<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het Reinier de Graaf Gasthuis staat dit jaar op de twaalfde stek in de Ziekenhuis Top 100
Het Reinier de Graaf Gasthuis staat dit jaar op de twaalfde stek in de Ziekenhuis Top 100

Reinier de Graaf scoort hoog op oncologische zorg

DELFT – Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft dit jaar de twaalfde plek behaald in de Ziekenhuis Top 100. Daarmee is het Delftse ziekenhuis acht plekken gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Door Cheyenne Toetenel

De Ziekenhuis Top 100 wordt elk jaar door het AD vastgesteld en geeft een algemeen beeld van de ziekenhuiskwaliteit. Basis voor de Top 100 zijn gegevens die ziekenhuizen elk jaar verplicht openbaar maken. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 33 criteria die iets zeggen over de kwaliteit van de zorg. Daaronder vallen onder meer uitkomsten van veelvoorkomende en juist zeer complexe operaties, de kwaliteit van de verpleging, toezicht op medicijngebruik, opnameduur en de tijdige start van een behandeling.

Posities
Waar het Reinier de Graaf vorig jaar nog op vier stond, zakt het ziekenhuis dit jaar af naar een twaalfde plek. Deze positie is toch nog flink hoger dan een paar jaar terug. In 2017 behaalde het ziekenhuis de achttiende plek en in 2016 moesten zij het doen met plek veertig.
"Het is natuurlijk jammer dat we dit jaar lager geëindigd zijn, maar nummer twaalf op de ranglijst is een positie waar we heel trots op kunnen zijn", aldus bestuursvoorzitter Carina Hilders. "Dit mooie resultaat is te danken aan alle medewerkers van het Reinier de Graaf Gasthuis die met hun toewijding en professionaliteit iedere dag de beste zorg willen leveren."

Hoge score
Het Reinier de Graaf Gasthuis scoort hoog op het gebied van screening op ernstige verwardheid, ook wel delier genoemd, bij kwetsbare ouderen. Met de oncologische zorg behaalt het ziekenhuis het maximale aantal punten. Het Reinier de Graaf doet 178 operaties bij prostaatkanker terwijl de norm 50 is. En dat vertaalt zich ook in een laag percentage complicaties na zo'n operatie.
Ook het percentage patiënten dat door de complicaties van een darmkankeroperatie overlijdt, ligt met 2,5 procent aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 7,4 procent. En personen bij wie borstkanker wordt ontdekt kunnen in dit ziekenhuis ook tijdig starten met de behandeling ervan.

Aandachtspunten
Hoewel er veel goed gaat in het ziekenhuis, zijn er ook wat punten die verbetering behoeven. Zo lag het infectiepercentage bij patiënten na het plaatsen van een heupprothese in 2018 relatief hoog. Iets waar het Reinier de Graaf Gasthuis direct mee aan de slag is gegaan.
Het is bij het ziekenhuis al geruime tijd onder de aandacht dat het infectiepercentage hoger lag. Na intensief onderzoek naar een mogelijke oorzaak zijn de voorzorgsmaatregelen aangescherpt. Ook is de patiëntenvoorlichting met betrekking tot wondverzorging thuis geïntensiveerd om zo de kans op infecties tot het minimum te beperken. Dit heeft dit jaar al geleid tot minder infectiegevallen en naar verwachting zal dit aantal verder afnemen. De kwaliteitsindicatoren helpen het ziekenhuis continu te kunnen blijven verbeteren.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>