zit

NOOTDORP - RKDEO bivakkeert ook dit seizoen in de subtop van de tweede klasse. De Nootdorpers zijn volgens rechtsback Youni de Bruin toe aan een stap hogerop.

Door Alphons de Wit jr.

Afgelopen zondag onderstreepten de Nootdorpers deze ambitie, door uit bij HMSH met 1-6 te winnen. "Wij moeten dit seizoen gewoon gaan voor een promotie", zegt De Bruin. "En als het dit jaar niet lukt, dan moet het volgend seizoen gebeuren."
Het zegt alles over de dadendrang van én de sfeer binnen de ploeg van trainer Wesley Epskamp, die momenteel een vijfde positie op de ranglijst bezet, op vijf punten van koploper Hillegom. "Het gaat gewoon lekker dit seizoen, de sfeer is uitstekend; het eerste en tweede elftal vormen samen een hechte groep. In het begin van het seizoen moesten we even aan elkaar wennen en dat heeft wat puntjes gekost. Inmiddels staat het goed en is het rustig binnen de club; dat is wel even anders dan vorig jaar."
Hiermee doelt De Bruin vooral op het wegvallen van trainer Corné van Doorn, vlak voor de winterstop. "Dat was nogal hectisch en het had zijn weerslag op de ploeg. Nu heb ik het idee dat we op de goede weg zijn."

Goede band
Dat gebeurt onder leiding van een nieuwe trainer. Alhoewel, in de A-jeugd en in het beloftenelftal had De Bruin al met de nieuwe hoofdtrainer Wesley Epskamp te maken. "Ik ken hem goed en heb een goede band met hem: ik heb zelfs voor mijn opleiding nog stage bij hem gelopen. Het is goed om te zien dat hij bij het eerste elftal niet veel anders doet dan in de jeugd. Hij helpt niet alleen het elftal, maar ook individuele spelers graag verder."
Vooral zijn eerste jaren in het beloftenteam waren voor de verdediger erg waardevol. "Want als jonge jongen leer je zo toch hoe het is om tegen wat oudere en fysiek sterkere jongens te spelen. Je krijgt minder tijd en kunt niet zomaar doorlopen, waar dat in de jeugd wel zo was. In dat opzicht kun je in die competitie enigszins wennen aan het voetbal in de senioren. Het is nog steeds leuk om mee te doen, maar ik geniet er nu vooral van om jongens uit de jeugd te zien voetballen."

Aanvoerder
Met zijn twintig jaar is De Bruin ook allerminst een routinier te noemen. "Ik speel voor het tweede jaar in het eerste elftal en ben vanaf het begin goed opgevangen. Ik kende Donny Paats en Luuk Goedbloed al, maar ook met de rest heb ik een goede band. Hierbij was ook een belangrijke rol weggelegd voor aanvoerder Rob van Hagen, van wie ik als voetballer ook veel kan leren. Hij is heel belangrijk in de coaching en weet in het veld hoe hij het neer moet zetten."
Lange tijd zag het er niet naar uit dat De Bruin het eerste elftal van zijn club zou halen. "Want tot en met de C-jeugd speelde ik nooit in het eerste elftal van mijn lichting. Ik was spits of linksbuiten, totdat Rick de Bruijn me als eerstejaars B als rechtsback naar de B1 haalde. Vanaf toen is het snel gegaan."
Als opkomende back heeft hij veel profijt van zijn verleden in de voorhoede. "Want als moderne back hoor je op te stomen en dat lukt wel aardig. Ik merk dat sommige loopacties er gewoon al inzitten en dat is handig. Verdedigend mag het nog wel wat beter, maar naarmate je meer wedstrijden in de benen hebt, ga je ook situaties herkennen. Ik zeg tegen jongens die nu vanuit de jeugd naar de senioren overkomen, dat het in deze fase vooral van belang is om wedstrijden op niveau te spelen. Daar leer je het meest van."
Het leuke is dat De Bruin nu steeds meer spelers met wie hij in de jeugd heeft samengespeeld, de stap naar het eerste elftal ziet maken. "Met jongens als Fabian Pak, Irian Boeschoten en Jack Teunissen heb ik lang in een elftal gezeten. Het is mooi om te zien hoe ook zij, net als ik toen, in de groep worden opgenomen."

Eerste elftal
Het spelen voor het eerste elftal bevalt de rechtsback sowieso ontzettend goed. "Bij de club wordt er best extra werk van gemaakt: voor de wedstrijden worden de opstellingen voorgelezen; de kleding ligt altijd keurig netjes klaar en er wordt zo nu en dan zelfs voor een maaltijd gezorgd. Het is veel leuker om op zondagmiddag om 14.00 uur te spelen voor een grote groep supporters, dan 's morgens vroeg op een bijveld. Daarnaast merk je dat de supporters ook met de club begaan zijn. Dat is misschien voor mij wel extra mooi, omdat ik lang geen uitzicht had op een plek in het eerste elftal."
Die plek heeft De Bruin vooral op doorzettingsvermogen veroverd. "Ik wil voorlopig mijn plek in het eerste elftal vasthouden en ben benieuwd waar voor mij de lat ligt. Daarom sluit ik niet uit ooit te verkassen, maar pas als ik voor mijn gevoel uitgeleerd ben bij RKDEO. Dat is voorlopig nog niet het geval."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>