De ingang van studentencomplex Het Krakeelhof aan de Jacoba van Beierenlaan, waar 575 studenten een kamer huren (Foto: Koos Bommelé)
De ingang van studentencomplex Het Krakeelhof aan de Jacoba van Beierenlaan, waar 575 studenten een kamer huren (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Delft scoort tweede plek bij ranking 'Beste Studentenstad van Nederland'!

Algemeen

Klein in oppervlak, maar groots presterend op meerdere criteria

DELFT - In 2016 nam Delft nog 'slechts' een 7e stek in op de lijst van Beste Studentensteden. In 2019 stijgt de stad met stip naar plek twee, achter Leiden.

Door Ruud Stift

In 2016 werd de lijst door Elseviers Weekblad (EW) samengesteld middels een Nationale Studentenenquete. Toen trok Groningen aan het langste eind. Iedere studentenstad werd beoordeeld op: studentendichtheid, horeca, culturele voorzieningen en kamerhuur (beschik- en betaalbaarheid van kamers). Delft scoorde een 4 ('tevreden') op het gebied van de aanwezige kroegen en een 3,9 voor cultuur. De gemiddelde kamerhuurprijs bedroeg 382 euro. De beschikbaarheid van kamers scoorde 3,2 en de betaalbaarheid 3,1. De populatie aan in Delft wonende studenten was 12.824.

Criteria
Het onderzoek van ScanMovers uit 2019 is gebaseerd op cijfers uit diverse, openbare bronnen. Er werd ingezoomd op verschillende criteria, zoals het kameraanbod, het aantal culturele activiteiten, het niveau van de universiteit en het aantal opleidingen. Hieruit kwam Leiden als Beste Studentenstad van Nederland naar voren met een score van 68,21. Delft volgt als runner-up met een puntentotaal van 60,94, net voor de winnaar van 2016, Groningen (59,97). Delft is dus een stad waar je goed kunt wonen, studeren én plezier hebben!

Lieselotte Oudega, contentmanager bij ScanMovers:
"Het onderzoek van EW was gebaseerd op basis van meningen. Wij hebben echt harde cijfers gebruikt bij dit onderzoek. Ook werkten wij met meer criteria om een eerlijker beeld te kunnen vormen. ScanMovers is een verhuizersplatform dat haar klanten informeert over de beste steden om in te wonen."
De criteria waren: aantal inwoners, oppervlakte in km2, studentendichtheid, kamerprijzen, kameraanbod, bierprijzen, aantal studentenverenigingen, aantal cafés, aantal culturele activiteiten, universiteit en aantal opleidingen.
Lieselotte haast zich te melden dat de 'index bierprijzen' het laagste belang meekreeg in de berekening van de getallen. Daarentegen kreeg de 'index universiteiten' het hoogste belang. "Gebaseerd op de The World University Ranking en de QS World University Rankings hebben we de steden een score gegeven voor hun hoogst aangeschreven universiteit. Daarmee scoorde Delft 10 punten, de hoogste score, samen met nummer vier Amsterdam. Delft is met Leiden de kleinste studentenstad, qua oppervlakte. Echter, de hoeveelheid studenten die er rondloopt doet niet onder voor grotere steden zoals Tilburg of Eindhoven, Delft kent een grote studentendichtheid van 12,4%. De bierprijzen behoren tot de laagste van de studentensteden en de scores voor het aantal studentenverenigingen (36) en cafés (70) behoren tot de hoogste, gezien de beperkte oppervlakte van Delft."