De SP Delft gaat vaak actief de boer op, vooral voor huurders met een smalle beurs
De SP Delft gaat vaak actief de boer op, vooral voor huurders met een smalle beurs

SP en STIP komen met voorstel voor huurteam

Algemeen

DELFT - Delftse huurders kunnen in de toekomst mogelijk terecht bij een huurteam voor (juridisch) advies, en klachten over schimmel, vocht en andere onderhoudsproblemen in huurhuizen zullen door de gemeente per buurt bijgehouden en aangepakt worden.

Dat is de uitkomst van de laatste gemeenteraadsvergadering over de Delftse begroting. De SP diende beide voorstellen in.

SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum: "We zijn heel blij met dit succes. Het is een eerste stap om de dagelijkse omstandigheden van mensen in een huurhuis te verbeteren. In meer dan 30% van de sociale huurwoningen in onze regio is schimmel- en vochtproblematiek. Eén op de drie kinderen in Nederland groeit op in een ongezond huis dat kan leiden tot luchtweginfecties, astma en eczeem. Nu moet de gemeente op buurtniveau in kaart brengen of er sprake is van een structureel tekort aan onderhoud, waardoor dit soort problemen ontstaan. Ook komt zo aan het licht in welke buurten de woningen slecht geïsoleerd zijn, met torenhoge energierekeningen tot gevolg. Daarna moet een plan van aanpak komen voor voldoende goede en betaalbare huurwoningen, want daar is een nijpend tekort aan in Delft."

Het huurteam dat de gemeente gaat onderzoeken voorziet mensen die bij name private verhuurders huren van advies over hun woonsituatie. Bij de huurcommissie zijn tal van voorbeelden uit Delft waar huurders een flinke huurverlaging hebben gekregen omdat de woning veel te klein of veel te slecht onderhouden was voor de huurprijs. Volgens de SP en studentenpartij STIP, die het huurteam ook voorstelde, kan zo'n team zorgen dat de huurprijzen niet de pan uit rijzen.
Van Rossum: "Delft moet een stad zijn waar iedereen terecht kan, niet alleen mensen met een dikke portemonnee. Het is daarom heel urgent dat we goede, betaalbare volkshuisvesting krijgen."