Peter Backer overhandigt de Doorkijker aan  Hellen en Marius Jonker (Foto: Koos Bommelé)
Peter Backer overhandigt de Doorkijker aan Hellen en Marius Jonker (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hellen en Marius doen vrijwillig goed na hun pensioen

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert dit jaar elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in de doolhof die maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij "De binnenplaats van een huis in Delft" van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand zijn Hellen en Marius Jonker de Doorkijker.

Door Michael Reuser

Dan ben je een jaar met pensioen en dan denk je 'ik mis iets'. Het overkwam Hellen (66) en Marius (68) Jonker. Beiden gingen rond hun zestigste met pensioen, zij bij een regionale grootgrutter en hij bij de TU-faculteit L&R. Bij beiden begon het na een poosje te knagen. Toen de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) er eenmaal stond, grepen ze die gelegenheid aan om zich aan te melden voor vrijwilligerswerk.

Aandacht
De groep vrijwilligers bij RdGG is zeer divers. Van gids in de centrale hal tot chauffeur op de shuttle, geestelijk verzorger of luisterend oor op één van de verpleegafdelingen. Allemaal handelen ze vanuit een van de belangrijkste kernwaarden van de ziekenhuisgroep: aandacht.
Hellen en Marius Jonker, al 46 jaar getrouwd, werken allebei een dagdeel – en soms meer – als vrijwilliger bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hij doet dat elke vrijdagochtend als begeleider aan het bed, zij is er iedere donderdagmiddag te vinden als gids/loods.

"Ik heb het altijd erg leuk gevonden om met mensen te werken", vertelt Hellen. "En dan niet alleen een kopje koffie of thee inschenken, maar echt iets betekenen, mensen begeleiden." Als gastvrouw in de centrale hal en op de eerste verdieping komt ze volop aan haar trekken. "Als mensen een blauwe blouse zien, denken ze: daar kun je iets aan vragen. Wij luisteren en maken mensen wegwijs. Blijheid en soms verdriet worden op jou geprojecteerd. Als ik een knipoog of een schouderklopje krijg, is mijn dag goed. Ik zeg nooit 'tot ziens', dat is in een ziekenhuis een beetje raar. Dus dan zeg ik: 'wel thuis'!"
Marius werkt op de derde verdieping, op een verpleegafdeling. "Daar liggen nogal wat mensen die in afwachting zijn van. Van een verhuizing naar een verpleeghuis bijvoorbeeld of van een openvallende plek in een hospice. Dan is 'wel thuis' ook niet zo gepast", meent de gewezen TU'er. Hij heeft veel één-op-één contact. "Elke vrijdag zie ik ze, mensen die soms toch een beetje de weg kwijt zijn. Ik probeer ze op te vrolijken, contact te krijgen. Soms met simpele vragen als 'waar bent u geboren?' Door terug te gaan naar vroeger ontstaat er verbinding. Ik maak af en toe een praatje en soms zing ik. Dat maakt mensen blij."

Pruiken en geurtjes
Naast het soms intensieve werk bij RdGG heeft het echtpaar Jonker ook nog een aantal andere hobby's. Ze fietsen veel, doen drie keer per week aan fitness op de sportschool, zingen in een koor en gaan vaak op bezoek bij kennissen, als ze niet op vakantie zijn. "We proberen zo bewust en zinvol mogelijk onze dagen in te delen", vertelt Hellen. "We genieten echt van onze vrije tijd." Soms draaien ze een extra dienst in het ziekenhuis. Zoals een paar weken geleden. "Toen hadden we 'Look Good, Feel Better'. Dat is een bijeenkomst voor mensen met kanker, waarbij ze even niet met hun ziekte bezig zijn maar met zichzelf. Met pruiken en geurtjes en make-up. Vier à vijf keer per jaar, heel leuk."

Beiden zijn heel erg te spreken over de sfeer bij RdGG. "Binnenkort, op 11 december, is er een kerstdiner, voor alle vrijwilligers", vertelt Marius. "De bediening wordt verzorgd door één van de afdelingen. Daarnaast krijgen we ook een kerstattentie, er is erg veel waardering voor onze inzet." Hellen vult aan: "We worden voor vol aangezien, mogen meedoen met workshops en andere activiteiten. Men schat ons op waarde en dat voelt heel prettig."

Er werken ruim 250 vrijwilligers bij het Reinier de Graaf Gasthuis. Maar er is en blijft genoeg te doen. Nieuwe vrijwilligers – van alle leeftijden – zijn welkom. Bijvoorbeeld bij de Polikliniek, het Dagbehandelcentrum, de afdeling Geestelijke Verzorging of bij het Huiskamerproject voor mensen met een gebroken heup. Meer informatie op www.reinierdegraaf.nl/werken-bij/vrijwilligers.

Nieuwe doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Mensen die verder kijken, die hun blik verruimen. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Voor alle eerdere Doorkijkers: kijk op bit.ly/doorkijkers.
Suggesties voor nieuwe Doorkijkers? Mail naar:
delftsebruggen@xs4all.nl