<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De woningen in de Vermeerstraat kampen al jaren met vocht en schimmel (Foto: CT)
De woningen in de Vermeerstraat kampen al jaren met vocht en schimmel (Foto: CT)

Bewoners Vermeerstraat teleurgesteld in Woonbron

'Het oogt als een gezellige straat met nette huizen, maar achter de gevels is het anders'

DELFT - Bewoners van de Vermeerstraat voelen zich niet voldoende gehoord door Woonbron. Al enkele jaren geleden beloofde de woningcorporatie beterschap in de aanpak van ernstige onderhoudsachterstanden, maar daar is tot op heden nog niets van waargemaakt.

Door Cheyenne Toetenel

Al in 2016 is door de huurcommissie zwaar achterstallig onderhoud geconstateerd bij de huurwoningen in de Vermeerstraat. De huurcommissie heeft hierover destijds al een uitspraak gedaan en Woonbron werd veroordeeld tot het verlagen van de huurprijs met zestig procent. Zo'n maatregel is natuurlijk niet de oplossing, maar dient als een stok achter de deur voor Woonbron om deze woningen zo snel mogelijk te renoveren. Echter, na al die jaren is er aan de woningen nog niets verbeterd. Dit gaat niet alleen ten koste van het wooncomfort van de huurders, maar ook is de gezondheid van sommigen in het geding.

Vochtprobleem
"We wonen in een leuke buurt, maar daar is ook alles mee gezegd", aldus één van de bewoners. "Hoe netjes de huizen er vanbuiten ook uitzien, van binnen zijn ze dat niet. Door de koopwoningen en de ondergrondse parkeergarage die hierachter zijn gebouwd kan het vocht nergens naartoe en daar zijn wij de dupe van. Onze huizen zijn al jaren een broedplaats voor schimmels en daar is tot op de dag van vandaag niets aan gedaan door Woonbron. Het houtwerk scheurt, de vloeren gaan eraan en het is ook nog eens ontzettend koud door het vocht in de isolatie. De stookkosten stijgen hierdoor behoorlijk en dat is allemaal voor eigen rekening. Natuurlijk is het fijn dat wij nu zo'n lage huur betalen, maar uiteindelijk wil je niets liever dan een mooi en leefbaar huis."

Communicatie
"Alles moet worden opgeknapt, dat is al bekend sinds de uitspraak van de huurcommissie in 2016. Toch is er nog helemaal niets gedaan door Woonbron, wat zorgt voor een teleurstelling onder ons als bewoners. Wij hebben ook geen enkel idee wanneer er nou eindelijk eens iets gaat gebeuren, want de communicatie vanuit de woningcorporatie verloopt slecht. Daar komt bij dat de onduidelijkheid tot grote onrust leidt. Het spookscenario 'witte huisjes' in het Heilige land draagt daar uiteraard aan bij. Moeten onze huizen straks ook plaatsmaken voor wat nieuws? Daar ga je na die drieënhalf jaar onzekerheid toch serieus over nadenken. En niemand in deze straat die dat wil!"

Erkenning
Woordvoerder Mariska Dupon van Woonbron geeft aan dat de corporatie wel degelijk de ernst van de zaak inziet. "Het liefst gaan we direct met de woningen aan de slag. In de eerste plaats omdat we graag willen dat onze bewoners prettig wonen, maar ook omdat de huidige situatie ons veel geld kost door de huurkorting. We willen daarmee blijk geven dat het ons ernst is. Schimmel hoort niet in onze huizen. In afwachting van de besluitvorming over de aanpak van de gebreken voeren wij gewoon onderhoud uit. Bewoners kunnen onze onderhoudsdienst bellen als zij problemen ondervinden. In de praktijk zien we dat zij hier nauwelijks gebruik van maken, dus ik roep ze op dit wel te doen."

Onderzoeken
"Wij snappen goed dat onze huurders het erg lang vinden duren, maar het vinden van een oplossing is ingewikkeld. Het zijn woningen die ruim honderd jaar geleden zijn gebouwd. Dat brengt met zich mee dat je niet zomaar aanpassingen kunt doen en eerst goed moet onderzoeken wat mogelijk is. In april dit jaar hebben we de bewoners thuis bezocht en gesproken over deze onderzoeken. In een brief lieten wij hen weten dat wij de besluitvorming eind dit jaar verwachten. Helaas wordt dit nu begin volgend jaar. Een aantal onderzoeken liet namelijk verschillende beelden zien, waardoor nader onderzoek gewenst is. Zodra onze richting is bepaald, zullen we meteen in gesprek gaan met onze huurders."

Sloop
En of de angst voor sloop in de toekomst gegrond is? "Dat is zeker niet onze intentie. We weten dat de bewoners ondanks de huidige problemen toch fijn wonen aan de rand van de binnenstad. De meesten wonen er al meer dan twintig jaar, in de laatste jaren was er maar één verhuizing."

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>